maanantai 5. huhtikuuta 2021

Vitkuttelun mestari

Tiedätkö tunteen aamulla, kun koko keho vapisee hiljaa väsyneenä. Kun yöllä uni kiersi kaukaa ja ajatus pyöri kehää. Juoksupyörässä vietetty pimeä, jossa ahdistava asia kilpistyy kolmeen lauseeseen, joita toistat itsellesi läähättäen: Samaa, samaa, samaa, samaa, samaa... Nyt on uitu syvällä. Mutta katsotaan onko naisessa enää kipinää...

To do -lista on lista asioista, joita et halua tehdä. 
Näin eräs nuorimies kuiskasi korvaani ohimennen podcastissaan yhtenä päivänä.

Pysähdyin kesken kävelyn. Siihen jäin seisomaan keskelle tietä. Ei jumankauta, juuri noin se on. Tiedän tarkistamattakin, että kaikki to do -listani asiat ovat olleet koskematta pitkään. Minä vain toljotan kädet suorina ja siirrän tehtävän seuraavalle kuukaudelle. 

No, pitkäperjantaina talossamme oli niin hiljaista, ettei pääni keksinyt yhtään tekosyytä. Otin bujoni ja avasin huhtikuun aukeaman, jonka toisella sivulla on tehtävälistaniMietin, että miksi roikutan asioita listallani. 

 • Jos ne ovat turhia, niin miksen yliviivaa merkintää ja viisveisaa asiasta. 
 • No, koska ne ovat tärkeitä, sanon itselleni. 
 • Älä puhu sontaa. Jos ne asiat olis oikeasti tärkeitä, niin sä hoitaisit ne! totean takaisin itselleni.

Katsoin siis muistikirjaani ja hoidin puolentoista tunnin sisällä viisi lääkäriasiaa listaltani. Viisi?!?

Valaistuinko? Huomasinko, että nyt osaan ja kykenen? Lähinnä nousi mieleeni, että juuri nyt eniten v***ttaa oma itse! Sekä fyysisesti että henkisesti. Miksi? Koska vitkuttelemani asiat liittyvät omaan hyvinvointiini. Olen ikävällä tavalla lyönyt itseäni ensin toiselle poskelle ja vielä toisellekin. Minä karttelen totuutta ja vastuutani, koska en jaksaisi jutella enää itseni, saati sitten jonkun lääkärin kanssa siitä, mikä kaikki minussa on vialla. 

Samalla kuitenkin tiedostan, että jaksaminen pitää hoitaa kuntoon. Sillä mitä tänään valitsen, sen näen edessäni joskus myöhemmin. Jos jaksaminen takkuaa, menee muutkin asiat pieleen, menetän yöunet, sitten syömiseni ja liikunnan, jo puoliksi menetetystä vartalosta puhumattakaan. Herätys Birgitta!

Noh, jos jaksoit lukea tänne asti valivalia, niin olet aika sissi. Joko sinua kiinnostaa aihe, tai juuri nyt ei ole muuta tekemistä ;-) Otetaan siis tähän loppuun pieni vitkuttelukevennys :D Listallani on nimittäin ollut myös tehtävä nimeltä: 

Osta matkaliinavaatteet.  

Minullahan ei konmarituksen jälkeen ole ollut kuin yhdet petiliinavaatteet. Toissa vuonna huomasin, että matkaliinavaatteet, joita myös on vain yhdet, ovat menneet jo rikki. Viime vuonna totesin, että riekaleinahan nämä ja kirjoitin tehtävän listalleni. Olen katsellut netistä m o n t a kertaa, että Finlaysonilla olisi kauniit pussilakanat ja niissä olisi varmasti satumaista nukkua vuokramökeillä lomaillessa. Jokainen kerta olen jättänyt tilaamatta, niinkin vaikean asian vuoksi, etten tiedä minkä väriset ostaisin. Voi jestas sentään. 

Nyt kävin tekemässä tilauksen ja mietin edelleen valitsinko oikean värin, hehee. 

Mä vedin huhtikuun bujon to do -otsikon tussilla yli ja kirjoitin sen tilalle: 

Asiat, jotka haluan oikeasti hoitaa

... ja viime yön valvomisen jälkeen kirjoitin listan toiseksi hoidettavaksi asiaksi: soita hammaslääkärille

Sinulle toivon oikein letkeää pääsiäisen jatkoa. Minä menen nyt ottamaan päiväunet :)

10 kommenttia:

 1. Toivottavasti uni tuli nyt päivällä paremmin♥

  Vitkuttelu on niiiin tuttua, sekä töissä että kotona. Etenkin kotona. Juuri nyt vitkutan astianpesukoneen tyhjentämistä, vaikka likaisten astioiden pino tiskialtaassa rassaa. Pahimmillaan kone pitää laittaa uudelleen pyörimään kun saan sen tyhjäksi. Ja sitten se kierre taas alkaa. Pieniä suuria asioita.

