sunnuntai 27. elokuuta 2017

Nainen, onko energiasi ja intohimosi kateissa?

Olen harvinaisen huonoa seuraa
eniten itselleni, mutta ikävä myöntää, tämä tunne voi levitä myös lähiympäristöön.

Ärsyttävää...
Mutta toisaalta, nyt tiedän mistä tämä jatkuva vitutus suurimmaksi osaksi johtuu.

Olimme jokin aika sitten kirjakaupassa, sellaisessa ihanassa, jossa oli kahvila kyljessä. Olin upottautunut syvälle pehmeään tuoliin, nautiskelin kukallisesta kupista tuoretta kahvia. Katselin suklaakohvehdin kiiltävää päällyspaperia ja mietin miten kauan pystyn pitkittämään suklaan himoa. Yllättäen itseni jaksoin kohtuullisen pitkään :)

Istuin ja seurasin kuinka mies kierteli ja kaarteli, katosi kulman taakse tullen taas kohta näkyviin. Eräällä kierroksellaan se toi minulle hyytävän punakantisen kirjan käteen ja sanoi: katsos tuota... Minä otin kirjan vastaan, selasin sitä ensin epäluuloisesti, mutta kun olin lukenut ensimmäiset sivut, upposin syvemmälle tuoliin sekä kirjaan ja aloin tajuta asioita.

Ne, jotka ovat matkanneet kanssani pidempään, ovat tietoisia, että kivut kulkevat mukanani todennäköisesti hamaan tappiin saakka. Elän niiden kanssa, välillä hyvissä sielun voimissa ja toisinaan vaipuen itkupotku-ratkaisukeskeisettömään-raivariin.

Jos koskaan milloinkaan olen ollut enemmän hämmästynyt kuin tuota kirjaa lukiessani, niin kiellän sen nyt. Ei. En ole ollut. Minä tavasin kirjakaupan tuolissa listaa vaivoista ja ruksin mielessäni omaa luetteloani.

Tässä osa kirjan oirelistasta epämääräisessä järjestyksessä:

huonosti nukutut yöt, väsymys, ärtymys, itsetunto kadotettuna, selkä-, nivel-, ja lihaskivut, päänsärky, tihentynyt pissalla käyminen, ummetus, seksuaalinen haluttomuus, mielihyvän vähentyminen, yhdyntäkivut, hikoilu (lämmönsäätelyhäiriö), yllättävät raivonpuuskat, tulehdukset, sydämen rytmihäiriöt, tykytykset ja muljahdukset, verenpaineen kohoaminen, itkuisuus, ilottomuus jne.

Siis elämäni kulku: sydämen tykytykset, loputon väsymys, ilottomuus, kivut, ärtymys, kivut, tulehdukset, vitutus ja taas kerran kivut. Yksinkertaisesti elämän energia ja intohimo kateissa.

Jos sinä sisareni, nainen siellä jossain, mietit kuten minä usein: Mikä hitto minua oikein vaivaa? Miksen voi olla niinkuin nuo muut, normaali ja ihana? Jos päiväsi kuluvat kuunnellessa kehoasi ja sen tuskia ja nappasit yllä olevasta listasta useamman itsellesi. Niin mieti, voisiko sinulla olla
 • raudanpuuteanemia (selviää verikokeella, ei pelkkä hemoglobiini vaan ferritiiniarvot), 
 • kilpirauhashormonin kanssa ongelmia (yhtälailla selviää verikokeesta) tai sitten 
 • estrogeenin puute -vaihdevuodet (näkyy verikokeessa FSH arvon kohoamisena). 
Kahdessa ensimmäisessä on erittäin samantyylisiä oireita (väsymys ja kivut siellä sun täällä, painon nousu yms.), ja jos et ole enää suloisen nuori parikymppinen, niin myös tuo alin pallukka voi olla oireesi syy. Ihan totta.

Minä tomppeli olin ajatellut, että vaihdevuosiin kuuluu vain hikoilu. Hah! Olin täysin tietämätön, että estrogeenin väheneminen voi aiheuttaa kaiken maailman vaivoja. Omien oireitteni syyt ovat tietysti monisyisiä ja oma asiani. Mutta tunnustan olleeni naurettavan naiivi ajatuksissani vaihdevuosista.

"Homonierityksen väheneminen iän karttuessa sairastuttaa ja aiheuttaa elämänlaadun huononemista ja rapistumista. Monien hormonien eritys on runsainta noin 20-25 -vuotiaana. Eritys vähenee hiljalleen ja monia hormoneita on ihmisen elimistössä jo 40 -vuotiaana ainoastaan puolet huippuajoista." Näin kirjoittaa Maija Kajan kädessäni olevassa kirjassa: Sukellus kuumaan aaltoon - Naisen vaihdevuodet, terveys ja hormonit.

