maanantai 16. lokakuuta 2017

Kauniiden asioiden äärellä

Tiedätkö sen hetken kun loma on tulossa, mutta et oikein ehdi ajatukseen mukaan? Minulle kävi juuri näin. Työt painoivat päälle, ystävän tapaaminen oli sovittu ja vielä grönlantilaisen Niven keikka oli tulossa. Perjantai-iltana kuitenkin pakkaan pikkuruiseen matkalaukkuun kevyitä vaatteita. Ja sitten huokaisen...

Vähän kymmenen jälkeen aamulla astelen Rooman ikiaikaisilla kaduilla, ensikertaa elämässäni. Sää on aurinkoinen ja lämmin. On kuin olisin tipahtanut keskelle kesää :)

Minulla on neljä toivetta matkaltani, mutta kesäsäätä en osannut toivoakaan. "Eikä tässä vielä kaikki" sanoo Rooma minulle ja alkaa näyttää ihmeitään.

Museo e Cripta dei Frati Capuccini, Via Veneto 27 
Eräänä päivänä tutustumme kapusiinimunkkien kryptaan. Ulkoapäin ei arvaa yhtään mitä rakennuksen sisältä löytyy. Katselen munkkien upeita kirjoituksia ja piirroksia kirjoissa, jotka on saatu kuin taikomalla entisöityä ehjiksi.

Seuraavaksi astun kryptaan. Tunnelma on huumaava, rauhallinen ja kaunis. Ympärillämme on tuhansien munkkien luista tehtyjä kuvaelmia. Mikä taito onkaan asunut sen/niiden ihmisten sisällä, jotka ovat kryptan tähän asuun luoneet.

Katosta laskeutuu päällemme olkavarsista ja nikamista tehtyjä lamppuja tai meitä katselee pääkallo lantioluut enkelinsiipinä. Huoneissa lepää vielä muumioituneita munkkeja, heitä ympäröi pinotut pääkallot, koristellut seinät sekä katto.

Jossain lukee: "Mitä te olette nyt, me olimme kerran; mitä me olemme nyt, te tulette olemaan." Ja minä nyökkään myöntävästi.

Viale Tor Marancia 63, 00147 Roma
Toinen toiveeni on käydä katsomassa korttelia, jonka talojen päätyseiniin eri taiteilijat ovat tehneet upeita muraaleja.

Istahdamme bussin kyytiin, matka ei kestä kauaa ja kohta pyörimme korttelin jokaisen talon ympäri. Mahtavia taideteoksia. Suorastaan hurmaavia.

Olen niin iloinen, että muraalit ovat tulleet meillekin. Turussa bongasin kaksi upeaa muraalia. Helsingissä olen nähnyt jo useita, mutta ehdottomasti tällaista taidetta soisi joka puolelle maailmaa runsain mitoin. Miksei jopa jokaiseen kortteliin vähintään yksi työ.

Mitä enemmän kiemurtelen näiden talojen väleissä, sitä enemmän hymyilyttää :)

Olin varautunut etukäteen nuoruuden kaipuuseeni, Michelangelon maalauksiin, Sikstuksen kappelissa. Varasin ajoissa opastuksen ja ilokseni saamme erinomaisen taidehistorioitsijan vetämään kierrosta.

Etenemme Vatikaanissa kolme tuntia ja aika on juuri sopivan pituinen. Ympärillämme on mieletön määrä muitakin turisteja, mutta oppaamme on todella taitava ja pääsen sukeltamaan taideaarteiden saloihin. Lopulta tulemme kappelin ovelle ja opas jättää meidät hetkeksi itseksemme...

Paikka on lumoava, se on enemmän kuin osasin odottaakaan. Astun pienestä ovesta sisään ja seisahdan kappelin keskilattian etuosaan ja jään kuin naulittuna siihen. Sisälläni kulkee kummallinen värinä ja ihokarvat nousevat pystyyn. Niska kenossa minä näen vihdoin ne maalaukset, joita jo nuorena mietin Michelangelon maalanneen. Nuo kuvat, nuo värit, tuo tunnelma, mikä taito ja mikä voima. Ja miten ihmeessä tuo kaikki on edes mahdollista.

