perjantai 21. kesäkuuta 2024

Joustaa vähän joka suuntaan

Herään aamulla junassa. Olen siis nukahtanut, vaikka yön pyörin vasemmalta kyljeltä oikealle vain palatakseni kohta takaisin. Nousen ylös ja katselen ikkunasta vihreänä vilahtelevia maisemia. Kyllä on kaunista. En oikein tajua, kuinka näin nopeasti voi siirtyä paikasta toiseen. Illalla sitä on Helsingissä ja aamulla Kolarissa. Itsensä voi teleportata tuhannen kilometrin päähän pelkästään nukkumalla :)

Ajatusten venyttelyä

Pallastunturin hotelliin tullessani näen ensimmäiseksi tutun valokuvan vanhasta hotellirakennuksesta. Murhe pyörähtää sisälläni. Miten noin kaunis rakennus on voitu tuhota. Olisin mielelläni astunut tämän (kylläkin mukavan) hirsirakennuksen sijasta funkkisrakennukseen, menneen ajan maailmaan. Mutta eihän se mene niin. En voi tuoda mennyttä tähän päivään. Parempi nauttia siitä mitä nyt on tarjolla. 

Niinpä viemme kamat huoneeseen ja lähdemme ulos. Hotellin vierestä lähtee nimittäin reitti Palkaskerolle. 

Joustaako keho

Tunnustan jo puolen kilometrin jälkeen, että alkuvuoden tietokoneen ääressä istuminen on ollut p**seestä. Istuminen ei ole vahvistanut kehoani, eikä tietokoneilu tehnyt minusta parempaa ihmistä.

Hengitän tiheästi. Nostan jalkaa toisen eteen, sitkeästi. Välillä heilautan kättä, jos hyttynen vaikka katoaisin taikamaisesta huitaisustani. Taika on kuitenkin vain tuulessa, joka löytyy korkeammalla tunturissa. 

Kotona kävellessä ei tule pidettyä taukoja, mutta täällä on mukavaa välillä kiivetä kiven päälle ja istahtaa siihen. Katson järvelle ja kauas äärettömiin. Näkymät ja uskomattoman rauhallinen tunnelma palauttavat nousussa menetetyt mehut. 

Ja vaikka matkaa ja nousua huipulle vielä riittää vielä, sen jälkeen reitti kiertääkin alaspäin tunturin takapuolta päättyen suloiselle Orava Avenuelle :)

Palkaskeron reitti ei ole kuin seitsemän kilometriä, mutta illalla jalkani ovat järkyttyneen oloiset.

Toimiiko toisto

Seuraavana aamuna muistan miten mahtavia ovatkaan Lappland hotellien aamiaiset. On kuusenkerkkäjuomaa, mustaherukkamoussea, hunajakenno täynnä elämän eliksiiriä ja hurmospuuroa. 

Herkuttelun tukemana lähdemme päivän reitille, Taivaskerolle. Ensin ohitamme pienen koululaisryhmän, seuraavaksi vanhan hotellin rauniot. Tie tekee pieniä mutkia, kohisevan veden äänet kuuluvat vasemmalta, jossain edessä näkyy muutama kävelijä. Aurinko pilkahtelee. Alkaa olla lämmintä.

Ehkä olen nykyään hitaasti syttyvä. Reitti alkaa tuntua helpommalta kuin kolme vuotta sitten. Sauva kolmantena jalkana kävelen viimeisiä nousuja tunturin laelle kiveltä toiselle jo kohtuullisen taitavasti. Maisemat ovat uskomattoman hienot, kumpuavaa tunturia joka puolella. 

Olemme olleet jo jonkin aikaa paluumatkalla, kun huomaamme koululaisryhmän lähteneen väärälle paluureitille. Kuulen heikosti opettajan huudahduksen hairahduksesta. Seuraamme hetken palaavatko he oikealle reitille. Eivät palaa. 

Tauko on kuin jousi - asiat kevenevät

Koska meillä ei ole kiire minnekään, istahdamme kivelle, otamme termarin ja retkiruoka-annospussin esiin. Kehuin aikoinaan Summitin retkimuonia ja suosittelen niitä edelleen (poislukien Lohi-Parsakaali-Pasta ateria, josta saattaa jäädä paha mieli jollekin muullekin kuin minulle). 

Pienen ruokatauon jälkeen loppumatka sujuu kuin tanssi - no pientä rajaa sentään ;-) siis mukavasti kuitenkin.

Taivaskeron reitti on noin 8 kilometriä ja illalla olo on henkisesti mahtava. Jotta totuus ei unohtuisi, niin jalkahermoni ei olekaan samaa mieltä kanssani.

