torstai 24. heinäkuuta 2025

Nainen, joka ei nouse koskaan paikaltaan

Ajamme ystävän kodin eteen ja otamme hänet mukaan reissuun. Kaveri heittää takakonttiin reppunsa ja penkille viereeni painavan kirjan kivikirkkojen arkkitehtuurista. Otamme matkan varrelta kaverin vaimonkin matkaan ja ajelemme Sastamalaan.

Aamulla herään ison päärakennuksen yläkerrassa pikkuruisessa makuuhuoneessa. Vaikka ikkuna oli yön sepposen selällään, niin tekee mieli astella viileään suihkuun. Talo tarjoaa meille valtavan aamiaisen. Neljälle ihmiselle 12 karjalanpiirakkaa, juustoa niin paljon, ettei kukaan kykenisi niitä heti aamusta tuhoamaan, vihanneksia riittävästi, reilusti hedelmiä, neljä puolen litran jugurttiannosta (valmiiksi tehtynä), puuroa ja tietysti juotavaa. Kyllä ovat vieraanvaraisia täällä Mattilan majatalossa. Iso rakennus yksin meille neljälle ja runsas aamiaistarjoilu.

Kun napa on täynnä lähdemme länsirannikolle ja löydämme etsimämme Rauman Pyhän Ristin kirkon. Edessäni on upea paanukattoinen kivikirkko, joka rakennettiin 1500-luvun alkupuolella fransiskaaniluostarin kirkoksi. 

Pihamaalla on niin paljon nuoria, että arvelen tänään olevan rippijuhlat tulossa. Mikään ei kuitenkaan näytä estävän meitä menemästä kirkkoon sisään, joten suuntaamme sinne.

Sisällä tunnelma on sanoinkuvaamaton. Kuoriholvin maalaukset näkyvät edessäni ja molemmilla puolilla lehtereitäkin koristaa apostolien kuvat. Takanani soivat urut, nyt harjoitellaan juhlia varten. Käännyn katsomaan ylös taakse, ja siellä onkin aika upean näköiset urkupillit koristeineen. Kun käännähdän takaisin huomioni herättää jostain kumman syystä vasemmalla puolellani penkissä istuva nainen. Hänellä on kirja (virsikirja?) kädessään ja naisen katse on kuin ajatuksissaan eteenpäin.

Suupieliäni alkaa hymyilyttää, sillä pian tajuan naisen olevan täällä pysyvästi. Kyllä on huumoria kirkolla. 

En yhtään ihmettele, jos nainen katseleekin vähän sivuun kirjastaan. Olisihan se ikävä lukea samoja lauseita kerta toisensa jälkeen ja olla näkemättä muita paikalla olevia :)

Naisen yläpuolella lehterin kaiteissa on maalauksia. Kuvat esittävät apostoleja ja heidän alapuolellaan kyltissä on suomenkielistä tekstiä, jota alan tavailla. Menee hetken, ennen kuin sanat alkavat luistaa ja vanhat kirjaimet löytävät aivoissani oikean lausumatavan.

Urkurin soitto kaikuu edelleen. Se on vaihtanut tempoa, nyt ollaan jo nopeammassa rytmissä. Kaverilla taitaa olla hyvät fiilikset tulevista juhlista. Mietin, miten kappale tuntuu tutulta ja kun aikani sitä ihmettelen löydän suvivirren sanat päästäni.

Sitten on pakko lähteä eteenpäin, sillä kuorimaalaukset näyttävät todella houkuttelevilta. 

Istahdan sivupenkille ja ihailen kattoa ylläni. Sinne on maalattu raamatullinen pelastushistoria. Katolisia kirkkoja on tullut hiukan tutkailtua, mutta kenties olen käynyt väärissä paikoissa, sillä tämän kaltaista kuvajälkeä en ole ennen nähnyt. Näistä maalauksista ei voi tulla kuin hyvälle tuulelle, vaikkei itse asiaan uskoisikaan. 

Kuvitusten lomassa kiertävät lehdet ja kukat, ja tarinassa kerrotaan sukupuusta, kruunauksista, taivaaseenastumisesta, ja enkelikuorosta. 

1520-luvun kuvat ovat selkeitä ja hauskoja. Niska kenossa minä katselen maalauksia ja ihailen vanhaa restaurointijälkeä. Onneksi kirkko on selvinnyt tulipaloista. 

Täällä on paljon nähtävää ja hyvä rauhoittua. Maalaukset, taulut, mm. Suomen vanhin votiivitaulu ja patsaat on helposti kierreltävissä. Vanhaa isoa kirjaa on mukava selailla ja harjoitella fraktuurakirjainten lukemista. Ystäväni käy katsomassa lähempänä istuvaa veistosnaista ja toinen on istunut jo pitkän aikaa kirkon penkillä.

Minäkin pikkuhiljaa siirryn istumaan penkille. Vaikka meitä vierailijoita on paljon, täällä on hyvä ja levollinen tunnelma. Ikkunoista tulee lempeä valo ja urkurikin on jo laskenut tempoa. Minä voisin istuskella täällä pitkäänkin, mutta pian näen liikehdintää ystävissäni. Alamme olla siis valmiita. Lähdemme astelemaan ulos. 

Ja juuri kun olemme tulleet ulos, näkyy toisaallakin liikettä. Nuoret kävelevät jo kohti kirkkoa. Siellä ne nyt menevät, yhden riitin lävitse. 

Luin jostain, että kellotornin kellot soivat, kuten entisaikaan fransiskaanien päivinä, kymmenen minuuttia jäljessä. Jos tämä on totta, niin onpas suloinen tapa kantaa historiaa mukanaan.  Nyt en huomaa kellojen lyöntejä, en ehkä ole enää tarpeeksi läsnä, vaan mieleni tekee jo päästä kiertelemään vanhaa Raumaa ja etsimään kahvilaa herkkuineen.

Kun kahvittelut, kirjakaupat ja helteessä kävelyt on suoritettu, käymme vielä syömässä Wanhan Rauman Kellarissa. Täytyy sanoa, että palvelu on erinomaista. Saamme pöydän, kun jaksamme odotella hetkisen. Tarjoilija toteaa meille, että nyt saattaa kestää pitkään, ennen kuin saamme ruokaa, mutta saammekin ne reilusti aikaisemmin kuin luvattiin. Kun sitä ruokaa, jota tilaan ei ole enää tarjolla, saan ehdotuksen modatusta vaihtoehdosta, joka vaikuttaa hyvältä idealta. Nautin saamastani vaihtoehtoateriastani todella paljon. Nam! Eli, jos haluat hyviä ruokakokemuksia Raumalla, niin tähän ravintolaan kannattaa etsiytyä.

