lauantai 20. helmikuuta 2016

Jälkipyykkiä kesän suursiivouksesta


Viime kesänä kävin vaeltamassa Espanjan pyhiinvaellusreitillä ja tajusin matkalla miten vähällä ihminen oikeasti pärjää. Kotiinpaluun jälkeen katselin pitkään kotiani ja sain vahvistuksen ajatukselleni, että minulla on liikaa tavaraa ja vaatteita.

Sattumalta kotiin oli tullut samoihin aikoihin KonMari -kirja ja sen innoittamana kävin reilun viikon aikana kaikki tavarani lävitse. Minä tyhjensin asuntoa itselleni tarpeettomista tavaroista ja kirjoitin innoissani asiasta pienen postauksenkin. Kirpputorit, hyväntekeväisyys, paperinkeräyspiste ja roskis saivat minulta materiaa sekä roskaa ja vastineeksi kotiini tuli aimo annos vapaata tilaa hengittää.

Olen nyt kohta kahdeksan kuukautta seurannut miten yhden kerran tehty totaalinen siivousvimma on vaikuttanut olemiseeni ja tulokset ovat todella virkistävät.

Vaatekaappini on edelleen sellainen, josta minulle tulee hyvä olo. Jaksan aina viikata sukat ja alusvaatteet, vaikka aiemmin se olisi minusta ollut mitä typerintä ajanhaaskausta. Olen muokannut hiukan vaatekaappiani ja saanut sinne jopa oman paikan saappaille, jotka ennen olivat vaatteiden alla piilossa. (Joo, olet oikeassa, laatikoille pitää tehdä vielä pientä pintaremonttia)

Joitain vaatteita olen kahdeksan kuukauden aikana ostanut, mutta harhaosumia ei enää ole tullut ;-)

Vaikka kuulun niihin tyyppeihin, jotka haluavat laskunsa paperisina, niin minulla ei ole pinoja lojumassa missään. Mapeistani lähti suurin osa kiertoon ja tuhosin sisältöä aika tavalla. Nyt jos postiluukusta tipahtaa säilytettävää postia (monikaan paperi ei ole), niin laitan sen suoraan paikalleen, eikä mitään tylsiä jälkitöitä enää tule. Roskat lähtee samantien talosta eikä yksikään paperi ei leijaile väliaikapisteeseen kasautumaan suureksi pinoksi.

Keittiön kaapeissa on väljempää ja kaikille tavaroille on aina oma paikka (no oli ennenkin, mutta kaikennäköistä turhaa härpätintä oli laatikossa ja kaapeissa). Kylpyhuoneessa ei pyöri vanhoja tuubeja tai purnukukoita. Kaikki on tuoretta ja käytössä.

Vielä ei ole tullut eteen asiaa, jota kaipaisin takaisin. Ei papereita, ei melkein onnistuneita valokuvia, nuoruuden ihania punk-farkkuja, jotka eivät mahdu päälle. Nostalgialle on kyllä jäänyt sijansa, vinyylit soivat ja valokuva-albumit ovat päässeet ansaitusti enemmän esille ja aikaa omiin mielenkiinnon kohteisiin on kasvanut.


Kotona on aivan selvästi mukavampi olla, kun ikäviä, tilaa vieviä tai turhia tavaroita ei pyöri ympärillä.

Suosittelen tällaista kertaheitolla tehtyä siivousta kaikille, jotka haluavat päästä eroon epämääräisestä huonosta olosta, sotkusta ja ylitse tursuavista kaapeista. Kun kerran tekee kunnolla siivoustyön, niin sen jälkeen ylläpito on enemmän kuin helppoa =)

Marie Kondon Konmarista on hyvä video juutuubissa. Mutta idea toimii erittäin tiivistettynä näin:

 • käy läpi tavarasi ja vaatteesi aihealueittain (ei tilan/huoneen mukaan)
 • aseta itsellesi aikaraja mihin mennessä siivous on tehty (mielellään lyhyt aika, jotta työ tulee ylipäätänsä tehtyä loppuun)
 • ota esine, valokuva, vaate käteesi ja tunnustele miltä sinusta tuntuu. Jos käsissäsi oleva asia ei tuota iloa tai ole ehdottomasti käytössä ja ole tarpeellinen, niin päästä siitä irti.
 • etene tässä järjestyksessä: vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset tavarat, muistoesineet.
 • ota kategorian mukaan kaikki siihen liittyvät asiat esille yhdellä kertaa ja käy ne läpi: esim. aivan kaikki vaatteet (myös kellarista tai varastosta)
 • laita jäljelle jäävät omalle paikalleen
 • kiitä niitä tavaroita, joita et enää pidä, sillä ne ovat antaneet aikoinaan sinulle iloa tai muuta apua. Toimita irtipäästettävät tavarat pois mahdollisimman pian (hyväntekeväisyys on mitä nopein tapa päästä eroon itselle tarpeettomista tavaroista ja samalla voit auttaa ja tuottaa hyvää mieltä jollekin toiselle)
 • nauti elämästäsi, nyt sille ja uusille ideoille on tilaa 

Ja jos siivous ei yhtään kiinnosta, niin ei se mitään. Oikein ihanaa viikonloppua sinulle jokatapauksessa =)

11 kommenttia:

 1. Kuulostaa tehokkaalta ja tilaa tuovalta systeemiltä...:) Vapauttaa samalla varmaan jotakin.

  Mukavia kevättalven päiviä Birgitta, valoa on jo paljon enemmän ja kevät lähestyy päivä päivältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että tämä siivousurakka oli täysiä työpäiviä reilun viikon verran, mutta sen jälkeen koti on ollut suorastaan virkeän tuntuinen. Jos muuttaa usein, niin tällaisen työn joutuu tekemään, jollei sitten vaan pakkaa kaikkea ja jätä osaa laatikoista varastoon avaamattomana ;-). Mutta minä en ole muuttanut aikoihin ja kaappien nurkkiin oli kertynyt vaikka mitä...

