tiistai 8. joulukuuta 2015

Taiteilija näyttää paremmin miten maa makaa

Kuin tilauksesta
aamu oli kirkas,
kuun sirppi oli terävä ja sen vieressä Venus loisti valtoimenaan.

Päivällä aurinko lämmitti minua ja työkaveriani, kun seisoimme Suurkirkon portaiden yläreunalla ja odotimme puolenpäivän hetkeä.

Kun vihdoin kello kumahti
ja aika tuli, nosti johtaja kätensä ylös ja juhlimme yhdessä Jean Sibeliusta laulamalla Finlandia-hymnin.

En tiedä mikä tässä sävellyksessä on, mutta se vetoaa johonkin todella syvään sisälläni. Ehkä juuri sen vuoksi olen koko päivän miettinyt ihailemiani taiteilijoita Gallen-Kallelaa sekä Helene Schjerfbeckiä, heidän vahvaa intohimoaan ja käden jälkeään. Sekä tietysti Sibeliusta, jonka sydän tuntuu Finlandian sävelissä ja tunnelmissa, joita kerta toisensa jälkeen huomaan tänään hyräileväni. Tunnistan myös jo hiukan pidempään itsessäni häilyneen olotilan... en ole varma onko se hyväksi, joten illan päätteeksi olen siirtynyt muistelemaan isoäitiäni, joka opetti minulle sitkeyden ja eteenpäin menon merkityksen.

Niinpä päätin katsoa vielä kerran suloisen Ville Anderssonin itsenäisyypäivän haastattelun. Mietin miten upeita nuoria meillä on. Miten rohkeita ja hauskoja. En halua vaipua synkkyyteen, en miettiä haluaako joku teilata minut tai ottaa minulta pois sen minkä olen omalla työlläni saavuttanut.

Ja minä taas kerran päätän vain elää oma elämääni ja jatkaa matkaa. Opettelen nousemaan ylös aivan kuten nuo muutkin fenix-linnut. Otan ilon irti taiteesta ja nautin sitkeämmin tämän maan kauneudesta.

Skool Sibelius!
Skool meille kaikille 

8 kommenttia:

 1. Ai lauloitko sinäkin siellä? Mahtavaa! Finlandia hymni on mielestäni vaikuttavampi kuin jopa Maamme laulu. Oli upeaa kuulla se suuren kuoron esittämänä vaikkakin vain TV:n välityksellä. Eikä vaivuta synkkyyteen, ei uhallakaan... Valoa ja voimaa sinulle ystävä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikanpäällä oli todella upea fiilis =). Ehkä meillä onkin kaksi kansallislaulua, Maamme ja Finlandia.

   Tänään sade piiskasi taas ja olin läpimärkänä kotiin tullessa. Mutta mutta olen laittanut sisällä kaikki valot päälle ja soitellut hempeätunnelmaisia kappaleita =)

   Ihanaa viikkoa sinulle M ♥

   Poista
  2. Wau, sä oli siellä laulamassa! Mä kävin Ainolassa haudalla ja kaffella. Tai mä join kyllä teetä.;)

   Mä otan ilon irti taiteesta ja tämän maan kauneudesta. (heh, mulla on huomenna itselleni synttärilahjaksi antamani vapaapäivä ja kierrän niin monta taidemuseota kuin jaksan! Ja sitten ihailen vähän jouluvaloja.)Fenix-lintutaitoja vähän kaipailisin lisää...

   Tuo Ville Anderssonin haastis oli huippu! Se silmänisku lopussa kirsikkana kakussa.;)

   Skool sinulle!
   Skool meille kaikille!

   (Jostain syystä mulle ei auennut "omaa" kommenttilootaa, vain tähän vastauskohtaan oli mahdollista kirjoittaa.)

   Poista
  3. Ainolassa oli varmasti myös hyvä tunnelma =)

   Museopäivä on hieno idea, olen itsekin pitänyt sellaisia ja jos päivästä on tullut pitkä, niin loppupäivän taide on saanut aikaan vain hihitystä. Kävelin eilen esplanadin kautta ja siellä oli niin hienot uudet jouluvalot, että aivan häkellyin.

   Olikohan Bloggerissa jokin vika, kun kommenttilomake ei auennut?

   Ihanaa viikonloppua sinulle =D

   Poista
 2. Birgitta, et ole tainnut minulle kertoakaan, että laulat! Se on aivan huikeaa. Laulamisesta tulee niin hyvä olo. Kerran joku kysyi minulta, mitä tekisin, jos saisin paljon rahaa. Vastasin, matkustaisin, menisin laulutunneilla ja ottaisin yksityisen latinotanssien opettajan;)

  Kuunteles tätä Joanin Finlandiaa:

  https://www.youtube.com/watch?v=tBXy6TIun9k

  Minä tein oman Fenix-lintutemppumi 30-vuotiaana ja sen jälkeen kaikki oli toisin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laulan aivan vain omaksi ilokseni. Meillä on samanlaiset haaveet, ottaisin samat kolme toivetta vastaan. Salsanviejä olisi hekumallista ;-)

   Mä tiedän että sinä olet uudelleen syntynyt ja luot itsesi uudestaan vuosi vuodelta. Yritän edes vähän saada toimeliaisuuttasi itseeni ja tulen perässä... hitaasti mutta toivottavasti varmasti =)

   Poista
 3. Sibeliuksen Finlandia on kohottava teos ja hyvin vaikuttava. Jää muuten mieleen soimaan, niin on käynyt minullekin.

  Hienot opit olet saanut isoäidiltäsi Birgitta. Kyllä hän on viisaasti sinua opastanut. Sitkeyttä sinulle ja lämpimiä ajatuksia joulunalusaikaasi....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoäiti oli kyllä oikea taistelija, joka ei antanut ikävien tapahtumien vaikuttaa lamaannuttavasti itseensä. Sellainen vanhan ajan rohkelikko =)

   Nyt on niin ihana lauantai-illan fiilis. Suurimmat touhut on hoidettu ja voin miettiä vaikka hauskoja joulujekkuja...

   Poista