Ja niin taas kerran, navat pinkeinä, me istahdamme kuumaan autoon ja lähdemme takaisin Sastamalaan. Illalla on nimittäin tarjolla Sastamalan Gregorianan loppukonsertti Pyhän Marian kirkossa. 

Kävin viime kesänä tässä kauniissa kivikirkossa ja ihastuin kertakaikkisesti sen tunnelmaan. Jos Raumalla kirkossa on seinät täynnä kuvituksia, niin Sastamalassa ollaan minimalismin äärellä. Vanhan kivikirkon kaarevaa sisäkattoa peittää valkoiseksi maalattu puu. Sisäseinät ovat uskomattoman kauniit. Kun pienistä kaari-ikkunoista valo taittaa sisälle, muuttuvat valkoiseksi maalatut kiviseinät muhkuroineen kuin vatkatuksi kermavaahtokukkuroiksi. Seinät ovat niin elävät ja kauniit, etten voi unohtaa niitä. 

Ja niin nytkin illalla, kun konsertti on alkamassa, minä ihailen kirkon seiniä ja kattoa. Saatikka maalattiaa, jossa on mukava kävellä ja joka tuntuu ihanan viileältä.

Penkit vaativat istumaan suorassa, eikä jalkatilaa ole kovinkaan paljoa. Mutta gregorianaviikon viimeinen esitys on alkamassa ja nyt kehon täytyy vain kestää tiukasti paikallaan. 

Tunnustan, että harmittaa, kun en kuulekaan gregoriaanista laulua (oletin niin viimekesäisten puheiden perusteella). Myös ystävääni harmittaa asia. Mutta kyllähän sitä voi kuunnella barokkimusiikkiakin, kun nyt tänne asti ollaan tultu. Kai ;-)

Paikan akustiikka sopii minun korvilleni, joten lopulta annan toiveitteni haihtua ilmaan ja Händelin oratoriolle mahdollisuuden. Kuuntelen sopraanon kirkasta ääntä ja nautin tenorin vastauksesta. Kuoron voima on huikea ja orkesteri, se tuntuu tuovan heleyttä esitykseen. Koska vastustan sisäisesti kaikkea, niin vastustan myös seisomaan nousemista kohdassa, jossa englantilaiset tapaavat niin tehdä. Katsomme ystävän kanssa toisiimme, ja minua jo vähän naurattaa, kun huomaan kuinka me molemmat vitkuttelemme ja jarruttelemme liittyä muihin ympärillämme. Tämän yhden kerran, näin sanon itselleni. Ja taas voin antaa musiikin viedä mennessään :)

Automatkalla mietimme, että seuraavan kerran, kun on tarjolla gregoriaanista laulua, lähdemme keikalle heti. Nyt kuitenkin tämä viikonloppu alkaa olla ohitse. Jäljellä on matka kotiin, jossa ollaan reilusti puolen yön jälkeen.

* * *

Muuten, tuon Rauman kirkon naispatsaan penkille on tehnyt kuvanveistäjä Kerttu Horila. Teoksen nimi on "On riemu kun saan tulla sun Herra temppeliis"

***

Kristiinalla onkin sopivasti heinäkuun haasteen aiheena kirkko, joten tässä siihen yksi vastaus :)

keskiviikko 16. heinäkuuta 2025

Miltä tuntuu kun tuntuu tältä

Heinäkuun helteet, ne ovat täällä.

Kun toiset harjoittelevat lomalla oloa, niin minä yritän palata työmoodiin. Ensimmäinen työviikko oli niin paha, että mieleni teki lähteä takaisin caminolle rauhoittumaan. Sain sentään pieniä helpotuksia vapaa-aikanani.

Tonttien tutkintaa

On sunnuntai ja tarjolla avoimia puutarhoja. Lähdemme Talin siirtolapuutarhaan katsastamaan minkälaisia unelmia sinne on luotu. Siippahan on kysellyt muutamaan otteeseen tässä vuosien aikana, että mitä mieltä olisin siirtolapuutarhasta. Olen tähän mennessä kieltäytynyt ajatuksesta, mutta saa nähdä käykö tänään kuten kävi työkaverille autokaupassa, jonne hän meni vain hakemaan lapsille ilmaiset jäätelöt.

Ensimmäiseen puutarhaan astuessani emäntä tulee vastaan ja pahoittelee, ettei ole ehtinyt siivota pihamaata kunnolla. Minä huokaisen helpotuksesta, sillä tämä rehevä ja jonkun mielestä ehkä villi puutarha on aivan uskomattoman ihana. Katselen ihmeissäni riippalehtikuusia, jotka ovat suloisia pikkuruudessaan. Valtavat omenapuut taas ovat siirtolapuutarhan alkuperäisiä puita ja niiden alle on aseteltu houkuttelevasti pieniä penkkejä ja tuoleja.

Oi miten haluaisinkaan tällaisen rehevän ja kasveja täynnä olevan puutarhan. Ei turhaa nurmea ajettavaksi. Vain kapeita polkuja, joita pitkin pääsee seuraavalle lepopaikalle ihailemaan alati kukkivia kasveja tai hakemaan hyötypuutarhaosasta jotain herkullista ruokapöytään. Älä vaan siivoa täällä turhaan, ajattelen mielessäni ja pyörin itseni ympäri toivoen, että saisin tämän kaiken itselleni.

Muutaman puutarhan jälkeen saavumme käsityöläisen kesäpesään. Pihamaa ei tarjoa reheviä piilopaikkoja, mutta kun emäntä esittelee meille leikkimökkiin rakentamaansa saunaa, alkaa siippa jo huokailla ja hyristä. Seuraavaksi saamme kurkata päärakennuksen sivuhuoneeseen. Kun nainen avaa oven, näen pitkän ja kapean tilan. Sivuikkunasta valo tekee varjoja valkoiselle puupaneelille ja kun katson alas, näen valkoisen lampaantaljan lattialla. Sen vieressä, aivan ikkunan alla on upean, herkullisen, ihanan, sanoisinko vielä taivaallisen romanttinen tassuamme. Että jos siippa huokaili pihasaunasta, niin minä jäisin mielelläni nyt kylpemään tähän paikkaan. 