Eipäs nuolaista ennen kuin tipahtaa

No niin. Tässä vaiheessa retkeilyintoamme suunnitelmat muuttuvat. Tarkoituksenamme on ollut lähteä telttailemaan Hetta-Pallas reitille, mutta sääennuste on surkea. Luvassa on sadetta ja viimaa. 

Toteamme, että on parempi tehdä jotain muuta kuin lähteä parin päivän kävele-rinkka-selässä-jatkuvassa-sateessa-ja/tai-vietä-aikaasi-teltan-sisässä -retkelle. 

Ei. Nyt me lähdemme pohjoiseen, käsivarteen. 

Joustaa, joustaa - vaikka pakolla

Aamulla autossa tunnen puristuvani tylsyyteen, kun matkaa perille on vielä 190 kilometriä. Parin päivän kävely on saanut autossa istumisen tuntumaan suorastaan ankealta. Ainoa piristys on PysyHengissä -peli. Huudahtelemme vuorotellen "PORO", kun sellainen on näkyvissä. Ne koikkelehtivat tiellä, eivät tiedä minne ovat menossa, eivät ehkä mistä ovat tulossakaan. Autot eivät pelota niitä lainkaan, ehkä vähän siirtävät peräänsä, jos töötillä yrittää komentaa. 

Mutta lopulta kolme tuntia vierähtää ja määränpää näkyy tien mutkitellessa Kilpisjärvelle. Ruotsin tunturit ovat tuossa vasemmalla ja Saana edessä päin :)

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Aamut ovat parhaita

En ole aikoihin nukkunut näin pitkään. Saatan havahtua kahdeksalta miehen herätykseen. Se on puolitoista tuntia myöhemmin kuin yleensä. Ehkä palaudun kevään opiskeluista tai kenties kehoni vain tietää, että kun ollaan vieraassa paikassa, niin ei ole syytä hötkyillä mihinkään. Vieras paikkamme on vuokramökki, yksi parhaimmista vuokraamistamme. Aavistelen, että syynä on omistajien oma vakituinen käyttö. Eikös parhaat paikat ole aina omassa käytössä :)

Hitaat aamut alkavat siis itsestään verkkaisesti. Teemme yhdessä ja yllättävän sulavasti aamiaisen, kannamme tarjottimen ulos pöydälle ja istumme ihmettelemään kesän kauneutta. Muutamat männyt ja koivut varjostavat mukavasti aamuauringon paistetta. Kahvi tuoksuu herkulliselta, ja kuten ulkona yleensä, kaikki muukin maistuu hyvältä.

Kun olen istuskellut tarpeeksi, otan filtin ja levitän sen isolle terassille. Teen siinä ensin aamujoogan, sitten pyörittelen kaikki niveleni itsensä ympäri monta kertaa sekä testailen tasapainoani seisoen yhdellä jalalla ja heilutellen kaikkia muita raajojani vähän sinne sun tänne. 

En ole tullut yhtään paremmaksi näiden muutamien päivien aikana. Tasapainoni on suorastaan surkea ;-) Mutta mitäs siitä, lopuksi voin palata makoilemaan filtille, katsella taivasta ja mäntyjen latvoja. Linnut laulavat, ehkä vieno tuulen henkäys käy, mutta muita ääniä ei kuulu. Ihmeellistä.

Reilusti ennen puolta päivää alkaa olla lämmin ja astelen miehen perässä rannalle. Kiristän juoksuvyön ja menen 24 asteiseen järveen. Ja vaikka kuka sanoisi mitä, niin minusta se tuntuu aluksi aivan hitonmoisen kylmältä. 

Kun lopulta pääsen vauhtiin, minä hipsuttelen vedessä ensin pitkälle tuohon suuntaan, lumpeen luokse. Sen päällä seisoo paikallaan upea sininen sudenkorento. Ihailen sitä hiljaa. Kierrän lehden ja jatkan matkaani toisaalle, niin pitkälle, että löydän uusia lumpeita ja niiden päällä istustelevia korentoja. 

Kuten eilen, niin tänäänkin kuikkapari tulee tutkimaan vedessä hiljaa eteneviä kahta otusta. Ne sukeltavat yllättävän lähelle, katsovat meitä aikansa ja sitten taas sukeltavat muualle. Joka päivä kuikat ovat tulleet lähemmäksi, tänään muutaman metrin päähän. Upeita olentoja.

Näiden ihanien aamujen jälkeen päivä lähtee käyntiin. Välillä ollaan paikallaan ja toisinaan lähdetään vain tullaksemme takaisin. Ymmärrän suomalaisten himon mökkeilyyn, vaikken koskaan sellaista omaa haluakaan. 

Minä jatkan nyt iltapäiväkirjan lukuhetkeen ja toivon, että sinun päivästäsi tulee yhtä kaunis kuin tämä kesäinen järvimaisema ♥