Kotona kaivan esiin muistiinpanot, jotka noin viisitoista vuotiaana kirjasin kuvaamataidonopettajani kertomuksesta. Näin Michelangelo kirjoitti maalatessaan Sikstuksen kappelin kattofreskoa:

Tunnen partani osoittavan taivaaseen ja takaraivoni tarttuu selkärankaani kun taas kylkiluuni kasvavat ilmassa yläpuolellani kuin harppu, siveltimeni tiputtaa kasvoilleni muuttaen minut koristelluksi katukäytäväksi.
Lanteeni kaivautuvat vatsaani ja vastapainoksi työnnän pyllyni ylös kuin hevosen takapuolen; jalkani joita silmäni eivät vartioi, liikkuvat turhaan.
Nahkani venyy edestä pitkäksi kun taas takaa se on laskoksilla ja kutistuu ja olen taipunut kuin Syyrialainen jousi.
Vääriä ja outoja ovat sen vuoksi mieleni muodostavat arvostelut, sillä on vaikea tähdätä suoraan vääntyneellä hernepyssyllä.
Puolusta kuollutta kuvaani, Giovanni, ja kunniaani. Tunnen oloni pahaksi tässä paikassa enkä ole mikään maalari.

"Enkä ole mikään maalari" - miten käsittämätöntä puhetta... Onneksi freskot on saatu restauroitua. Värit ovat häikäisevät ja kappeli on kerrassaan upea.

Jätämme lopulta Vatikaanin ja tuhannet turistit taaksemme. Syömme pienessä perheravintolassa, käymme kaupassa ostamassa juotavaa ja herkkupalaa ja jatkamme matkaa tavalliseen tapaan kävellen. Ensin ohitse talojen, jalkakäytävän loputtua varovaisesti vilkkaan autotien viertä edeten ja jännittävien mutkien kautta tulemme puistoon.

Etsimme hetken mihin asettua, levitämme filtin ja istahdamme puiden alle. Kohta potkaistaan kengät jaloista, heilutellaan varpaita ja poksautellaan pulloista korkit ilmaan. Siellä täällä joku paikallinen tekee juoksulenkkiään. Papukaijat lentävät ja huutelevat mennessään.

Kun makaa ja katsoo ylös, ei silmissä näy enää kirkkaat maalatut tarinat, vaan huimat pitkät puiden rungot ja jossain taivaan kannella heiluvat vihreät havut. Jos lapissa onkin kauniita maata hiveleviä koivuja, niin täällä puiden rungot todellakin kiipeävät taivaaseen.

Koska kelloa ei tarvitse katsoa lomalla, niin loppupäivä lipuu puistossa kierrellen. Räpsyttelemme luomiamme ja kameran linssiä. Kun olemme haaveilleet tarpeeksi, lähdemme astelemaan kohti Trasteveren houkuttelevia ravintoloita.

Vaikka Pariisi on eräällä tavalla vienyt sydämeni, niin nyt myönnän, että Rooman historia, kaikki tämä luomisvimma ja nämä ystävälliset ihmiset ovat nyt asettuneet minuun. Olen saanut taas yhden uuden pisteen sydämeeni tässä maailmassa.

Monta hienoa paikkaa jäi näkemättä, mutta sehän on matkustamisen suola. Pieni nälkä, joka pitää ihmisen vireessä ja mielen virkeänä.

Nyt on ollut hyvä olla useampi päivä kotona. Katsella keltaisia ja punaisia lehtiä puissa. Nauttia tästä ajasta ja paikasta. Sillä kohta tulee marraskuu ja siltä odotan jo jotain todella suurta.

Ole utelias - jotain ihmeellistä tulee varmasti tapahtumaan :)
Olen ajatellut, että marraskuusta tulee uusi rakkauteni kohde. Enää en jaksa mutista mustasta maasta tai tihkusateesta. Jos valo onkin ulkona vähissä, niin sisälläni on alkanut polttaa taiteen sytyttyttämä palo.

Ah, tuskin maltan odottaa sitä hetkeä, kun jokin luova pistos neulaantuu minuun ;-).