Juttelemme pitkät pätkät emännän kanssa hänen ammatistaan ja suunnittelen lähteväni naisen verkoiluliikkeeseen katsomaan mitä taikoja hän siellä tekee.

Niin kuin viime yönä on sade piiskannut pioneista lehdet maahan, alkaa nytkin sataa. Kierrämme viimeisetkin puutarhat, mutta päällimmäiseksi jää mieleen nämä kaksi herkkua. Olen yrittänyt pitää sisälläni sanat siitä, että eikö olisikin ihanaa, jos omistaisimme oman siirtolapuutarhan. Mutta nyt lause lipsahtaa minusta ulos. Totean heti perään, että juuri sanomani on voimassa vain tämän sekunnin ja aika loppui nyt. Siippa varmasti arvasikin, että näin tässä käy. Saan intoutumisen hetken, jonka tapan samalla kertaa ;-)

Musiikin riemua

Viikko on kiirinyt jo perjantaihin. Luen aamulla Hesaria ja juttua nuoresta suomalaisbändistä, joka on juuri ollut keikalla Glastonburyn festareilla ja menossa pian Japaniin Fuji Rockin päälavalle esiintymään. Luen mielenkiinnolla artikkelia ja kun pääsen sen loppuun huudahdan miehelle toiseen huoneeseen: Tänään mennään Espan Lavan keikalle.

Ja niin illalla, kun onneksi ei sada, me seisomme Esplanadilla odottelemassa Us-bändin keikan alkua. Kun katson ympärilleni alan laskeskella, että yksi jos toinen taitaa olla bändin läheisiä tai ystäviä. Olen varma, että jokunen isovanhempikin on paikalla. 

Kun soitto alkaa en voi kuin hymyillä. Biisit ovat herkkua, nopeita ja lyhyitä, sellaista brittisaundia. Omien biisien lisäksi mukana on hauskoja covereita ja jokaisen kappaleen jälkeen kaverit kumartavat lantiosta asti, selkä suorana, syvään alas. Liike on tiukan tehokas: kiitos. Ja kuin Beatlesilla, kavereilla on samanlaiset lyhyet takit päällä. Tästä keikasta ei voi olla kuin hyvällä tuulella.

Jos satut olemaan loppukesällä Tampereen Pyynikin Festivaali-festareilla lauantaina 23.8., niin käy kuuntelemassa myös bändi Us. Suosittelen.

Uni ja todellisuus

Yön yli nukuttuamme katsomme säätiedotusta ja kun se näyttää hyvältä, laittaudumme autolla Tampereelle. Näin joskus alkuvuonna ilmoituksen Surrealismi-näyttelystä ja nyt kierrämme taidemuseon käytäviä. 

Saan yllättävän hyvin kiinni joistain tuoreista surrealismitaiteilijoista, mutta olisin halunnut kokea ja nähdä enemmän alkuaikojen huipputeoksia. Sellaista julkeaaa suurieleistä ilotulitusta. Mutta aina ei voi saada mahan täydeltä. 

Jätämme näyttelyn kellumaan omaan maailmaansa ja siirrymme todellisuuteen, eli Lukulaariin. Mies sukeltaa alakertaan kirjojen pariin ja minä tuijottelen seinällä olevia tauluja, jossa on kirjasuosituksia sekä henkilökunnalta että asiakkailta. 

Osan olen jo lukenutkin, mutta nyt lukulistalleni ehdottomasti siirtyy Silverin teos: "Miltä männystä tuntuu olla mänty". Ja jos olet lukenut aiempia postauksiani, niin ehkä arvaatkin, että suosittelen listalta luettavaksi Thoreaun teoksen "Kävelystä".

Koska helle on ujuttautunut kauppaan sisäänkin, minua alkaa kuumottaa ja päätän lähteä istumaan viereisen puiston penkille. On mukavaa istuskella tässä varjossa puiden alla. Katselen sähköpotkulaudoilla kiitäviä nuoria ja erityisen hitaasti eteneviä senioreja. 

Yllättävän lyhyen ajan kuluttua siippa näkyy tulevan ulos Lukulaarista, hän kuikuilee minua kaula pitkänä ja joudun heiluttelemaan kättäni yltiöromanttisesti. Tultuaan luokseni, siippa sanoo hiukan järkyttyneen tuntuisesti: "Mitä ihmettä on oikein tapahtunut? Minun ei tehnyt mieli ostaa yhtään kirjaa." 

Katson häntä yhtä ihmeissäni. Pitänee nipistää itseä ja ehkä miestäkin. Jos vaikka tämä on miehen painajaisuni? Tai ehkä emme olekaan poistuneet vielä Tampereen taidemuseon näyttelystä?

torstai 19. kesäkuuta 2025

Tuulimyllyt ja völjyminen

Neljästoista päivä

On viimeinen aamu tätä sorttia. Katselen ikkunasta kuinka isännän sisäpihalla sorsat tepastelevat tomerasti etsien päivän ensimmäistä ruokapalaa, samoin kanit on päästetty ulos. Pihassa telttailleet kaksi nuorta naista pakkaavat rinkkojaan ja mekin nostamme omamme selkään. 

Aamiainen on ihan sitä samaa, mutta pois lähtiessämme näen kaverin, jollaista en ole täällä ennen tavannut. Minua katselee traktorin perässä onnellisen tuntuinen koira, se odottaa isäntää tulevaksi, jotta molemmat pääsevät päivän töihin.

Me taas matkaamme reitille ja kuljemme kauniissa maalaismaisemassa ohittaen toisinaan pienen pieniä kyliä. Joskus väistelemme lehmän läjiä kapeilla kyläkujilla ja toisinaan juttelemme kanojen kanssa.

Ensimmäisen kymmenen kilometriä on nousua vuorelle, mutta kulku on todella helppoa eikä ylämäkeä kovin huomaa. Kun pääsemme laelle, ympärillämme viuhuvat tuulimyllyt. Niitä on paljon ja joka puolella. Jostain kumman syystä olen pitänyt näistä valtavista tuulivoimaloista alusta asti. Luulen, että se johtuu hitaan rauhallisesta liikkeestä ja siitä, että ne ovat siintäneet aina jossain kaukana. Nyt lähellä ollessani huomaan kuinka lentokonemainen ääni siivistä lähtee.