   Kevät on todellakin tuonut valoisat aamut. Nyt leijailee hiljakseen lunta, joten aavistelen sinun kohta lähtevän mukavalle lumiretkelle =)

   Poista
 2. Hyviä ohjeita.Minulla on aivan liikaa kamaa kertynyt,ja se on taakka. Pitäisi keventää.Ihanaa viikonloppua Birgitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jotenkin sitä tavaraa kertyy pikkuhiljaa... Luulen, että jokaisella on jokin aihealue, jossa määrä kasvaa ja jotkin alueet eivät kerrytä taas mitään ylimääräistä.

   Oikein ihanaa sunnuntaita sinulle ja mukavaa ensiviikkoakin =)

   Poista
 3. Olet pistänyt tuulemaan///Vaatteesi lentää,kuin syksynlehdet ja laskeutuu jonkun vartaloa Kaunistamaan///
  Kunnes taas MEKOT lentää///
  "LEIJAILEE VÄLIAIKAPISTEESEEN"Korkkarit jalkaan...


  https://www.youtube.com/watch?v=jpiitePccfY
  Rita tanssi Lounatuulessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Rita, sinä osaat aina löytää sopivat videot. Sophia on upea nainen ja hänen päällään kaikki näyttää hyvältä =). Suloisia tuulia sinulle <3

   Poista
  2. Ooh, miten kaunis, siisti vaatekaappi! Mä aina nautin siisteistä kaapeista. (Olen muuten aina viikannut tarkasti alusvaatteeni.;) En tosin Konmarin tyylillä.)
   Taisin tuskailla tuossa siivouspostauksessasi kuinka mulle aina kerääntyy paperipinoja. Kaikenlaisia listoja ja muistiinpanoja ja lehtileikkeitä... Eilen etsin yhtä vanhaa matkapäiväkirjaa ja löysin laatikosta myös joitain säilytettyjä papereita. Löytyi yksi tyystin unhoon jäänyt nuoruuden uhmakas kirjoitukseni naisista ja miehistä objekteina taiteessa. Oli siinä asiaakin, mutta kyllä myös nauratti. Vielä hauskempi oli typerä runo, jonka olimme kirjoittaneet siskoni kanssa isällemme, se liittyi automatkan pissataukoon.;D

   Kivaa alkavaa viikkoa!:)

   (Blogger ei antanut mulle omaa

   Poista
  3. sulkulause jäi kesken. Siis blogger ei antanut mulle omaa kommettikenttää. Blogger kiusaa mua.)

   Poista
  4. Sanna, muistoesineitä käydessäni läpi minäkin löysin vanhoja kirjevaihtokavereiden lähettämiä kirjeitä. Voi miten suloisia ne olikaan. Ja ero 9-vuotiaan ja 14-vuotiaiden sisällössä oli todella suuri.

   Muistan elävästi tuon nuoruuden uhman, josta kirjoitat. Minä varmaan tyrin yhden taidehistoriapääsykokeen juuri sen vuoksi, että annoin oman mielipiteeni paistaa niin rajusti läpi. Siinä otettiin kaikki irti yhdellä kertaa =)

   Sait todella kiinnostumaan tuosta runostasi. Mitä ihmettä siellä autossa on mahtanut tapahtua. Pitäisikö teidän julkaista runo =D.

   Miksiköhän tuo Blogger sinua kiusasi? Ehkä sillä oli huono päivä...

   Poista
 4. Birgitta, minäkin tein taas tuon, mutta se ei pysy! R. on laksenut, että menee 2 vrk:tta mun suursiivouksesta, kun taas on vaatekomeroni ihan sekaisin. Etsin ja etsin aina jotain mustaa puseroa alla pidettäväksi eikä auta sekään, että olen lajitellut mustat puserot omaan koriinsa: Ne karkaavat sieltä!

  Järjestys toisi hyvän mielen ja sisäistä rauhaa. Ihailen taitioasi tehdä tuo juttu<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tuo mitä kerrot lohduttaa tosi montaa ihmistä.
   Jännittävää, että sinulla puserot karkaavat. Onkohan teillä samanlainen vaatetonttu, joka toisissa kodeissa vie aina sen toisen parin sukista ;-)

   Minulle puserot eivät olleet hukassa, mutta minusta tuntui aina siltä, etten tiedä mitä laittaa päälle. Eli mulla oli liikaa ja siinä seassa monta sellaista vaatetta, jotka jostain syystä olivat "sopimattomia" mulle.

   Tiedätkö, voihan olla, että sinulla on juuri sinulle sopiva tapa hoitaa asia.

   Minä taas toivon, että minussa olisi sinun mahtava energiasi <3

   Poista