tiistai 10. huhtikuuta 2012

Leffassa: Nainen jonka nimi on Nathalie

Jos joskus kuolet ennen minua, niin...
kuolen mukanasi.
Ja se loppu minusta, mikä tänne jäisi elämään, ottaisi elämänkumppanikseen koiran. Kukaan ei olisi kaltaisesi, mutta koira olisi siitä lähtien ramman olotilani paras ystävä.

Näin päätin kerran vuosia vuosia sitten, kun heräsin painajaisunestani.

   * * * 

En ymmärrä kuinka meidät on rakennettu, kun tunteet siirtyvät niin helposti ihmisestä toiseen. Katsoin leffassa naista, suunnilleen samanikäistä, kuin mitä painajaisesta herätessäni olin, ja kärsin nahoissani, kun Nathalien oma puolisko jätti hänet. Lopullisesti. Kuoli pois tästä maailmasta.

Voiko tuskaa turruttaa, en tiedä. Nathalie tekee sen minkä ehkä useimmat saattaisivat tehdä. Hän keskittyy työhön. Tekee enemmän ja paremmin. Elämä on työ.

Hyvät ystävät ja pomo muistuttavat uuden elämän aloittamisesta ja liekö se syy, joka saa Nathalien yllättäen  suutelemaan työkaveriaan. Ei sittenkään sitä pomoa, vaan jotakuta ruotsalaista, vähän hissukkaa tyyppiä...

Sen nimi on Markus, sen ruotsalaisen. Eikä se ole mikään vaalea pitkätukkainen mallikomistus, vaan tavallinen mies, joka hämmentyy ja ihastuu Nathalieen. Tästä alkaa uusi matka siihen, miten kaksi ihmistä kohtaa, tai ainakin yrittää edetä elämässään. 

Voiko mikään alkaa, jos ympärillä työkaverit ja ystävät katsovat suhdetta kieroon? Pomo lohduttaisi mielellään itse alaistaan. Ystävät odottavat uudeksi sulhoksi fiksua ja filmaattista. Työkaverit eivät tajua laisinkaan mitä näkymättömässä Markuksessa voi nähdä. Miksi ottaisit tuonnäköisen miehen, onko hänellä mitään annettavaa sinulle, saati sitten meille, ystävillesi, kavereillesi?

Elokuva on traaginen. Oman puoliskonsa menetys ja suru on raskasta aikaa. Mutta elämä on monimuotoista, kuin mehua, välillä karvasta tai kirpeää, joskus laimeaa ja mautonta, toisinaan taas makeaa ja raikasta. Yllättävä yksittäinen tilanne voi kääntää suunnan. Ja kun suunta muuttuu, on kyse vaan siitä, tartummeko uuteen mahdollisuuteen.

Elokuva on lisäksi koskettavan herkkä, se näyttää kauniisti ja hienovaraisesti ihmisen pienet aikeet ja kompastukset. Ja tilannekomiikka, se on ranskalaisilla tässä elokuvassa erittäin hyvin hallussa. Ei ollut kerta tai kaksi, kun elokuvateatterissa nauru raikui. Omakohtaisia kokemuksia siis tuntui olevan ilmassa salin täydeltä...

Nainen, jonka nimi on Nathalie
Kun Markus kävelee kotiin ja taustalla soi Marc Bolanin Get It On, ei voi kuin hymyillä leveästi. Edelleenkin siis ihastunut mies näyttää tuollaiselta. Suorastaan suloiselta. Ja kaikki on onnellisen ihmisen silmissä kaunista, eikö siltä vaikutakin? Olenko joskus samannäköinen? Hymyilkää lempeästi jos näytän joskus kävellessäni tuolta ;-)

Ohjaus:
David ja Stéphane Foenkinos

Pääosissa:
Nathalie: Audrey Tatou
Markus: Francois Damiens
Francois: Pio Marmal
Pomo: Bruno Todeschini




13 kommenttia:

 1. Kiitos Birgitta! Herätit elokuvamieliteon. Toivottavasti se pyörii vielä hetken, jotta ehdin näkemään. Audrey on hyvä, oli sitten Hepburn tai Tautou. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jukka; hyvä jos heräsi =D Kävin ensi-illassa toissa perjantaina, joten kyllä tämän pitäisi vielä jonkin aikaa pyöriä teatterissa. Tatou on ollut muutamassa näkemässäni leffassa, Hepburn on selvästi tutumpi ;-) Tämän jälkeen lasilliselle viiniä =)

   Poista
 2. Ranskalaiset elokuvat ovat IHANIA! Ja kiitos linkistä;juuri sellainen kuin kuvailit;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yaelian, kiva kun traileri sai innostumaan. Sitten vaan leffaan =)

   Poista
 3. Elokuva nähty ja allekirjoitan kaiken kirjoittamasi. On nautinto lähteä elokuvista, kun voi hymyillä onnellisena ja täynnä hyvää mieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, jos elokuvista lähtee pois tunteita rikkaampana niin hienoa. Jos vielä hyväntuulisena niin mahtavaa =)

   Poista
 4. Hei, kuulosti mielenkiintoiselta...Tuota voisi vaikka mennä katsomaan:) Kiitos vinkistä!
  Isoa hali sinne ja hymyillään tyhmän näköisesti ihan joskus muutenkin vaan...;D Elämä ansaitsee sen..;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marge; olet oikeassa, meille ja elämälle yleisesti tekee hyvää hymyillä ja voida hyvin. Halaus ja ihanaa viikonjatkoa sinulle <3

   Poista
 5. Näin tästä trailerin ja päätin heti, jotta
  TÄMÄ on nähtävä!! Vielä onni eikä vapaat ole suosineet,
  mutta olen menossa
  - entistä varmemmilla askelilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautinnollista vapaata sinulle ja jos vielä ehdit leffaan niin hauskaa elokuvahetkeä =)

   Poista
 6. Tämä menee nyt tallennukseen eli kiitos vinkistä!

  Se on muuten metkaa, kun niin monet katsovat pariskuntaa niin, että miten ihmeessä tuo mitättömyys on saanut tuon etc. Minulla ja R:llä on aina ollut, että 'oih, te olette yhdessä niin komea pari!", josta Luojalle kiitos. Mutta kun tyttäreni oli 5 vuotta yhden ihan söpön nuoren miehen kanssa, hänelle tultiin hyvinkin suoraan sanomaan, että 'miten ihmeessä olet tuollaisen mitättämän näköisen kanssa?' Kukaan ei kuin arvostanut ollenkaan, millaista heillä oli yhdessä tai miten fiksu tuleva elokuvantekijä oli ja on.

  Tuo ruotsalaistyyyppinen mies ole yhtään mun makuuni, mutta katson silti. Ihailen Jonathan Rhys-Meyrsiä ja Ralph Fiennesiä ja....tietysti Brandoa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, tuo viimeinen kommentti vaatii tietysti tämän ;) eli nyt sinä tajuat, mitä ajan takaa.

   Poista
  2. Ole hyvä ystäväiseni =) Kukaan ei tiedä mitä kahden ihmisen välillä tapahtuu, siksi kannattaakin pitää suuremmat mölyt mahassaan (varsinkin jos ne liittyvät ulkonäköön).

   Annetaan me rakkauden tulen loimuta valtoimenaan <3

   Poista