torstai 16. elokuuta 2012

Kun silmäni mä auki saan

Sulla seisoo silmät päässä, sanoi mieheni keskiviikkona.
Taas sinä sanot noin ja työkaverini vain komppaa lausettasi, mietin mielessäni.

Pöllähtäneenä siis kävelin miehen ohjaamana Helene Schjerfbeckin näyttelyyn.

Kuljin hiljalleen, taulusta toiseen, huoneesta seuraavaan. Välillä jokin pysäytti vahvemmin. Toisinaan taas olin niin täynnä, etten nähnyt mitään. Mutta tunnistin, kuinka jokin on muuttunut sisälläni. Edellisessä suuressa näyttelyssä olin vanhenevan Helenen omakuvien kanssa hiukan ahdistunut ja pelokas. Nyt ne näyttivät kauniilta ja vahvoilta. Elämä kulkee ja maailma muuttuu.

Lasi valkoviiniä ja pala suussa sulavaa suklaata kruunasi näyttelyn. Kiitos Helene ja mies. Olette tämän naisen herättäjiä.

* * *

Hei, sulla tapittaa silmät. Oletko tässä maailmassa, totesi mieheni perjantaina.

Taasen hän otti kädestäni kiinni ja kävelytti minut O'Keeffen näyttelyyn. Voin paljastaa: Aluksi en tajunnut mitään, en yhtään mitään. Mutta pikkuhiljaa tämän 99 vuotiaaksi eläneen naisen teokset alkoivat avautua.

Taide on niin erilaista ja useimmiten toisten tulkinnat taiteilijan ajatuksenjuoksusta ärsyttävät minua. Niinpä katsoin väsyneenä ja luonnollisen avoimena sekä tyytyväisenä elokuvaa, jossa taiteilija itse kertoi elämästään ja taiteestaan. Näin hänen asuinpaikkansa, kuulin suhteesta mieheen, jonka O'Keeffe tapasi nuorena, jonka kanssa meni myöhemmin naimisiin. Näin myös kuinka miehen ottamat valokuvat vaikuttivat naistaiteilijan taiteeseen. Tämä mies ja nainen kirjoittivat elämänsä aikana (myös naimisissa ollessaan) yhteensä noin 22000 kirjettä toisilleen. Vau! Miehen kuoleman jälkeen O'Keeffe muutti autioon kauniiseen maisemaan, keskelle ei mitään, koska nyt hän sai tehdä ja asua missä halusi.

Heräsin usvaputkestani vihdoin.

Mikä intohimo ja vahvuus.

Sen haluaisin itsellenikin. Samoin haluaisin kauniin, ison ja valoisan työhuoneen, johon saisin laittaa mahdollisimman ison kankaan, maalata siihen isolla vedolla. Maalata niin usein ja paljon kun sielustani vaan irti lähtisi.

Jos olisin rohkea. Jos olisin tosi rohkea.
Niin...


Georgia O'Keeffe
Tekisin jotain rajumpaa!

4 kommenttia:

 1. Molempiin näyttelyihin oli tarkoitus mennä,enkä sitten oikein ehtinytkään...Eli kiitos esittelystä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan, että sinulla teki aikataulu varmasti tiukkaa. Aina ei voi ehtiä jokapaikkaan =) O'Keeffe on niin suuri nimi, että ehkä vastaava näyttely tulee kohdalle ennemmin kuin myöhemmin. Ja täällä näkee Schjerfbeckiä aika usein.

   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista