maanantai 31. elokuuta 2015

Täysikuu, sinä pirun rikoskumppani

Illalla hiipparoin sänkyyn, vedin villasukat jalkaan, otin kirjan käteen ja luin lukemasta päästyäni.

Mies tuli lukukinkereihin ja tavallisuudesta poiketen uinahti ennen minua. Minä katsahdin kysyvästi viereeni, mutta syvennyin sitten intohimoiseen kirjaan ja odotin väsymystä.

Lopulta väsyin odotteluun ja päätin käydä nukkumaan. Mutta oloni oli liian virkeä,
peitto liian kuuma,
ilman peittoa taas kylmä,
miehen kylki oli kyllä houkutteleva, mutta nukkumiselle oli suurempi tarve.

"Huomenna on työpäivä. Nyt olisi aika tirvahtaa!" sanoin aivoilleni.

Mutta mitä vielä... läpi yön katselin toisella silmällä kattoa. Sen kuviot olivat samanlaiset kaikissa eri mustan ja sinertävän sävyissä. Aamulla huomasin yön värin tarttuneen silmänalusiini.

Illalla nuorimies kertoi valvoneensa yöllä.
Minä innolla komppasin kieriskelleeni myös.
Nuorukainen hymyili vinosti: Niin, syynhän täytyy olla täysikuun ;-)
Oliko eilen täysikuu, minä huudahdin. Se saamarin roisto!

Mutta kohta keksimme todellisen syyn: Vuorovesi!

Ajatelkaa nyt:
Kun meissä on noin 70 prosenttia vettä, niin ei ole ihme, ettei vuoroveden ja täysikuun aikana saa nukuttua kunnolla. Vähemmästäkin tulee huono ja ilkeä olo, kun kaikki neste painuu toiselle puolelle kehoa tai kun neste ei tiedä mihin suuntaan kuu ja aurinko painovoimallaan haluaa sitä pullistaa...

Mihin tiedelehteen tämän mahtavan huomion saa ilmoittaa! Saako tästä nobel-palkinnon?

No, korvaukseksi yön painovoimista minä otin vetovoimaiset päiväunet töiden jälkeen. Ja koska olen höveli luonteeltani, niin jaan kaikille tämän älynväläyksen. Saatte käyttää sitä hyväksenne aivan kuten haluatte! Ensi täydenkuun aikaan siitä ei kuitenkaan ole teille mitään hyötyä, jollette sitten keksi omaa painovoimatonta makuuhuonetta...

Joopa joo!
Taidanpa sanoa hiljaa itsekseni: Hasta la vista beibe

11 kommenttia:

 1. No sen vuoksi en minäkään saanut unta;D
  Mukavaa alkanutta viikkoa Birgitta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Tämä on todistettu sielläkin =)
   Tulen käymään ja etsimään hyvää munakoisoreseptiä luotasi...

   Oikein mukavaa viikkoa sinullekin Jael!

   Poista
 2. Mutta millainen sitten on ihminen, johon täysikuu ei vaikuta? Vedoton? Voimaton? Vetovoimaton? Painoton? (no ei ainakaan se!! :-D ) Aivoton? No, ainakin minä.
  Täksi yöksi hyviä unia ja kenties sitä siipan kylkipalaakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi, sellainen ihminen on voimakkaampi kuin me muut. Ajattele mikä sitkeä on se, joka pitää veren ja veden virtaamassa omassa tahdissaan, eikä anna maailman paineiden puristella niitä jonnekin isovarpaaseen.

   Joskus haluaisin olla aivoton tai ainakin ajatukseton. Ehkä haluamme molemmat olla hetkittäin hervottomia ;-)

   Poista
 3. .......kuu ja vesi.......
  Muistaakseni sellaista tutkimustakin on, että täysikuu vaikuttaa joihinkin, esim. unettomuutena. Joskus olen kuullut väitteitä, että sairaaloissa ja poliisilla on enemmän töitä täyden kuun aikaan. Että olisi ihan tilastoja tästä. Mutta olen kuullut myös näiden väittämien täystyrmäyksiäkin ja vastatutkimuksia. Siis en tiedä mistä puhun. Huutelen tyhjää. Ulvon kuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten suloista. Voin kuvitella sinut keskiyön tuolla puolen, suuren kuun loimottaessa, istumassa nurmella, kurkottelemassa kaunista kaulaa ja laulamassa huulet tötteröllä kohti avaruuden keskustaa.

   Siinä on herkkä ja kaunis vivahde, mutta kuitenkin eläimellistä voimaa!

   Poista
 4. Birgitta, no sää sen sanoit! Nythän on täydenkuun aika ja mää olen valvonut ja valvonut ja olen muutenkin kuuhullu. Kun valvoo tarpekksi sanotaan, että se vastaa jo parin promillen humalaa. Perjantaina olin monitasoristeyksessä (sic!) enkä huomannut hdestä suunnasta tulevaa autoa, jolla oli etuoikeus minuun nähden, vaan minä likka painelin. R. pää punaisena siinä kyydissä. Matka jatkui ja olin ajamassa ympyrään enkä huomannut että sieltä oli jo tulossa moottoripyöräilijä...R. sanoi ruman sanan, mutta siitäkin selvisimme. Ajoin seuraavalle pysäkille ja avasins sanaisen arkkuni siitä, mitä olen mieltä vieressä kiljumisesta yms. Lopulta R. ajoi kotiin. Tänään oli pakko päästä Sokoksella käymään ja hukkasin rakkaat, jo viisi vuotta hyvin palvelleet aurinkolasini. R. koko jana vieressä ja hän ihmettelee, että 'missä ihmeen välissä sää senkin onnistuit tekemään...' Mää onn nyt ihan hiljaa ja luen, R. grillaa lohta...kohta saan ruokaa ja tänään aion tutulullaa oikein aikaisin ja sikeesti.

  Uskon aidon oikeasti, että toiset ovat herkkiä kuun vaikutukselee, miksei myös vuorovesille tai sille mistä suunnasta tuulee. Minä olen. Ehkä sinäkin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonosti nukuttu yö todellakin tekee ihmiseen vaikutuksen. Onneksi teille ei käynyt pahemmin ja hyvä, että annoit ratin ja polkimet R:n käyttöön =)

   Toivottavasti eilen uni maittoi ja päiväsi on tänään ollut kirkas (no, taivas on täällä ollut pilvessä). Ja oikein ihanaa viikonjatkoa <3

   Poista
  2. https://www.youtube.com/watch?v=INX_ai66r4o

   Hyvää syksyä Lounatuulelta :)

   Poista
  3. Tää on niin hieno biisi!!! Suurkiitos muistutuksesta Lounatuuli <3

   Poista
  4. Piti ihan pistää tuohon sivupalkkiin soimaan =)

   Poista