Pysähdymme istumaan isolle kivelle syömään eväsbanaaneja. Ohitsemme ajaa parisenkymmentä pyöräilijää. Näillä kavereilla ei olekaan sähköpyöriä alla, joten puuskutusta kuuluu, ja siltikin huikkaamme toisillemme hyvän matkan toivotukset. Osalla pyöräilijöistä on töötti ja sekin soi kavereiden mennessä ohitsemme :)  Koska caminolla on tapana tervehtiä kaikkia, niin arvelen, että kotona kestää hetken, ennen kuin opin pois tästä tavasta. 

Viimeiset neljä kilometriä laskeudumme alas merelle ja kohti Muxiaa, joka on määränpäämme. 

Ennen iltapalaa kävelemme rannalle, merellä tuulee ja aallot lyövät kallioiseen rantaan. Vieressä on iso kivikirkko, ja vähän ihmeissäni kuuntelen kovaäänisistä tulevaa jumalanpalvelusta. Kenties ajatuksena on laajentaa kuulijakuntaa kauas merelle asti.

Muxia on niemen kärjessä ja sanotaan, ettei täällä voi eksyä, koska aina tulee meri vastaan. Iltakävelykierroksella yritämme päästä etelärannasta suoraan pohjoisrannalle, mutta se vasta vaikeaa onkin. Aina on taloja tiellä ja niiden kiertäminen voi viedä kauas sivuraiteille. Lopulta pääsemme monien mutkien kautta pohjoisrannalle, jossa ei sitten olekaan mitään näkemistä. Palaamme siis pääkadulle ja illalliselle. Siippa huomaa kuinka tarjoilija vie naapuripöytään ison pizzalautasen kokoisen naudan pihvin. En ole kuuna päivänä nähnyt mitään niin isoa lihapihviä lautasella, perunaa pilkahtaa huikan pihvin alta. Että, jos liha himottaa ja kananmuna, niin tiedät minne tulla :)

Viimeinen kävelypäivämme meni todella kevyesti. Huomaan kehon jo tottuneen matkaamiseen ja tiedän, että jos vielä jatkaisimme kävelyä, päivämatkat pidentyisivät ja reissulle tulisi uusia ulottuvuuksia. Meidän seuraava ulottuvuus on kuitenkin päästä kotiin ja siinä kestääkin kauan. 

Päivämatka Liresistä Muxiaan reilut 14 km. Sää aurinkoinen ja tuulinen, noin +21 astetta.

Meidän kävelyosuus reitillä  Camino Santiago de Compostela - Finisterre - Muxia yhteensä 90 km (menimme yhden päivämatkan bussilla).

Koko reissussa kävelimme kahtenatoista päivänä  207 km.

Niin kivaa kun täällä on ollutkin, niin kyllä on ihanaa lähteä kotiin!

Viidestoista päivä

Olemme Muxian ainoalla bussipysäkillä kello kuusi aamulla. Hurautamme kahdessa tunnissa Corunaan, jossa kulutamme aikaa, tai völjymme, kuten ystävämme hauskasti sanoo, ensin puistossa, sitten aukiolla, josta siirrymme baariin, mistä kahvilaan ja vielä kerran aukiolle. Normaalisti en kestäisi tällaista odottelua, mutta camino on vaikuttanut päähäni rentouttavasti. Vihdoin lähdemme lentokentälle ja siirrymme Madridiin. Madridissa pitää olla yötä ja aamulla lähtee lento Suomeen.

Yhteenvetoa

Camino Inglesen kävelee noin viidessä päivässä ja rennosti tallustellen seitsemässä päivässä. Kävelyä on minun makuuni liikaa asfaltilla, ehkä noin 60 % reitistä. Bruman kohdalla voi olla vaikeuksia saada yöpaikkaa, joten suosittelen varaamaan sen etukäteen. 

Camino Finisterren kävelee noin viidessä päivässä, jos kulkee Finisterran kautta Muxiaan. Jos haluaa kiertää koko lenkin takaisin Santiago de Compostelaan menee matkaan pari päivää enemmän. Camino on enimmäkseen kauniissa luonnonmaisemassa kävelyä (muistuttaa vahvasti Camino Francesia) ja sen vuoksi pidin tästä reitistä enemmän. Kulkijoita on enemmän kuin Inglesellä, mutta ei mitenkään liikaa. Täällä tulee myös vastaan vaeltajia, sillä caminon voi kävellä rengasmatkana kumpaankin suuntaan. 

Molemmista reiteistä on John Brierley tehnyt hyvät opaskirjat (englanniksi).

Kotona reissuun lähtiessäni ajattelin, että tämä on varmasti viimeinen caminoni. Viimeisenä kävelypäivänä juttelemme kuitenkin tulevista reissuista. Lupaan lähteä, mutta vasta kun olen eläkkeellä, ja jos kuljemme ranskalaista reittiä. Se olisi tarpeeksi pitkä minulle. 

Miestä himottaisi yöpyä albergueissa ja lupaudun siihenkin, sillä eläkkeellä osaisin kai nukkua taas muiden kanssa yhteishuoneissa. (Onko oletus, että olen silloin huonokuuloinen :D)


***

Loppuhöpinää niille joita camino houkuttelee:

  • Älä suorita caminoa, se menee niin kuin se menee. Sinun tapasi kulkea on oikein sinulle.
  • Kuuntele kehoasi, lepää kun sitä tarvitset, niin keho toipuu nopeammin
  • Usko tai älä: Kengät kannattaa olla yhtä numeroa suuremmat kuin normaalisti (itsellä nyt Altran polkujuoksukengät leveällä lestillä)
  • Tarvitset paljon vähemmän varusteita kuin mitä luulet
  • Juo tarpeeksi
  • Pidä hauskaa
  • Älä yritä syödä omenaa ylämäessä ;-)


sunnuntai 15. kesäkuuta 2025

Minne maailma loppuu?

Kahdestoista päivä

Istumme kahvilassa taas aamiaisella. Vieressämme ulkoterassin neljän hengen pöydän ääressä on seitsemän mummoa ja yksi pappa. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä nopeammin pöydät täyttyvät terassilla. Kello yhdeksältä terassi on täynnä. En voi kuvitella että näin olisi aamuisin kotipuolessa :)

Laskuvesi on vienyt veden rannalta ja mekin jätämme Ceen. Matkaamme tietysti taas ylämäkeä, mutta se tuntuu maltilliselta. Metsäpolkua ympäröi lehtipuut ja myöhemmin upeat männyt. Meri alkaa pilkahdella siellä täällä metsän lomasta ja voisimme poiketa reitiltä pienille hiekkarannoille makoilemaan. Finisterran edustalla hiekkaranta on jo pitkä. ”La mer!”, tekee mieli huutaa kovalla äänellä (mutten vieläkään kehtaa hullutella, niin kuin mieli tekee). 

