sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Ihan jotain muuta tällä kertaa

Olin loppuviikolla reissussa. Ensin sellaisessa aluksessa, jossa kuljetetaan ihmisiä toiseen valtakuntaan. Ja matkan ääripäässä, sinikeltaisen lipun alla, astelin aina käymisen arvoiseen valokuvamuseoon Fotografiskaan, jossa on juuri nyt kolme hienoa näyttelyä.

Tänään näitä valokuvia katsellessani tulin siihen tulokseen, että haluaisin järjestää nopean rajanylityksen ja suunnata uudestaan samaan tilaan. Minuun jäi selkeästi aukko, jonka voisi täyttää vain palaamalla rikospaikalle :)

Tiesin ennestään, että museo on valtavan kokoinen. Ajattelin keskittyä kahteen näyttelyyn kolmesta, mutta miten siinä kävikin niin, että petin heti itseni ja aloitin näyttelyt väärässä järjestyksessä.

Niinpä minun oli kuitenkin pakko käydä kaikki kolme läpi. Onnekseni näyttelyt ovat niin eri maailmoista, että uuteen tilaan siirtyessä virkistyin automaattisesti.

Mutta jos totta puhun, niin olisi ollut hienoa käyttää kaksi päivää näiden teosten tutkimiseen.

Zanele Muholi
on eteläafrikkalainen valokuvaaja, jonka näyttely on sarja omakuvia. Muholi sanoo itseään visuaaliseksi aktivistiksi ja näyttely osoittaa selkeästi, miten oikeassa hän onkaan. Olin aika mykkänä kuvia katsellessani. Tämä näyttely tuntuu nahoissa - ja hyvä niin.

Ikävä kyllä Muholin näyttely loppuu jo 1.4.2018, joten toivottavasti hänen töitään saadaan meille Suomeen.

Italialaisen Cristian Tagliavinin
The Extraordinary Word of Christian Tagliavini taas koostuu kaverin uskomattoman tarkoista valokuvista, joissa kaikki näkyvät materiaalit on käsityötä. Kuvista välittyy täydellisyyteen pyrkiminen ja aiheeseen syvälle uppoutuminen.

Työkaverini kehotti minua katsomaan valokuvan mallin silmiin. Kun kävelin valtavan kokoisen kuvan eteen ja yletin silmien korkeudelle, näin siellä valkoisen kahdeksankulmaisen heijastuksen, jonka sisällä taas oli valokuvaajan silhuetti. Huh, mitä tarkkuutta!

Nämä pimeässä tilassa otetut kännykkäkuvat eivät tee oikeutta Tagliavinin teoksille, mutta niistä saa pienen häivähdyksen taiteilijan innostuksesta Jules Vernen ihmeelliseen maailmaan taikka 1500 -luvun elämään.

Hungry for You
Jos olisin tehnyt niin kuin aioin, olisin aloittanut näyttelyt ylläkerrasta, eli yllä olevista näyttelyistä. Sen sijaan etenin suoraan alakerran suurimpaan tilaan, jossa oli kylläkin erinomainen, mutta todella iso kokoelma saksalaisen Ellen von Unwerthin teoksia
Devotion! 30 Years of Photographing Women

Unwerthin tutut kuvat muistuvat mieleen nopeasti: mainokset, mallit, muusikot ja julkisuuden henkilöt. Valokuvat ovat vetovoimaisia ja mallit persoonallisia, sensuelleja, hauskoja, vahvoja ja täyttä elämää eläviä naisia.

Kierroksen lopuksi kannattaa ehdottomasti kiivetä vielä rakennuksen kolmanteen kerrokseen ottamaan välipalaa, kahvia tai ruokaa. Ravintolassa voi nauttia upeista maisemista tai vielä kerran näyttelyn sadosta leppoisissa nojatuoleissa :)Että tällaista tällä kertaa :)

8 kommenttia:

 1. Huoh, kuvien yltäkylläisyyttä!
  Itse pidän pienemmistä museoista, gallerioista, sillä pää ei sulata kerralla paljon katsomista eli tuollaisen museon läpikäymiseen menisi todellakin monta päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aika samanlainen sulatusuuni, en millään kykene vastaanottamaan valtavaa määrää kuvia. Muholin ja Tagliavinin näyttelytilat olivat sopivan kokoiset ja niiden tunnelma oli hieno.

   Ja määrähän ei korvaa laatua ;-)

   Poista
 2. Olen jo pari vuotta koettanut saada itseni Fotografiskaan - jokohan tänä kesänä onnistuisi? Tämä innosti taas lisää. Toinen kohde jonka Tukholmassa haluaisin nähdä on Waldemarsudde. Pitää terästäytyä kyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jospa nyt tulevana kesänä pääsisit käymään. Kävin katsomassa Waldemarsudden sivuja ja sehän näyttää aivan hurmaavalta paikalta. Kiitos Esikko vinkistä :)

   Poista
 3. Sait ihan kuvaähkyn. Sitä on nyt hyvä sulatella <3 Ja ehkä vielä palata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no niin kyllä sainkin. Käyn näitä pieniä kuviani täällä läpi ja mietin miten ihanaa on, että joku osaa noin hyvin ideoida ja käyttää kameraa :)

   Poista
 4. Kiva kun pääsi kuvin mukaan, hieno kierros ja upea näyttely! Kyllä on riittänyt katseltavaa:) Mukavaa pääsiäisviikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Päde :). Minusta on aina hienoa päästä jonkun toisen maailmaan sisään ja ihailla heidän ideoitaan. Oikein mukavaa pääsiäistä sinullekin ❤

   Poista