sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Elokuvissa: Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Kuten yleensä, olin unohtanut sen trailerin jonka aikoinaan Birdmanista olin nähnyt, ja niinpä minä menin elokuvateatteriin täysin tyhjänä odotuksista. Tai ehkä vähän varautuneena, sillä tiesin elokuvan saaneen useita Oscar-palkintoja.

Elokuva ei ollut päässyt kunnolla alkuunkaan, kun olin jo täysin haltioitunut. Pidin musiikista, pidin siitä miten kuvaus oli kuin yhdellä otolla tehty. Elokuvan kuvauspaikka ja tunnelma sai minut kierroksille ja tajusin samantien, että elokuva oli nähtävä pian uudestaan, sillä en millään ehtinyt huomata mitä kaikkea hienoa taustalla tapahtui...

Riggan Thomson sekä taustalla paasaava Birdman
Elokuvan tarinan näyttelijä Riggan Thomson kantaa mukanaan vanhaa elokuvasankari Birdmanin painolastia. Mies kuulee päässään Birdmanin puheen, välillä viekoittelevat sanat ja toisinaan matalan uhoilun. Media ja yleisö näkee näyttelijässä vain sankariolennon, vaikka Riggan haluaisi päästä urallaan eteenpäin.

Kunnianhimossaan Riggan haluaa ohjata ja näytellä pääroolin Broadwaylla Raymond Carverin novellista What We Talk About When We Talk About Love. Ja tästä näytelmään valmistaumisesta, muutamasta päivästä Broadwayn teatterissa, sen käytävillä, nurkkauksissa, lavalla sekä lähitienoilla, elokuva näyttää meille.

Riggan levitoi pukuhuoneessaan, siirtelee tavaroita yliluonnollisen näköisesti, kuuntelee Birdmanin puhetta päässään ja yrittää saada näytelmää valmistumaan ennen ensi-iltaa. Näyttelijöiden kanssa tulee ongelmia eikä Riggan tunnu saavan näytelmää läpi kertaakaan, ei edes ensinäytöksessä taikka kenraaliharjoituksessa. Rahatilannekin on huonossa jamassa ja tyttären päihdeongelmakin painaa mieltä.

Vaikka tarina kuullostaa hiukan tylsältä, elokuva on kaikkea muuta. Tapahtumien kuvaus on niin sujuvaa, että aika kului kuin siivillä (ja siivillähän välillä edettiinkin ;-)). Elokuvan musiikki ja äänimaailma oli niin hienoa, etten muista vähään aikaan olleeni niin innostunut.
"Hulttionäyttelijä" Mike ja Rigganin tytär Sam teatterin katolla

Olisin juhlinut elokuvaa, jos se olisi loppunut yleisön seisomaan nousuun, mutta vielä enemmän juhlin mielessäni, kun näin todellisen loppukohtauksen. Sitä en osannut odottaa ja kuitenkin tämä loppuratkaisu oli juuri se, mitä sisimmissäni toivoin. Kiitokset siis ohjaajalle ja käsikirjoittajille hienosta lopusta =)

Oscar-juhlia katsoessani olin vähän epäileväinen menikö palkinnot oikealle elokuvalle, mutta nähtyäni Birdmanin en epäröi enempää.

Koska haluaisin sinunkin kokevan elokuvan yhtä tyhjältä pöydältä kuin minäkin, niin en kerro juonipaljastuksia laisinkaan. Kerron vaan, että elokuva oli osin syvällinen, hauska, hervoton, erikoinen ja jollain tapaa (minulle) täydellinen.

Tässä pienoinen tunnelmapala elokuvan mahtavasta musiikista. Jazz-rumpali Antonio Sánchez:Ohjaaja: Alejandro González Inárritu
Kuvaus: Emmanuel Lubezkin 
Pääosissa:
Riggan Thomson - Michael Keaton
Mike - Edward Norton
Sam - Emma Stone
Lesley - Naomi Watts

6 kommenttia:

 1. Pitääkin katsoa tuo ensi viikonloppuna;leffa on koneellani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso ihmeessä. Ja jos muistat, niin kerro mitä pidit =)

   Poista
 2. No nyt kun infosit niin saattaa olla että menen katsomaan ko. leffan johon olen ennakkotietojen perusteella suhtautunut sangen skeptisesti mutta näköjään se on tässäkin tapauksessa niin ettei kirjaa pidä arvioida kansien perusteella.

  Mukavaa loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit, hienoa jos sain pienen kiinnostuksen syttymään =). Mielestäni tämän leffan trailer on vähän harhaanjohtava, mutta onneksi siinä jokin sai minut innostumaan kuitenkin.

   Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin =D

   Poista
 3. Tämä on listalla ja ei vaan ole osunut sopivasta kellonaikoihin. Oikein harmitta, sillä leffassa on tultu käytyä ja tämä oli top kolmosessa. :) Jännää mikähän se loppuratkaisu on. ;)

  Mukavaa lauantai-iltaa Birgitta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset katsomaan elokuvan. Siinä on imua =)

   Poista