keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Elokuvissa: The Lobster

Siitä onkin pitkä aika, kun olen postannut elokuvista. Kesän saaliini ei ole kovin mittava, mutta pari suositeltavaa leffaa kannattaa mainita.

Leffateatterin sali on pieni. Varasin toiseksi ylimmältä penkkiriviltä kaksi paikkaa ja siellä ajoissa istumassa ollessani huomaan erikoisen jutun: Lähes kaikki katsojat ovat pariskuntia...

The Lobster
Lespaava mies, Ontuva mies ja David
En tiennyt tästä maailmasta. Täällä sinulla pitää olla parisuhde. Jos menetät parisi, hän kuolee tai jättää sinut, sinun pitää matkata Hotelliin etsimään uutta kumppania, jotta pääset jatkamaan elämääsi kaupungissa.

Minä seuraan kuinka David saapuu koira mukanaan etsimään paria itselleen. Hotellissa hänen omaisuutensa takavarikoidaan, hänet puetaan samanlaisiin vaatteisiin kuin kaikki muutkin miehet.

Davidilta kysytään tietääkö hän miten nyt toimitaan. "Sinulla on 45 päivää aikaa löytää itsellesi puoliso, jollet löydä (tai saa lisäpäiviä metsästämällä yöllä sinkkuja) sinut muutetaan eläimeksi." David tuntee säännöt, sillä velipoika ei onnistunut puolison hankinnassa ja on nyt hänen kanssaan koiran muodossa.
Matkalla metsästämään


Lobster on hervoton elokuva. Se on surumielinen ja kaurismäkelaisen ilmeetön, mutta kuitenkin täynnä erikoisia tilanteita ja mustaa huumoria. Musiikki sopii erinomaisesti tunnelmaan ja värimaailma on sopivan kelmeä. Voin kuvitella, etteivät kaikki ole samaa mieltä, minä kuitenkin nautin elokuvan tunnelmasta ja absurdeista tilanteista.

Elokuvan tarina kasvaa hiljaa. Oman parin löytäminen ei tunnu kovin helpolta, puolisolla olisi hyvä olla samanlainen ominaisuus kuin itsellä. Yhdistävä ominaisuus on enemminkin jokin vaje, nenäverenvuototaipumus, lespaus tai vaikka ontuminen. Hotelli esittää asukkaille kohtauksia, joissa kerrotaan minkälaisia hylkiöitä yksinelävät ovat. Sinä onneton tukehdut pullaan tai tulet raiskatuksi. Sinä et ole mikään arvoinen itseksesi.  Vain kumppanin kanssa olet aito ja oikea yhteisön jäsen.
Tunteeton nainen

Löytääkö David omanlaisensa naisen Hotellista? Ainakin hän päättää kokeilla onneaan Tunteettoman naisen kanssa. Tilanne karkaa hetkeksi käsistä ja lopulta David pakenee Hotellista metsään, jossa eläimeksi muutetut ihmiset vaeltelevat.

Jos Hotellissa parinetsintä on tavoite, niin metsässä asuvat vastarintaliikkeen sinkut taas pitävät omia omituisia sääntöjään. Metsässä parisuhteet on kielletty, koskettaminen ja flirtti ei ole sallittua. Et myöskään halua tietää miten karmea kohtalo sinulla on, jos rikot sääntöjä.

Sinkkujen johtaja
Onko metsä ja sinkkuus sitten parempi paikka, kuin Hotellista paineen alla parin etsiminen. No metsässä saa ainakin elää ihmisenä, jos pysyy hengissä yöllä Hotellin metsästäviltä asukkailta. Täällä saa tanssia yksin, kuunnella musiikkia ja laulaa. Täällä David voi olla vapaa, kunnes Likinäköinen nainen astuu kuvioihin. Elämä lyö avokämmenellä molemmille poskille Davidia. Hän taitaa olla rakastumassa paikassa, jossa se on kielletty.

Loppu jääköön arvoitukseksi. Miten Davidin käy? Onko elämä reilua?

Likinäköinen nainen ja David
Mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä mielenkiintoisemmaksi tilanteet käyvät. Mutkat, jotka David selvittää vaikuttavat mielipuolisilta, mutta kenties meidänkin maailmassamme parisuhteen etsiminen on osittain kaoottista tasapainoilua. Jos löydät sopivan kaverin itsellesi, niin mitä mieltä muut ovat valinnastasi? Hyväksyykö ympäristö, jos löydät kumppanisi erilaisesta kulttuurista, hän on eri "piireistä", mies on naista päätä lyhyempi tai jotain muuta täysin toisarvoista. Vai sulaudutko muottiin, uskotko auktoriteettia tai jätät vastuun toisille? Tätä pohtiessa tulen siihen tulokseen, että ehkä elokuvan Tunteeton nainen on kaikista eniten hereillä, niin kauhealta kun nainen elokuvaa katsellessa tuntuikin ;-)

Käytpä elokuvissa kumppanin kanssa tai et ;-), niin suosittelen The Lobsteria erikoisista tarinoista kiinnostuneille ja niille, joiden musta huumori kukkii.

Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Yorgos Lanthimos ja Efthimis Filippou

Rooleissa:
Colin Farrel - David
Rachel Weisz - Likinäköinen nainen
Ashley Jensen - Tunteeton nainen
John C. Reilly - Lespaava mies
Bern Whishaw - Ontuva mies
Léa Seydoux - Sinkkujen johtaja
Olivia Colman - Hotellin johtajatar


Katso Trailer
Katso Trailer

6 kommenttia:

 1. Muistan lukeneeni tuosta elokuvasta.Täytyypä katsoa jos tulee vastaan,ja kiitos Birgitta vinkistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näin joskus trailerin tästä ja kun jokin traileri kolahtaa, niin yritän muistaa leffan nimen ja unohtaa koko trailerin. Sitten jännitänkin vain sitä, että muistanko seurata milloin elokuva tulee teatteriin, heh heh.

   Toivottavasti pidät elokuvasta jos joskus näet sen :)

   Poista
 2. Kuulostaa aika jännältä. Kiitos! Pitäisipä oikein laittaa itsensä asialle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos käyt katsomassa, niin kerro mitä pidit. Ihanaa kun on perjantai-ilta, oikein hyvää viikonloppua sinulle =).

   Poista
 3. En tiedä olisinko mennyt katsomaan kuulostaan niin absurdilta leffalta mutta kun ajattelee tarkemmin tuohan tuntuu ihan järkeenkäypältä ja oikeestaan voi ihan soveltaan nykypäivää. Onko parinetsintä tarkoituksenmukaista vai onko parempi asua metsässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että sä olisit hihitellyt salissa mun kanssa :)

   Onneksi meillä täällä ei ole pakkoa valita joko/tai. Voimme osallistua halutessamme tositv-ohjelmiin ja laittaa kaiken julkisesti peliin. Jotkut rohkeat laittavat someen viestin, jos kokevat itsensä yksinäiseksi tai haluavat kumppanin. Toisille sopii yksin eläminen ja sekin on hieno asia. Pakko ei sovi mihinkään asiaan :)

   Poista