sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Helmikuu ja turhien tavaroiden heivaaminen

Huomasin ilokseni, että pari bloggaajaa osallistuu The Minimalists -kavereiden minimalismihaasteseen. Olen kuunnellut miesten podcastia oman nuorenmiehen vinkistä vuodesta 2018 ja päätin itsekin osallistua kisaan. 

Minimalismihan ei ole pelkkää askeettisuutta. Tietysti on ihmisiä, jotka vie asiat äärirajoille, mutta ihan tavallinenkin ihminen voi tarkastella mitä kaikkea omistaa, mikä on todella tarpeellista. Minimalisteilla on harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita kuten muillakin. Heillä on tavaroita :D Tavaroita joita käytetään ja joilla on merkitystä. Haasteen tarkoitus on huomata ne tavarat, joita ei tarvitse enää ja samalla voi päästä niistä eroon myymällä, lahjoittamalla, antamalla hyväntekeväisyyteen tms. Minimalistien haaste on leikkimielinen peli jonkun kanssa, mutta minä ottelen tämän helmikuun itsekseni. Kisassa on mukana myös Tilda ja Jenni :)

Ideana on yhden kuukauden aikana poistaa kodistaan itselle (ei kumppanin tai lapsen) tarpeettomia tavaroita. Kuukauden ensimmäisenä päivänä 1 tavara, toisena päivänä 2 tavaraa jne. Vaikka olen jo kerran konmarittanut koko kotini, niin uskon, että tavaraa riittää, mutta katsotaan nyt, kuinka tässä käy. 

Minä ajattelin myös välillä postata asioita, joista en luovu, jotta haasteesta tulee itselleni mielenkiintoisempi.

Päivä 1

Bujossani on ollut jo kuukausia mukana vanhan tietokoneen putsaus sekä siitä eroon pääseminen. 

No nyt vihdoin olen saanut kaikki koneella olevat valokuvani uudelle koneelle (hahaa, eihän se vienyt kuin vuoden) ja tietokone on puhdas minusta ja minä siitä. 

Täytyy todeta, että vanha koneeni oli aarteeni. Hankin sen vuonna 2010 ja ehkä viisi vuotta myöhemmin asennettiin siihen kiintolevy, jotta sain lisää tilaa. Kone oli siis todella hyvässä käytössä 12 vuotta. Ei paha :D 

Kiitos ystäväiseni hyvin palvelleista vuosista!

Päivä 2

Sitten korulippaan ääreen. Pois lähtee kaksi rannekorua, josta vaalean sain kaupanpäälle vaatekaupasta. Katselin myyjän tarjoamaa valikoimaa ja tiesin, etten halua mitään koruista, mutta jostain ihmeen syystä otin kuitenkin simpukkarannekorun. Kuvittelin ehkä käyttäväni sitä päivänä, jolloin leikin boheemia ja rentoa tyyppiä. Olen kenties ollut rennon boheemi, mutta koru on vain lojunut turhautuneena korulippaassa. 

Mustaa olen käyttänyt paljonkin, mutta koska se ei tunnu mukavalta ranteessa, niin sekin saa lähteä kierrätyskeskukseen.

Päivä 3

Lääkkeiden siivous. Vanhat lääkkeet viedään apteekkiin.


Päivä 4 

Palasin takaisin makuuhuoneeseen ja poistin kaksi vanhaa unimaskia. Sain uuden joululahjaksi, joten vanhat menee roskikseen. 

Laatikosta löysin kuulokkeet, jotka olen ostanut, kun Lidlin kuulokkeita julistettiin maasta taivaaseen täydellisinä hinta-laatusuhteeltaan. 

No, käytin kerran. Kännykän nappikuulokkeet on lenkillä mukavammat, kuin nämä kivan väriset mutta epäergonomiset vehkeet, joissa ei voinut säätää äänenvoimakkuutta.

Langattoman kajarin olen saanut lahjaksi. Ei ole tullut käytettyä, joten molemmat lähtee kierrätykseen.
Päivä 5

Samasta laatikosta löytyi vanhat aurinkolasit sekä silmälasit, jotka ei enää riitä teholta eikä innosta malliltaan. Silmälasit voi kierrättää viemällä ne optikkoliikkeeseen. Halvat aurinkolasit pitänee viedä kierrätykseen.

Silmälasikotelot tuli viime kerralla automaattisesti silmälasien mukana. En tajunnut sanoa liikkeessä, etten tarvitse niitä. Vien kaksi koteloa kierrätykseen, jos joku innostuu niistä ja yhden huonokuntoisen pistän roskikseen. 

Tässä on siis jo kaksi kertaa tapahtunut niin, etten ole tajunnut kaupassa sanoa mitä en halua mukaani. Yritän ottaa opikseni :D

Jos innostuit kisasta, niin alla on lyhyt video Joshuan ja Ryanin haasteesta. Jos asia ei voisi vähempää kiinnostaa, niin sekin on ok ;-) Kaikesta ei tarvitse innostua :D


10 kommenttia:

 1. Onpa kiva että sinäkin osallistut haasteeseen ^^

  VastaaPoista
 2. en ehkä ehdi päivittäiseen raivaushaasteeseen tässä vaiheessa mukaan, mutta raivausta on ennemmin tai myöhemmin luvassa, kun rupeamme pohtimaan nuorimmaisen muuton jäljiltä huonejärjestystä ja muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutot ovatkin oikeita raivaushaasteita. Teillä onkin uuden aika käsillä. Omassa kodissa huonejärjestelyjä tehdessä tavaran läpikäynnin lisäksi lihakset kehittyy, jos vaihtelee isojen huonekalujen paikkoja :D

   Poista
 3. Tavaran karsiminen tekee hyvää. Minulla se aina antaa pontta siihen, että jaksan paremmin vältellä uusien tavaroiden hankintaa. Kaiken mitä kotiinsa kantaa sisään joutuu myös kantamaan ulos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rva Kepponen, juuri noin. Kaikilla tavaroilla on hintansa, niitä pitää huoltaa, niille pitää olla oma tila. Mitä enemmän olen käynyt läpi tavaroitani sitä enemmän olen miettinyt ostostilanteissa haluanko tai tarvitsenko todella sitä mikä olisi kulkeutumassa kassan kautta kotiini.

   Poista
 4. Mahtavaa!
  Minä aloitan virallisesti (tai sanotaan että julkaisen) haasteen vasta maaliskuussa, mutta olen ottanut varaslähdön ja poistanut tänään jo kolme kategoriaa esineitä. Eli yhteensä 86 turhaketta. Olo keveni huomattavasti!
  Kiva tosiaan katella mitä muut poistaa ja miksi. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoiko sulla esisiivous ennen haastetta ;-) Jään innolla seuraamaan miten sulla menee maaliskuussa :D

   Poista
 5. Hyvä idea! Koko huushollin läpikäyminen on jo pelkkänä ajatuksenakin ylenpalttisen rasittava - pienesti aloittamalla homman saattaisi saada vauhtiin - minimalisointia riittäisi ehkä kokonaiseksi vuodeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei satuNainen Paula, ehkä muutto on sellainen vaihe elämässä, jolloin ihminen käy omaisuutensa läpi kertaheitolla, muuten ehkä pikkuhiljaa-hyvä-tulee toimintamalli on helpompi ja mukavampi. Kiitos kun kävit lukemassa ja kommentoimassa :)

   Poista