torstai 31. toukokuuta 2012

Leffassa Dark Shadows

Pimeä ja hullu puoleni vetää aina yhtä köyttä mustien ja omituisten elokuvien kanssa. Pienenä lukemani vampyyri- ja muut shokkikauhutarinat ovat osa sisäistä maailmaani, vaikka ulkoisessa elämässäni toivonkin näkeväni mieluummin enkeleitä.

Matkasin siis pitkälle ja kauas, lähdin Collinsportiin 1700 -luvun loppupuolelle.

Vampyyri Barnabas Collins 
Siellä nuoriherra Barnabas Collins erehtyy antamaan läheisyyttä, mutta ei rakkautta, naiselle, jolla on noidan taidot. Nähtyään Barnabasin syleilevän uutta rakastettuaan noita päättää kostaa todellisella Naisen Vihalla. Hän noituu morsion itsetuhoon, muuttaa Barnabasin vampyyriksi, langettaa lopullekin suvulle ikäviä kohtaloita ja vielä päätteeksi hautaa vampyyrin elävältä.

Vuonna 1972, jolloin musiikin helmiaika kukoistaa ;-) kaivinkone vahingossa osuu maahan haudattuun arkkuun ja Barnabas pääsee hengittämään muutakin kuin soramaan tomua. Hän löytää sukutalonsa ja päättää nostaa vanhan perheyrityksensä takaisin jaloilleen.
Lastenhoitaja Victoria Winters

Barnabasin tuoreeseen perheeseen kuuluu nyt talon rouva Elizabeth Collins Stoddard,
tämän murjottava murrosikäinen tytär Carolyn,
holtiton veli sekä veljen poika David, joka keskustelee kuolleen äitinsä kanssa.

Lisäksi talossa asuu tohtori Julia Hoffman, joka juo kuin sieni ja terapoi traumaattista David-poikaa. Puutarhaa ja muita talonmiehen tehtäviä hoitelee suloisen virttynyt Willie Loomis. Lopuksi ja selvästi tarkoituksellisesti taloon on saapunut juuri tätä hetkeä varten lastenhoitaja Victoria Winters.

Noita Angelique Bouchard
Ikävä vaan, että noita Angelique on elää porskuttanut kauniina ja raikkaana läpi aikojen. Nainen on edelleen sitä mieltä, että joko Barnabasin tulee rakastaa häntä, tai sitten koko suvun pitäisi mädätä ja kitua kuoliaaksi täysin ja kokonaan.

Ja tästä jatkuukin tarina, mutta minä jätän lopun katsojille itselleen...

Tim Burtonin totuttuun tapaan kuvat ovat pimeitä ja todella kauniita. Voisin astua tuohon maailmaan ja samoilla siellä tuntikausia, ehkä kuukausiakin. Kosketella ja haistella hämärää tunnelmaa, antaa haamun kulkea lävitseni tai kuunnella sen huokailuja. Saattaisinpa antaa noidan vietellä itseni, taikka lempiä vampyyrin kanssa. (Olen selvästikin näiden vanhempien vampyyrimallien suosija, nykyiset hittivampyyrit ovat minulle liian komeita tai valoa kestäviä.)
Talon rouva Elizabeth Collins Stoddard

Burton on saanut kaikki naiset elokuvassaan uskomattoman viehkeiksi. Sulin heti alussa talon emännän (Michelle Pheifferin) vetovoimaisuuteen, miten voikaan nainen olla säteilevä. Ja kyllä isosilmäinen, kalpea lastenhoitaja sekä juoppo lääkäri ovat yhtä hurmaavia. Tämän "omituiset mutta kauniit" Tim Burton taitaa kankaalla. Minä haluaisin osata myös tämän taidon, käyttäisin sitä aamuisin kylpyhuoneessa aina ja iäti, lopun elämääni.

Tohtori Julia Hoffman
Johnny Deppin esittämän Barnabasin valkoinen naamataulu on sekin koukuttava. Kasvot elivät ja muuttuivat hiukan elokuvan myötä, mutta kauniit mustat silmänympärykset säilyivät hamaan loppuun.

Vampyyrin ensikokemukset 70-luvun elämästä on kuvattu maukkaasti. Voiko asfaltille astua? Mitkä ovat nuo kaksi pirun kirkasta valoa, jotka tulevat kovaa vauhtia kohti pimeällä? Sanailu on mainiota ja monimerkityksellistä. Niinpä kauniiden kuvien lisäksi on hauskaa seurata 200 vuoden ikäkuilua ja sanontojen merkityksiä, kun Barnabas, hänen uudet sukulaisensa sekä kyläläiset tutustuvat toisiinsa.