Istun kivipenkillä ja katselen kuinka siippa käy kahlaamassa ja testaa veden lämpötilaa. Koska ei tee mieli uimaan, menemme ravintolaan virkistäytymään ja ihailemaan maisemia. Nyt aurinko kimmeltää ihanasti veden pinnassa ja tuntuu, että meri on erityisen hieno. Voihan olla, että parin viikon pilvisyys on saanut minut herkäksi :)

Illalla olemme lähdössä kävellen maailman lopun äärelle, kun huomaan Danielin tulevan tietä alas. Jäämme juttelemaan ja mies kertoo, että kävelyt loppu tähän. ”Olen yötä hotellissa, minulla on oma suihku! … Katso, kävin ostamassa uuden paidan, joka ei haise pahalle!” Nyt hän ei ole enää pilgrim, vaan tavallinen turisti. Ihanaa! 

Daniel jää Finisterraan vielä huomiseksi ja me jatkamme matkaa, joten halailemme varmuuden vuoksi ainakin kolmesti ja pyydämme jotakuta tuntematonta ottamaan meistä muistoksi valokuvan. 

Me suuntaamme kolmisen kilometriä ajotien viertä mäntyrinteen varjossa länteen. Ylhäällä niemen kärjessä ajateltiin ennen maailman loppuvan. Ja tässä minä nyt seison, maailman lopun äärellä, vaikka Atlanttihan se on. 

Kuten vaeltajat ovat kävelleet yhdessä samaan suuntaan, niin nyt täällä 0,0 kilometrin kohdallakin he katselevat samaan suuntaan. Merelle, kauas, äärettömään. Jotkut itkevät, toiset syleilevät. Useampi soittaa puhelimellaan jollekin. Me istahdamme kivelle ja olemme vain. Ja kun lopulta aika on, me nousemme ja lähdemme takaisin vaeltamaan tietä alas Finisterran kaupunkiin. 

Kun olemme perillä, alkaa jo nälkä vaivata. Valitsemme sopivan näköisen ulkoravintolan, josta onnekseni saa myös vegaania ruokaa. Tänään Finisterrassa on musiikki ja tanssi fiesta, joten puhallinorkesteri laulajineen esiintyy sopivasti vieressämme. Takanani olevassa pöydässä lauletaan reippaasti orkesterin tahtiin. Taitaa olla paikallinen katrihelenapotpuri menossa :D

Päivämatka Ceestä Finisterraan reilut 13 km + 0,0 km kohtaan edestakaisin 7 km. Sää aurinkoinen, noin +24 astetta.

Kolmastoista päivä

Herään lauseeseen: Kello on puoli yhdeksän. Mietin, että eihän tuohon kellovastaavaan voi yhtään luottaa, kun se ei pidä huolta aikaisista herätyksistä. 

Pääsemme matkalle vasta kymmeneltä ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Kävelyreitti kulkee tänään hienossa mäntymetsässä. 

”Mitä mietit”, kysyn siipalta. ”Selviytymistä”, vastaa mies ja räjähdän nauruun. Näin tämä camino etenee, kävelyt on parasta antia, mutta mäet on joskus tiukkoja paikkoja. Ainoa ajatus on toivo sellaisen loppumisesta, mutta mutkan jälkeen näkyy uusi nousu sekä uusi mutka, jonka takana toivot taas olevan tasaista maata. Turhaan toivot, mutka, mäki, mutka, mäki… Ja jossain vaiheessa, kun et enää ajattele mitään huomaat, että henki taas kulkee ja askel pitenee. Tasainen maa on jalkojen alla ja kaikki on taas hyvin. 

”Oletko valmis lähtemään kotiin? Jos et, niin voit tulla  Post Camino retriittin neljäksi päiväksi. Hinta donativo, (oman tunnon mukaan)” Katsomme puuhun kiinnitettyä mainosta. Jotenkin tuntuu siltä, ettemme ole olleet caminolla tarpeeksi pitkään, jotta tarvitsisimme retriittiä. Ehkä ensi kerralla :)

Saniaiset ovat isoja ja puut korkeita. Auringon lämpö mahtuu metsäpolulle ja päivän paahde tuntuu nahoissa. Olen ikionnellinen, kun Liresin kylä on edessä. Se on pikkuruinen, mutta josta löytyy hyvä ruokaravintola. Istumme nyt täällä pihamaalla sohvalla katoksen alla. Juon kivennäisvettä ja seuraan kuinka paikalliset juhlivat isolla porukalla ehkä isoäidin syntymäpäiviä. Karaokelaitteet on kannettu paikanpäälle. Meno yltyy mitä pidemmälle ilta ehtii. Mutta se jääköön salaisuudeksi :D

Päivämatka Finisterrasta Liresiin reilut 13 km. Sää aurinkoinen, noin +24 astetta. (Pari tuntia ennen Liresiä ja pitkälle kylän jälkeen ei puhelimessa ole kenttää.)

***

Välillä sitä miettii, että miksi olen täällä :) Pitkällä caminolla tunne on ainakin minulla noussut mieleen ensimmäisen kahden viikon aikana. Sen jälkeen asiat etenevät omalla painollaan ja isommat asiat alkavat pyöriä mielessä. Nyt kun matka ei ole pitkä, huomasin  että jo ensimmäisen viikon aikana mieli ja ego alkoi valitella. Se napisi, että onko tämä muka hauskaa? Miksi lähdin tänne? Kotona sohvalla olisi niin paljon mukavampaa ;-)

Ja nyt toisella viikolla ego kiemurtelee vähemmän. Ehkä se tyytyy, kun tajuaa etten lähde sen leikkiin mukaan. En nimittäin usko, että se huomaa miten kivaa itse kävely on. Tai kohtaamiset ihmisten kanssa. Taikka kuinka mahtavaa on kävelyn jälkeen päästä suihkuun. Päiväunista egoni varmasti tykkää, siitä olen varma :D