  Mut onko lomalla pakko jaksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä näin joskus kauan sitten sisustusohjelman, jossa kodin solmupiste, eli astianpesukoneen tyhjentämisen järjestettiin siten, että hankkivat toisenkin astianpesukone. Toisessa koneessa oli puhtaat astiat, sieltä otettiin astia, kun oli tarve. Ja kun astia oli liattu, se laitettiin viereiseen pesukoneeseen. Hahaa ;-)
   Lomallahan voi olla kuin ellunkana, silloin vedetään henkeä ja palaudutaan.

   Poista
 2. Tuttua huttua mutta sulla on kuitenkin niin pitkällä että on tuo lista, mä välttelen jopa kirjoittamasta ylös asioita joita en halua tehdä, saako lisäpinnoja ;) Nyt kuitenkin kaappeja siivonnut ja tresörmäppi uudistettu joten jospa sitä hihat nostais tässäkin asiassa.... heh! Alkaneelle viikolle aurinkoisia hetkiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä otan susta nyt oppia ja välttelen myös kaikkien en-halua asioiden kirjaamista. Se on muutenkin huono tapa, tulee vain turhaa annettua aikaa ei-halutuille asioille. Mieluummin aarrekartan tekoa :D

   Paljon valoa sinnekin <3

   Poista
 3. Nyt minua alkoi vähän huolestuttaa. Toivottavasti terveyspulmissasi on kyse vain jostain pienestä eikä mistään vakavammasta. <3

  Ihan pirun osuvasti sanottu tuo to do -lista juttu. Harvoinpa meikäläisen to do listalla lukee esim. että juo viiniä tai katso Married At First Sightin viimeisin jakso. :-D Tämmöiset asiat muistaa tehdä ihan ilman listojakin. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huolestu, en halua tartuttaa tuskaa eteenpäin <3

   Nyt osuit juuri oikeaan pisteeseen. Koska mä en muista tärkeitä asioita, niin voisin kyllä nyt kirjoittaa ylös juuri nuo asiat: juo välillä hyvä lasi viiniä, katso vain mieltä piristäviä ohjelmia, lue mielenkiintoisia kirjoja, ole yhteydessä tänään ystäviisi jne.

   Kiitos Satu :D

   Poista
 4. Birgitta, samassa mennään! Ensinnäkin Astra teki minut sairaaksi kuukaudeksi! Huomenna teen valituksen enkä ota toista Astraa, vaan vaadin Pfeizerin!!! Pakko saada rokotepassi. Just kanadalainen ystäväni kirjoitti, että hän ei tunne ketään, joka suostuisi Astraan. Pe labrat. Seuraavalla viikolla hammaslääkäri, sekä toinen lääkäri, joka yrittää etsiä minulle sopivaa verenpainelääkettä, kun 20 vuotta hyvin palvellut loppui. Nyt menossa jo 7. kokeilutuote, joten hermo alkaa olla kireällä. En viitsi sanoa, mitä tästä viimeisimmästä seurasi, mutta näytti se yhden hyvänkin: Olen koko ikäni käynyt pulssilla 100-105. Nyt se oli tällä muuten huonolla tuotteella jotain 80-85 ja olo oli kumman hyvä. Olen aina luullut, että olen energisempi ja vain se kova virta eli hyvä juttu, mutta ei olekaan hyvä juttu: Sydän kuulemma koko ajan rasitustilassa. Melkein arvaan vaivasi...Minä sain niitä Astrasta ja eipä tullut nukuttua päiväkausiin. Sitä ennen kolmen vrk:n jysäri eli makasin pimeässä huoneessa, enkä halunnut kertoa R:lle kuinka kova särky oli, etten olisi vain joutunut sairaalaan.Rokotepassi on pakko saada eli aamulla taistelemaan kakkosrokotusta Pfeizeriksi. Huhtikuu on kuukausista julmin eli antaa sitten kaiken tapaahtua kerralla. Jaksamisiin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat tuon passiasian kuntoon. Hoidetaan nyt kummatkin itseämme mitä parhaimmin. Täällä huhtikuun tiistaiaamuna muuttolintuja näkyy ja kuuluu, juuri nyt leijailee taivaalta pieniä lumihiutaleitakin. Minä odottelen aika kovasti kevättä ja vihreitä pieniä lehtiä.

   Jaksamisiin sielläkin <3

   Poista
 5. onpa oivallus tuo to do-listan olemus! Koska toden totta, to do -asiat ovat asioita joita ei oikein huvita tehdä, syystä tai toisesta (mulla enimmäkseen laiskuudesta)

  Bujo-muistelusi inspiroivat, otin pitkästä aikaa aktiivisemman tulokulman omaan muistikirjaani.

  Eikä muuten ole yksi tai kaksi kertaa kun olen jättänyt jotain ostamatta, kun en pysty päättämään väriä. Kyllä on ihmisellä murheet :)

  Iloa alkaneeseen viikkoon ja kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö olekin. Katsotaan kuinka mun toiminnalle käy, kun muutin listan nimen -todennäköisesti vitkuttelen edelleen ;-)

   Niin, vuoden jos tuijottaa kahta värivaihtoehtoa, eikä pääse yhteisymmärrykseen itsensä kanssa voisi päätellä, että molemmat värit taitaa kelvata, hehee.

   Iloista viikkoa sinnekin :D

   Poista