Saa tulla - olen valmis :)

12 kommenttia:

  1. Rooma ja matkasi kuulostaa ihanalta! Minä en ole koskaan käynyt Roomassa tai edes Italiassa. Asenteesi marraskuuta kohtaan kuulostaa kadehdittavalta. Osaisipa itsekin odottaa marraskuuta tuolla tavalla. Toisaalta nyt yritän olla odottamatta mitään ja nauttia lomasta. Terveiset aurinkoisesta Espanjasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä oli ensivisiitti ja toivon, että joskus pääsen vielä käymään uudelleen. Suosittelen, jos vaan kaupunkilomailusta pidät :)
      Viime vuonna taisi olla ensimmäinen marraskuu kun oikein kykenin olemaan tämän pimeyden kanssa yhteisymmärryksessä. Toivon todellakin, että keksin vaikka mitä tekemistä niille illoille ja päiville, jolloin ulos ei tee mieli mennä. Kun aika näköjään kulkee siivillä, niin tuntuu kurjalta, jos yhden pimeän ajan käytän nillittämiseen ;-).

      Sinulla on nyt Espanjan ihanat ihmiset ympärilläsi, joten upeita aurinkoisia hetkiä sinne. Nauti olostasi täysillä :)

      Poista
  2. Ooh, lomasi kuulosti ylimaallisen ihanalta, taidetta, kulttuuria, lämpöä, kauneutta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa Susu, tämä lahjapaketti oli täydellinen. Neljä päivää silmät auki (ja ehkä suukin, heh heh) olivat kyllä täynnä ihmettelyä. En voi oikein vieläkään ymmärtää miten valtavasti tuossa paikassa on historiaa ja taidetta. Jos olisi italialainen, niin olisi varmasti täytetty kauneudella jo suoraan äidinmaidossa. Ei ihme, että he ovat niin vilkkaita ja hyväntuulisia käsiä heilutellessaan :)

      Ihanaa viikonjatkoa sinulle <3

      Poista
  3. Aivan ihanan loman olette saaneet viettää!♥ Kauniita kuvia ja mukaansa tempaavaa tekstiä:) Niin paljon nähtävää tuolla Roomassa ja lisäksi vielä se ihana lämpö..Ah!!:) Oikein mukavaa syksynjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päde, Roomassa oli tosiaankin reilut +20 astetta vielä näin lokakuun alussa. Illalla sai olla jo vähän enemmän päällä, mutta muuten sää oli sopivan lämmin.

      Ihanaa syksynjatkoa sinullekin :)

      Poista
  4. Upea matkakuvaus varmasti vielä upeammasta reissusta! Vuosikymmeniä sitten näin Rooman. Vatikaaniin en päässyt, kun paljaat olkapäät... Kiitos, kun pääsin matkalle taas! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuolla(kin) pitänee olla aina matkassa jotain millä peittää olkapäänsä. Vatikaaniin jos haluaa mennä, niin suosittelen kyllä varaamaan liput netistä etukäteen ajoissa. Ne jonot, jotka kiertelivät kaduilla olivat järkyttävän pituiset.

      Ole hyvä ihana M =D

      Poista
  5. Kiitos tästä! Kiitos, että pääsin mukaan ♡

    VastaaPoista
  6. Ihana kierros teillä ollut Roomassa, upeita taloja ja näkymiä! Sikstuksen kappeli olisi minullakin haaveissa, kävin n.30 vuotta sitten Roomassa pikaisesti Interraililla ja silloin ei ehditty sinne. Varmasti muuttunut koko kaupunki hurjasti siitä.
    Kävin katsomassa toistakin blogiasi, tykkään töistäsi ja tavastasi piirtää! Voi kun itsekin taas innostuisi...ehkä pitäisi perustaa myös maalaus/piirustusblogi :D toisikohan se lisää innostusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen todellakin Sikstuksen kappelissa käyntiä. On aika uskomatonta, että se on paavin henkilökohtainen kappeli :) Mitänyt jotkut turistit käy siellä ihmettelemässä...

      Kiva kun pidit piirustuksista. Perusta oma maalaus/piirustusblogi, sillä tavalla minäkin sain uudestaan kiinni kynästä. Aluksi vein vain vanhoja töitä sinne. Luova lauantai on oiva haasteblogi töille, toivon ehtiväni saada silhuetin valmiiksi vielä huomenna :) Ota sinäkin koppi haasteista!

      Iloa loppuviikkoosi!

      Poista