Kenties parasta caminolla on nuo kaikki mainitsemani asiat yhdessä sekä seura, mies jonka kanssa matkaaminen on helppoa. No en tiedä onko siippa aina sitä mieltä, että kanssani olisi helppo matkata, mutta vielä se on tuossa vieressä :D

tiistai 10. kesäkuuta 2025

Sataa sataa ropisee

Kymmenes päivä

Katsomme aamulla löytyykö Negreirasta yhtään aamiaispaikkaa ja onneksi yksi kahvila on auki ennen kello kahdeksaa. Sinne siis. Kun astun kahvilaan sisään kierrän neljän hengen pöydän ja hätkähdän, sitten jo naurattaa. Nainen joka istuu pöydässä lukemassa aikakausilehteä onkin mallinukke :)

Tilaan kaksi cafe con lecheä. Vanhempi mies tiskin takana näyttää kahta kahvikuppia meille. Osoitan isompaa ja näin saamme aamukahvia. Tiskillä on näkyvissä vain makeaa pullaa, joten kysyn tostadaa. Mies nostaa kysyvästi tiskin alta esiin kaksi paahtoleipäpalaa ja kiitän häntä. Kohta kaveri tuo pöytäämme tähän asti parhaiten paahdetut leivät ja tietysti marmeladia.

Kun herkut on syöty lähdemme tihkusateeseen kävelemään. Ensin laitamme sadeviitat päälle, muttei mene kauaakaan, kun hermostun viitan sisällä hikoiluun. Poistan viitan ja laitan takin päälle. Venkoilen myös takin kanssa. Ensin se on päällä ja kohta pois, ilman on kylmä ja kanssa on kuuma. Sateen määrä vaihtelee koko ajan, välillä sataa kovempaa ja sitten on taas tiheää tihkua.

Matka käy todella vehreissä maisemissa, metsässä saniaisten peittäessä polun viertä. Vaikka täällä ollaan hieman suojassa, niin tihkusade ja kosteus tiivistyy lehtiin ja tuullessa pisarat tipahtelevat isoina alas. Kaikki on kuitenkin jotenkin kaunista. Tuulimyllyjen valtavat siivet pyörivät ja niillä on mukavan rauhallinen tempo. Pikkukylän kirkon torni on sammaloitunut ja muurit hautausmaalla kasvavat pikku kukkia. Aika kuluu täällä hitaasti, mutta varmasti.

Kahdeksan kilometrin päästä näemme kahvilan, jonne hakeudumme suojaan. Tilaamme tortillat, jotka ovat taivaallisen maukkaita. Aah! Etsiessämme istumapaikkaa Daniel huudahtaa meille, että tulkaa meidän seuraamme. Hän istuu kanadalaisen kaverin kanssa. Mies on kävellyt Camino Francesia ja Camino Finisterreä nyt yhteensä kaksi kuukautta. Kysyn kuinka hän tuli lähteneeksi vaellukselle. Mies kertoo menettäneensä vaimonsa vuosi sitten, samoin hänen ystävänsä menetti aika pian miehensä. Ystävykset olivat miettineet caminoa ja harjoittelivat kotipuolessa vaellusta. Heillä oli kuitenkin hyvin erilaiset toiveet matkasta. Ystävä halusi varata kaikki yöpaikat etukäteen hostelleista tms ja kävellä noin 17 km päivämatkoja. Mies taas ei halunnut varata mitään etukäteen, vaan kävellä sen verran kun hyvältä tuntuu ja majoittua sinne minne mahtuu sisälle. Nyt molemmat ovat siis caminolla ja molemmat tekevät kuten itselle on oikein. 

Itse olen kokeillut molempia tyylejä ja olen miehen valinnan kannalla. Kun yöpyy yhteismajoituksissa ja  syö siellä yhteistä ilta-ateriaa ja tutustuu muihin vaeltajiin, tuntee caminon spiritin. Se on jotain erityistä, mikä kantaa pitkään matkan jälkeen. Keskustelut muiden matkaajien kanssa avartavat omia ajatuksia ja hyvän näkeminen elämässä yleisesti laajenee.

No, meidänkin keskustelut päättyvät. Daniel lähtee uusia seikkailuja kohti ja kanadalainen eri suuntaan kohti Santiago de Compostelaa. Me lähdemme sateessa kulkemaan vielä reilut 12 kilometriä. 

Täällä jossain keskellä ei mitään, pienen leipomon kupeessa, soitan Jorgelle, joka tulee hakemaan meidät reitin ulkopuolelle A Picotaan. Olemme läpimärkiä alusvaatteita myöten. Jorge antaa meille upean huoneen, jossa sadesuihkun alla (siis sadepäivän jälkeenkin ihminen hakeutuu sateen alle) voi lämmitellä hetken ja sitten kömpiä sänkyyn ja nostaa jalat kohti kattoa (paras tapa palauttaa jalat kuntoon). 

Emme liikahda Jorgen huomasta minnekään vaan syömme Pilgrim Menun täällä. Huomenna pidämme poikkeuksellisesti kävelyttömän päivän. Minun jalkani tai ehkä paremminkin selkäni tarvitsee taukoa kävelystä ja miehen jalat myös, jotta ne pääsevät parantumaan. Olen jo tottunut siihen, että matkalla sattuu ja tapahtuu. Reissu ei tällaisten muutosten takia mene pilalle, se on vain erilainen kuin alunperin suunniteltiin. 

Kävelyä Negreirasta Maronasiin 21 km, josta kyydillä A Picotaan. Sää sateinen koko päivän, puuskittaista tuulta. Lämpötila max +18 astetta.

Yhdestoista päivä

Kello soi juuri oikeaan aikaan, se herättää minut painajaisesta. Aamiainen on runsas ja se tarjoillaan valkoisin pöytäliinoin. Menemme sateessa kylän ainoalle bussipysäkille kymmeneksi, ja kuten respan rouva totesi, bussi tulee noin puolen tunnin sisällä. Bussissa on useita vaeltajia ja seuraavan kahden pysäkin aikana niitä tulee lisää. Minun istuinpenkkini liukuu vasemmalle ja oikealle riippuen mihin suuntaan kuljettaja kääntää rattia. Vuorelta alas tulo siksakkina pitää minut siis hyvin hereillä.Tällaista autokyytiä en olekaan ennen kokenut :D

Poistumme melkein kaikki Ceessä, joka on kivan tuntuinen metenrantakaupunki. Sade on kaikonnut, mikä on kiva asia. Iloitsen meidän kävelysäistä, vaikka eilen satoikin koko ajan, niin muuten pilvisyys on ollut vain plussaa. Koko tämän kahden viikon ajan etelässä Sevillassa on ollut +40 astetta. Siinä kuumuudessa kävely ei onnistuisi minulta mitenkään. 

