perjantai 25. kesäkuuta 2021

Myrsky hellii kuitenkin romantiikalla ja Toscanalla

Saanan valloitus on peruttu. Ei ole tarpeeksi varusteita tai halua pakkassäähän ja lumi/räntäsateeseen. Nyyh.

Antaudumme luonnon edessä ja jätämme hyvästit upealle Pallakselle. Koska tämä vuorokausi ei ole tarkoitettu ulkoiluun, vietämme ole-suojassa-päivän. 

Ensin kuuntelemme ja katsomme sateen piiskaamaa auton tuulilasia Rovaniemelle asti. Näin helposti auton saa pestyä aivan tuosta vaan :) Perillä hotellin takkatuli tuntuu ihanalta iholla, kahvi maistuu taivaallisen hyvältä... ja huone, se ei kai voi tämän romanttisemmaksi muuttua. 

Myrskyn jälkeen tulee uusi päivä ja tänään lähdemme Ouluun. Paska kaupunki, lauloin joskus herra Röyhkän innoittamana. Toivon, ettei Oulu todellakaan sitä ole.

Perillä naurahdan, kun näen hotellin ikkunasta kirkon. Minun kirkkohimoani taidetaan nyt hyväillä. Olin jo aamulla aikaisin houkutellut miehen Rovaniemellä kirkkoon katsomaan Lennart Segerstrålen alttarifreskoa Elämän lähde, ja nyt täytynee käydä myös kadun toisella puolen olevassa kirkossa. 

Jostain kumman syystä minua kiehtoo kirkkorakennukset ja se miltä niiden sisällä tuntuu. Ja sitäpaitsi joskus sieltä löytyy sellaista tietoa mistä ei ole ollut hajuakaan. En ollut tiennyt, että Oulussa on ollut linna. Se rakennettiin 1590, mutta linna räjähti salaman iskusta vuonna 1793. Siis mitä! Räjähdyksen on täytynyt olla aikamoinen paukku.

Nälkä. Se iskee jokainen päivä, jossain vaiheessa. Tänään se iskee illalla. Suositusten perusteella etsiydymme Ravintola Toscanaan. Huomaamme suojaisan sopen ikkunan vieressä. Siinä riisuutuessani näen kuinka mies seisoo tiskin edessä ja seuraa tilannetta. Kun olen (minusta on tullut nyt hidas) saanut pikkuisen repun, takin ja hupparinkin pois päältäni, ja peruuttanut pyllyni tuoliin, ottanut aurinkolasit päästäni ja huokaissut, astelee mies rauhallisesti luoksemme. Minun ei tarvitse heti osata päättää mitä haluan juoda, vaan mies toivottaa meidät tervetulleiksi, ojentaa ruokalistat, kaataa vettä laseihin ja antaa meidän rauhassa laskeutua Toscanan maailmaan. Ja kyllä tosiaankin, minä laskeudun nyt. Tilaamani munakoisoannos on täydellinen. Täydellinen! 

Ja se mies, ilmeisesti omistaja, on ihana. Hän tulee välillä rupattelemaan kanssamme (turvaetäisyyden huomioiden), ensin ruoka-asioista, sitten myöhemmin vaelluksesta, Lapista ja vähän kaikesta. Mies muistuttaa enoani, sellaista rauhallista, vakaata kaveria, jolle elämä on selkeää. Kun puran sydäntäni Saanan valloituksen peruuntumisesta, mies toteaa, että hänen kaksi ystäväänsä juuri soittivat joutuneensa keskeyttämään Kilpisjärven reissun. Ystävät istuivat nyt jossain pizzeriassa syömässä lohturuokaa. Tämä hiukan piristää mieltäni, sillä olen pari päivää murehtinut niin lähellä ollutta mahdollisuutta. Olemme varmaankin tehneet hyvän päätöksen, kun hylkäsimme Saanan. 

No, nyt on sitten vatsa pullollaan. Herkkua täynnä ja niin pinkeä, että on pakko päästä iltakävelylle - näin täydellä vatsalla ei kukaan pysty nukkumaan. 

Näimme kaupunkiin tullessamme mukavan vehreän puiston ja suuntaamme sinne. Opastaulu kertoo, että olemme Hupisaarilla, alueella joka on täydellinen paikka leikille, romantiikalle, ulkoilulle, teatterille, keinumiselle, kulttuurille ja vaikka mille. 

Me kävelemme valkoisia puusiltoja pitkin saaresta toiseen. Välillä ihailemme suihkulähteitä, sitten kalatietä, jonne meritaimenet syksyllä tulevat kutemaan. 