Olen nyt imenyt tietoa monista kirjoista. Ja olen kiittänyt ja kumartanut kirjastopalvelulle. Ja tietysti kiittänyt miestäni, joka antoi minulle lahjaksi ymmärryksen siemenen sekä sellaiselle sielunystävälleni, joka ymmärsi minua heti kun avasin sanaista arkkuani. Tieto ei todellakaan lisää tuskaa, se luo pohjan hoitaa itseään parhaimman kyvyn mukaan.
Kaj Lindgård - prinsessa ja sammakko
Kuten joku viisas on sanonut: jos sinun pitää syödä kaksi sammakkoa aamulla, aloita suuremmasta. Minä aloitan päiväni tästäkin lähtien tunnin läsnäololla itseni kanssa. En luovuta, en ole koskaan ollut elämäni suhteen luovuttaja. Rakkaudessani lääkitsen itseäni parhaimmalla tietämykselläni, syön enemmän ajatuksen kanssa, kuuntelen musiikkia, joka resonoi mukavasti ja liikun jaksamiseni rajoissa.

Tästä lähtien minun täytynee kai entistä enemmän miettiä kuinka kauan jaksan tuoksutella konvehtia ennen sen nauttimista. Käyskennellä reilusti luonnon siimeksessä. Katsoa rauhallisia ja suloisia vanhuksia sekä iloisia lapsia ja miettiä, että juuri tuollaiseksi minäkin tulen (enkä tosiaankaan miksikään kiukkuiseksi ja pelottavaksi naiseksi). Kunhan vaan selviän tästä hetkestä. Nyt. Tämä vaihe tulee menemään ohi (tai sitten se saattaa jatkua pitkään, heh heh) ja juuri sen vuoksi juuri tämä hetki on tärkeä. Olla pitkämielinen itselleen ja keskittyä siihen mikä toimii. Ehkä onkin hyvä asia, tämä naisena kasvaminen ;-).

Muista sinäkin pitää itsestäsi huolta. Pidä myös läheisistäsi huolta. Ollaan yhdessä vahvempia, rohkeampia ja lempeämpiä 

8 kommenttia:

 1. Olipa hyvä teksti. Hiton vaihdevuodet, elämä on ihan alamäkeä niiden jälkeen. Minä en edes voi ottaa hormoneja perhehistoriani vuoksi. Ja tosiaankin,pitäkäämmi itsestämme ja läheististä huolta.Hyvää elokuun loppua sinulle Birgitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, toivottavasti ei ole ihan pelkkää alamäkeä sentään ;-). Olen iloinen kaikkien niiden puolesta, joilla estrogeenin lasku ei aiheuta suurempia ongelmia, sellaisiakin naisia on onneksi todella paljon. Meille muille on kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja, joten käytetään niistä kaikki sopivat parhaimmalla tavalla hyödyksemme :)

   Elokuu on jo loppupuolella ja nyt on aika hyytävän ja syväjäätävän kylmää viimeiseksi kesäkuukaudeksi. Käyn piipahtamassa kohtapuolin pohjoisessa, joten taidan kaivaa jo toppatakin esiin...

   Oikein lämmintä ja ihanaa viikon jatkoa sinulle ♥

   Poista
 2. Jael, elämä ei ole alamäkeä, jos estrogeenista löytyy apua! Minulla alkoi uusi, kuuma elämä.Gynekologini lupasi, että saan syödä estrogeenia haudan tuolle puolen. Ystäväni, jolla on rintasyöpägeeni suvussa, äiti ja nuorempi sisko rintasyöpään mm. kuolleet, käyttää myös estrogeenia, mutta geelinä iholle, kuten ranskattaret.

  Juu, oli tämä myös sinulle Birgitta:), mutta en halua ajatella, että olemme iän takia alamäessä. Toisilla vaihdevuodet voivat myös alkaa aikaisemmin kuin voivat uskoakaan. Ja tuo hormonitasojen mittaus, jos se näyttääkivn välttävää, on se jo merkki, että nyt kannattaa hakea apua.

  Birgitta♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjojen perusteella olen saanut saman käsityksen mitä kirjoitat estrogeenin käyttöiästä. Ja olet oikeassa, toisilla vaihdevuodet alkavat todella aikaisin ja joillain oireet kestävät vuosikymmeniä. Ja kun jokainen osaa lukea, keskustella ja kuunnella, niin omien tuntemusten ja tiedon perusteella on varsin helppo päättää miten haluaa itseään hoitaa. (Tai saattaahan jollekulle toisellekin käydä kuten minulle, että oma pieni vaaleanpunainen kupla poksahtaa ja vasta sitten ymmärtää mitä oikein on tapahtunut, hah!)

   Jokaisessa kirjassa painotetaan todella paljon, että viimeistään tässä vaiheessa naisen pitää pitää huolta itsestään. Onneksi en ole enää ruuhkavuosissa, silloin omaan napaan katsominen ei olisi ollut niin helppoa.

   Uusi kuuma elämä kuulostaa TOSI hyvältä ♥
   Sitä odotellessa =D

   Poista
 3. Join the club! Nimim. Vähällä päässyt, viisi vuotta hikoillut. Normaalia, mutta ärsyttävää. Tsemppiä nainen! ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä en olekaan kuulunut aiemmin mihinkään clubiin. Saako täällä jotain kivojakin jäsenetuja ;-)

   Toivottavasti sulla ei ole pahat hikoilut tai ne ei pilaa yöunta ♥

   Poista