Satamassa on siisti hiekkaranta, kauempana keinuu pieniä veneitä paikoillaan. Talot ovat rinteessä tiukasti yhdessä ja näyttävät suloisilta erilaisine ikkunoineen. Me vietämme aikaa kierrellen Ceessä, istumme pitkään ja hartaasti kahviloissa ja nautimme jotain pientä herkkua. Myös paikalliset istuvat päivällä kahviloissa ja illalla siirtyvät lasten kanssa aukioille. Vauvasta vaariin kaikki ovat yhdessä ulkona. Tällaista menoa kaipaisin kotiinkin. 

***

Matkalla tunteet korostuvat monta kertaa. Erilaisia tunteitahan meillä nousee läpi päivän. Täällä niitä ei voi peittää kaikenlaisella tekemisellä, mitä kotona tavallisesti touhuaisi, vaan ne kohtaa ehkä rehellisemmin silmästä silmään. Kenties sen vuoksi reissussa tulee mietittyä paljon sitä mitä tekee, miksi tekee ja myös kenen kanssa tekee. Oma arvomaailma on käsillä lähes koko ajan.

Me ehkä otettiin varaslähtö näihin mietintöihin jo Madridiin tullessa. Nyt ollaan puhuttu ääneen monta kertaa, että mitä haluaisimme, noin ihan ylipäänsä. Materiaa se ei nyt ole vuosiin ollut, mutta muita toiveita meillä kai pitäisi olla. 

Jos ei ole pakko, niin eikö sitä toiveiden kautta mennä eteenpäin? 

sunnuntai 8. kesäkuuta 2025

Ylämäki on aina ylämäki

Seitsemäs päivä

Ollaan kahdeksalta aamiaisella viereisessä kahvilassa. Tiskillä miehet istuu rivissä kuin kanat orrella. Yksi tilaa kahviinsa pullosta lisäprosentteja, ja kun suurin osa muista on jo lähtenyt töihin, tilaa kaveri toisen terästetyn kahvin. Meillä on taas tosi kuiva aamiainen, paahdettu patongin pala kaipaisi muutakin kuin marmeladia ja voita, mutta näin täällä mennään.

Kuten melkein joka päivä, niin tänäänkin kukko kiekuu. Nyt aivan keskustassa korkeiden kerrostalojen pihalla. Kävelyreitti siirtyy nopeasti maalaismaisemiin ja vain yhdessä kohdassa joudumme kävelemään ison ajotien pientareella. Nämä kohdat voivat olla joskus vaarallisia, sillä ohitse ajaa isoja kuorma-autoja 90 km tuntivauhdilla. Onneksi piennarosuus on ohitse nopeasti ja pääsemme taas metsään. 

Puolivälissä päivämatkaa on iso kahvila, jossa kohtaamme herrat Itävallan ja Italian sekä neiti Hollannin. Neiti Hollanti on vakavailmeinen nainen ja kun hän kertoo historiastaan tokaisee herra Italia, että sen vuoksi sinä olet niin vihainen. Oletus tulee automaattisesti, jos olet vakava tai hiljainen olet vihainen ;-) En voi kuin miettiä miten meihin rauhallisiin suomalaisiin suhtaudutaan :D 

Lisäksi rupattelemme hetken Etelä-Afrikkalaisten naisten kanssa, suloisia vanhempia rouvia, jotka ovat jo toistamiseen caminolla. Voi olla, että kohtaamme heidät vielä, sillä he kiertävät loppureissun eripäin kuin me.

Koivuja on tänäänkin tien varrella ja todella kauniita satumetsiä, joissa muratit ovat kietoutuneet tiiviisti puiden ympärille. Tunnelma on kuten ranskalaisen reitin kautta tullessa, vehreää ja todella kaunista. 

Santiago de Compostelaan tullaan suoraan pohjoisesta ja reitti on edelleen hyvin merkitty vaikka ollaan isossa kaupungissa. Yhden pikku kirkon ovella mies huikkaa meille, että ”Tulkaa hakemaan leimat”. Saamme hienon punaisen leiman passiin ja jäämme hetkeksi istumaan ja ihailemaan kirkkoa. 

Fiilis alkaa olla iloinen siitä, että lähestymme katedraalia. Tuntuu myös hieman oudolta, että perille voi kävellä näin nopeasti? Aiemmin meiltä on mennyt aina kuutisen viikkoa matkaan ja nyt vain viikon verran  :) 

Katedraalin aukiolla on valtavasti vaeltajia. Täällä kuuluu ilon kiljahduksia ja näemme myös kyyneleitä. Otamme pakollisen selfien, jossa seisomme katedraalin edessä ja siirrymme sitä vastapäätä istumaan pylväsmuuria vasten. Siinä me sitten olemme ja katselemme ihmisten riemua, kuinka joku nostaa polkupyöränsä ilmaan voittajan merkiksi, toinen menee kylkimakuulle katedraalin edustalle ja pyytää ottamaan itsestään hauskan valokuvan muistoksi. Matkakaverit näkevät toisensa ehkä viimeistä kertaa ja niin mekin pitkän istumisen jälkeen nousemme ja lähdemme tervehtimään matkan viimeisinä päivinä tutuksi tulleita. Juttelemme ja otamme yhteiskuvat, ja kun vielä viimeisen kerran on halattu, lähtevät herrat Itävalta ja Italia hakemaan todistusta caminostaan, Maltalais neidit syömään ja me lähdemme hotellille. 

Päivämatka Siqueirosta Santiago de Compostelaan noin 16 km. Camino Inglesen reitti yhteensä 117 km. Kävelypäiviä meillä seitsemän (kreikkalaiset veti neljässä päivässä).

Kahdeksas päivä

Vietämme Santiago de Compostelassa vielä toisenkin päivän. Etsimme ensimmäiseksi erinomaisen aamiaispaikan ja kuljeskelemme vanhassa kaupungissa. On hyvä vähän lepuuttaa kroppaa ja nauttia kaupungin hulinasta. Kaupungissa on erityinen tunnelma, iloinen ja hersyvä ja varmasti joillekin erityisen herkkä. Muistan ensimmäisen caminokaverini Brunon, joka ei millään halunnut palata caminolta kotiin, niin hieno oli hänen matkansa tähän asti ollut.