Aivan perällä on myös vanha lasaretti, jonka vierestä löydämme Oulun vanhimman lehtikuusen. Halailen sitä sylilläni, joka on aivan liian pieni ;-)

Ihana ihana puu, jolle toivon monta sataa elovuotta lisää. 

On iltamyöhä, vaikkei siltä näytä. Me lähdemme takaisin kohti pimennysverhoja, pehmeitä lakanoita ja unten maita.

Päivän suositukset Oulussa kävijöille:

11 kommenttia:

  1. vinkit heti talteen: olemme Oulussa muutaman viikon päästä!

    Joskus kauan sitten luin jostain ajatuksen: kirkot pyhittyvät mitä enemmän niissä rukoillaan, siksi (erityisesti vanhoissa) kirkoissa on niin ainutlaatuinen tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin sulle yhden lisävinkin kommenttiin: Oulun taidemuseon näyttely SuperNatural. Siitä on tulossa tänne postaus, kunhan kerkeän :)

      Voi hyvinkin olla noin. Joskus harmittaa kun kylien ne vanhimmat kirkot ovat suljettuina kesälläkin. Niissä iänaikaisissa paikoissa voisi kokea menneiden aikojen tunnelmaa. Mutta onneksi edes uusimpiin kirkkoihin pääsee melkein päivänä minä hyvänsä sisään kesällä.

      Poista
  2. Hieno reissu teillä, romanttisen näköinen hotellihuona, ja niin mukava italialainen ravintola. Hyvää juhannusviikonloppua Birgitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ollutkin tosi tunnelmallinen huone. Luulen, että talven valkoisen maiseman kontrastina, tuo huone näyttää vieläkin romanttisemmalta :D

      Oikein ihanaa juhannuksen jatkoa sinullekin :)

      Poista
  3. Voi, entisenä Oulun asukkina tuli sinne ihan ikävä!
    Ouluhan on Paska kaupunni https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/24/paska-kaupunni-toherrysta-suurempi
    vaikka ei se kyllä oikeasti ole sitä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oulu on todella mukava kaupunki, en ollut aiemmin käynyt siellä. Kaupungista tulee mieleen Joensuu, ehkä sen vuoksi, että rakennuskanta siinä osassa kaupunkia missä olimme oli saman tyylinen kuin Joensuun keskustassa.

      Menen ehdottomasti uudestaan Ouluun, oli niin hyvät kokemukset :)

      Poista
  4. Kiitos Suvi kun kävit täällä. Mukavaa kesäkuun jatkoa sinulle :)

    VastaaPoista
  5. Saana-harmitus kääntyi ihanaksi Oulu-kokemukseksi. <3 En periaatteessa tykkää munakoisosta, mutta sait annoksen kuulostamaan niin hyvältä, että tuota voisin syödäkin. :-)

    Leppoisaa loman jatkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loma jatkui leppoisasti, jopa niin leppoisasti etten ole ehtinyt blogien syövereihin. Täältä ravintolasta löytäisit varmasti munakoison tilalle monta muuta herkkua :D Mukavaa kesänjatkoa sinullekin <3

      Poista
  6. Mikä bloggaamisessa on tällä hetkellä haastavinta vai onko mikään? Entä miten paljon käytät aikaa bloggaamiseen päivässä / viikossa?

    Aurinkoista kesän jatkoa!💛

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jasmin, kiitos kun kävit täällä :) Tällä hetkellä bloggaamisessa haastavaa taitaa olla ajanhallinta. Kesällä kun tekemistä on niin paljon, etten ehdi tulla tänne kirjoittamaan. Mieluiten kirjoittaisin kerran viikossa postauksen, se tuntuisi mukavimmalta rytmiltä, ehkä jopa hiukan tiheämminkin. Joskus teksti syntyy sujauksessa, alle tunnissa. Sanat vain löytävät oman paikkansa itsekseen enkä jaksa hioa niiden järjestyksiä. Useimmiten teksti vie kuitenkin aikaa, vaikka itse aihe on itselläni kirkkaana. Ja jos itselläni ei ole selvillä minkä valokuvan liitän tekstiin, niin sitten sen valitsemisessa tai muokkaamisessa menee aikaa. Mutta yleensä jos tekstin alku tai runko syntyy tänään, niin julkaisukin on tänään. Jos tekstissä tökkii jokin, niin nukun yön yli ja katson sen uudemman kerran tuoreilla silmillä ja julkaisen vasta seuraavana päivänä.

      Oikein mukavaa kesänjatkoa sinullekin Jasmin :D

      Poista