Musiikki, kuten jo mainitsinkin, lämmitti vanhaa mieltäni ja vampyyrin pienet huomiot populaarimusiikista olivat mannaa korvilleni, vaikkakin Alice Cooper oli ylittänyt viimeisen käyttöpäivän ;-)

Mulla ei ole kosketusta alkuperäiseen sarjaan, jonka pohjalta tämä elokuva on luotu. Ehkä se on hyvä asia. Ja niinpä suosittelen tätä elokuvaa niille, joita se kepeällä pimeydellään houkuttelee puoleensa =)


Ohjaus:
Tim Burton

Pääosissa:
Vampyyri Barnabas Collins - Johnny Depp
10 -vuotias David Collins - Gulliver McGrath
tohtori Julia Hoffman - Helena Bonham Carter
lastenhoitaja Victoria Winters - Bella Heathcote
katkera noita Angelique Bouchard - Eva Green
angstiteini Carolyn Stoddard - Chloë Moretz 
talon rouva Elizabeth Collins Stoddard - Michelle Pheiffer
juoppo talonmies Willie Loomis - Jackie Earle Haley
hulttio veli - Jonny Lee Miller


Traileriin

14 kommenttia:

 1. Tämä on ehdottomasti sellainen leffa,jonka haluan nähdä,.Nyt just se on leffateattereissa täälläkin,mutten vielä ole ehtinyt mennä katsomaan.Tarina on hurrrrjan houkutteleva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on vähän kritisoitu, mutta minusta elokuva oli mahtava ja kaunis. Antoisaa elokuvahetkeä sinulle =)

   Poista
 2. Ja tämä en ehdottomasti se laji, josta minä en pidä;-) Vrt. Jaelin vastaus. Pidän tummasta, synkästä ja syvästä, mutta en mistään vampyyrijutuista tai scifistä tms. I'm so oldfashioned girl...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan, ettei ihan uppoa, mutta sehän tässä onkin mainiota, että kaikki ei pidä samoista asioista. Erilaisia tekijöitä riittää ja kaikille löytyy omat hyvät mielitietyt =) En tiedä olisko sopivaa, mutta viimeisimmistä näkemistäni voisi sinulle kolahtaa tuo Syvän sininen meri, jossa englannissa sodan jälkeen nuori vaimo rakastuu toiseen mieheen. Sellaista hidasta mutta syviä tunteita käsittelevä ruskean-harmaa elokuva. Myös Jung-Freud-leffa Dangerous Method voisi olla sopivan tulinen sinulle. Trailerit löytyy varmasti netistä =)

   Poista
 3. Mutta Leena,tämä ei olekaan varsinainen vampyyrileffa,vaan paljon enemmän...

  VastaaPoista
 4. Depp on hyvä. Kuin myös Burton.

  Naisen viha ei ole hyvä. Joskus niiden rakkauskin tekee pelottavaa jälkeä... Ilman sarvia tai torahampaita. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Depp ja Burton selvästi kulkee samoja polkuja, miehet toimii yhteen tosi hyvin. Naisen vihan näen joskus, ja se on kyllä pelottavaa. Mä vähän luulen, että mulla joskus kasvaa nuo ulokkeet... ehkä ne häviää yhtä nopeaan ;-)

   Poista
 5. Hienon houkutteleva kuvaus elokuvasta. Menisin oitis katsomaan postauksesi perusteella, jollen jo olisi käynyt. Todellakin, ne naiset olivat kauniita. Ja toiset myös vihaisia.

  VastaaPoista
 6. Hyvin kiteytit ensimmäisessä kappaleessa myös mustien pitsien salaisuuden. Lapsena kiinnosti kauhu, hirviöt, vampyyrit, mikä tahansa pimeään kuuluva tarina ja hahmot. Nyt vieläkin, mutta kyllä vaalea hyvyyskin pitää puolensa.

  Tuo on elokuva, jonka ehdottomasti menen katsomaan, kunhan jostain saan tehtyä lisää aikaa. Jos ei elokuvateatterissa niin sitten ainakin DVD:nä. Hieno kuvaus, yksi hyvä syy katsoa elokuva...:)

  VastaaPoista
 7. Kiva kun osui =) Näissä Burtonin elokuvissa on niin hieno tunnelma, että ihan sydän sulaa kamalan kauniista =D

  VastaaPoista
 8. Kamalan kauniista tulee mieleen myös David Lynchin leffat ja tv-sarjat, esim. Blue Velvet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Lynchin leffat toimi ainakin ennen. Blue Velvet -kappale yhdistyy aina Isabellan kasvoihin, eikä tunnelma ole kyllä muu kuin sydänalaa puristava.

   Poista
  2. ...traigo
   ecos
   de
   la
   tarde
   callada
   en
   la
   mano
   y
   una
   vela
   de
   mi
   corazón
   para
   invitarte
   y
   darte
   este
   alma
   que
   viene
   para
   compartir
   contigo
   tu
   bello
   blog
   con
   un
   ramillete
   de
   oro
   y
   claveles
   dentro...


   desde mis
   HORAS ROTAS
   Y AULA DE PAZ


   COMPARTIENDO ILUSION
   BRIGITTA

   CON saludos de la luna al
   reflejarse en el mar de la
   poesía...
   ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA ENEMIGOS PUBLICOS HÁLITO DESAYUNO CON DIAMANTES TIFÓN PULP FICTION, ESTALLIDO MAMMA MIA,JEAN EYRE , TOQUE DE CANELA, STAR WARS,

   José
   Ramón...

   Poista