perjantai 16. syyskuuta 2011

Leffasta Midnight in Paris

Jotain kummallisen hekumoivaa on Pariisissa. Mielikuvat, elokuvat ja aidot muistot pyöristyvät suussani tuon sanan ympärillä. Miten kaunis kieli, minkälaiset värit ja sävyt, sekä ihmisten kirjo... Mielikuvissani kaupunki näyttää aina kauniilta, oli sää sumuinen, sateinen tai aurinkoinen.

Parisen viikkoa sitten istuin punasamettisissa penkeissä ja uppuduin katsomaan Pariisin katuja. Matkasin paikkaan, joka omalla tavallaan on vienyt sydämeni. Elokuvasali oli täpötäysi. Aluksi ihmettelin sitä, mutta elokuvan nähtyäni ymmärsin miksi.

Woody Allen on tehnyt nautiskeltavan upean elokuvan, jossa on hieno tarina, romantiikkaa, huumoria, nostalgian huumaa, sumeita kuvia ja terävän kirkastakin kuvaa. 

Elokuva on matka Gilin, elokuvakäsikirjoittajan, maailmaan. Hänen suuri toiveeseensa on kirjoittaa aloittamansa romaani valmiiksi ja tulla oikeaksi kirjailijaksi. Gilin morsian Inez seuraa sulhonsa ammatin vaidon etenemistä, puolustelee häntä vanhemmilleen ja hiukan vähättelee tuttavilleen.

Gil, Inez ja tutut Pariisissa

Miten nuorenparin loma etenee, kun appivanhemmat vaativat osansa ja Inezin tuttu pariskunta tuppautuu mukaan. Romanttista matkaa uhkaa kaiken tietävä besserwisser, joka haluaa opastaa nuorenparin läpi Ranskan kulttuurihistorian. Gil ottaa aikalisää ja viettää hiukan omaa aikaa unelmiensa kaupungissa. Hän vaeltelee hämyisessä yössä ja siitä se sitten alkaa -miehenä ja kirjailijana muuttuminen sekä vastauksien löytyminen kysymyksiin, niihin vaikeampiinkin.
  
sumuisessa yössä kysymyksiä täynnä

Tämä on ehdottomasti hauskimpia ja taianomaisimpia elokuvia mitä olen tänä vuonna katsonut. Itselleni riemastuttavin kohta oli Salvador Dalin näkeminen. Miten tunsinkaan sielujen sympatiaa tuohon mieheen. Ymmärsin heti miksi nuorena tyttönä rakastuin Dalin taiteeseen ja hänen tapaansa olla.

Mutten paljasta enempää. Ei Allenkaan halua paljastaa etukäteen liikaa elokuvistaan, ei edes trailerissaan.

Klikkaa kuvasta traileriin


Dali ja sarvikuonoOhjaus: Woody Allen
Gil Pender ... Owen Wilson
morsian Inez ... Rachel McAdams,
besserwisser ... Michael Sheen
sumuinen kaunotar ... Marion Cotillard
ja se Carla Bruni =)

2 kommenttia:

  1. Ai siis tämä Allen on hauska...En ole hauskojen filmien ystävä, mutta ihan hulluna Allenin leffoihin. Ykkönen ehdottomasti Lontoosen sijoittuva Match Point, jonka katson uudestaan milloin vain. Kyllä minä tämän siltikin ostan, vaikka olisi hauska ja sijoittuu Pariisiin, joka ei mitenkään minua sytytä. Kaurismäkikin vei uuden leffansa Ranskaan, jote otan lusikan kauniiseen käteen.

    VastaaPoista
  2. Leena; mä olen alkanut lämmetä Allenille vasta viimevuosina ja täytyy sanoa, että kun tuo Match Point oli hyvä. Katsotaas mitä pidät tästä =)

    VastaaPoista