Käymme tänään rauhassa myös katedraalissa. Täällä on tarjolla päivän aikana useampi messu pyhiinvaeltajille. Yläalttarin takana on krypta jossa on Pyhän Jaakobin jäännökset. Aika lähelle Jaakobia pääsee, kun maksaa pari ropoa. 

Upea suitsukeastia, botafumeiro, ei enää heilu kuin juhlapäivinä tai kun joku maksaa siitä ison korvauksen, joten sitä voi ihailla nyt videolta (laitan linkin myöhemmin).

Yhdeksäs päivä

Olemme pähkäilleet syystä ja ilman syitä jatkammeko matkaa vielä sinne, minne ennen ajateltiin maailman loppuvan. Päätämme jatkaa kävelyä ja niin me taas kerran laitamme herätyskellon soimaan kesälomalla ja nousemme aikaisin (kaikkea hullua sitä ihminen tekeekin).

Ylämäki on aina ylämäki, pääsee suustani, kun taas kipuamme korkeammalle ja korkeammalle. Kunto on kohonnut täällä, mutta mikään ei saa minun kroppaani tottumaan aamiaisen jälkeisiin nousuihin ja ponnistuksiin. Heti kun olen tasaisella, nautin täysillä. Matka jatkuu kivasti metsäpolkua pitkin. Tätä olen kaivannut, sillä Inglesellä kuljettiin tosi paljon asfaltilla. Pitkälle ei tarvitse myöskään kävellä, että näkee kaukana siintävät vuoret ja tuulimyllyt. Kummallista miten niitäkin olen kaivannut. 

Puolivälissä päivämatkaa tapaamme lounaspaikassa englantilaisen nuoren miehen. Hän on kävellyt Via de la Plataa, Sevillasta Santiago De Compostelaan yli 1000 kilometriä. Aikaa hänellä meni 34 päivää ja niistä  neljä meni levätessä kaatumisen vuoksi. Että kyllä on nopea kävelijä. Daniel kertoi nauttineensa hiljaisesta Via de la Platasta, suoraa tietä, ei suojaa auringolta. Tärkeintä oli että siellä ei ollut ylä- tai alamäkiä :D sillä niitä hän vihaa. No tällä reitillä edessä on parin kilometrin yhtämittaista ylämäkeä, joten voi Daniel parka.

Jossain vaiheessa päivää Daniel juoksee alamäessä meidän ohitse hypellen kuin Peppi Pitkätossu. Hän huutaa ohi mennessään, että näin alamäki ei tunnu niin kamalalta. Ai, että on hauska kaveri, tämä nuori mies..

Päivämatka Santiago de Compostelasta Negreiraan on 21 km. Poutapilveä, noin +20 astetta. 

***

Kroppa alkaa näköjään taas nikotella, oikea jalka puutuu viimeisten kilometrien aikana. Siipallakin näyttää olevan vaeltajan ihottumaa jalassa. Hmmm, pitänee tarkastella tilannetta.


torstai 5. kesäkuuta 2025

Batman ja tuppisuut aasit

Viides päivä

Syömme aamiaisen majapaikassa ja lähdemme ennen kahdeksaa liikkeelle. On ihanan pilvinen sää, joten aamun kipuaminen ylös pari sataa metriä korkeammalle ei hikistä minua aivan heti. Matka etenee taas asfalttiteitä pitkin, ajotie on todella kapea, se on suunniteltu pikku Fiatille ei nykyajan leveille autoille.

Nousemme päivän aikana monta kertaa mäkeä ylös ja laskeudumme alas. Välillä kuljetaan ajotien viertä, mutta onneksi myös metsätiellä tai maalaismaisemassa. Suurinta hupia on jutella hevosille (yrittäen ottaa niiden kanssa selfieitä) ja lampaille (joita ei yhtään kiinnosta meidän höpinät, ruoho on makoisampaa). 

Käymme jokaisessa kahvilassa mitä eteen tulee, sillä energiaa tarvitaan. Kun matkaa on kuljettu reilut 12 km oikealla puolellani on upea paksu kuusiaita ja sen toisessa päässä on pieni aukko sisään ravintolan pihaan. Edessämme on todella kiva ruokapaikka ja taidepaikka, Meson Museo, Xente no Camino (=kukaan ei kävele). Sisällä istuu paikallisia senioreita ja arvelen, että nyt ollaan taas hyvän ruoan ytimessä. Jäämme tänne lounaalle ja lepuuttamaan kehoa, sillä matkaa on vielä reilusti jäljellä. 

Ravintolan jälkeen ohitamme vanhan pariskunnan pihan. Rouva putsaa harjalla oven pieltä ja siippa seisoo vieressä. Pihalla on kaksi aivan uskomattoman isoa ruusupuuta. En tajua miten puut voivat olla niin suuria ja täynnä pieniä vaaleanpunaisia ruusuja. Toivotamme hyvää päivää ja kehun kauniita kukkasia. Rouva taas ihmettelee miten olemme tulleet Suomesta asti. Hauska kohtaaminen.

Viimeisen kerran pysähdymme kadunvarsikahvilassa. Talon emäntä on totinen ja topakka täti. Hän tuo pallit vaeltajien viereen ja käskee nostamaan jalat niille (ai että tekee hyvää jaloille). Lisäksi nainen tuo meille ulkona istuville kahdesti pieniä leipiä chorizolla. Hymyä ei irtoa, mutta vaeltajista pidetään hyvää huolta. 

Illalla väsyttää ja jaloissa tuntuu päivän pituus. Majapaikka on siisti, mutta kylä on ankea. Huoneessa mies toivoo näkevänsä telkkarista kunnon jalkapallomatsin. Televisio on ihan pikkuruinen, ehkä 15 tuumaa. Jalkapalloa tulee, mutta se on nuorten poikien ottelu: pieni telkkari, pikkuisten ottelu :D

Betanzoksesta Meson do Ventoon on noin 27 km. Kävelylle klo 8 ja perillä klo 16:30. Sää pilvinen, aamulla pientä tihkua, noin +20 astetta. 

Kuudes päivä

Aamulla ikkunat on märät, ulkona on sankka sumu. Lähdemme matkaan ilman aamiaista, sillä olemme 1,5 km pois reitiltä ja paikallinen kahvila olisi vielä enemmän väärässä suunnassa. 

Reitin ensimmäinen kahvila on kiinni, mutta seuraava on onneksi auki. Kahdeksan kilometrin jälkeen onkin ihanaa saada kahvia, tuorepuristettua appelsiinimehua ja tortillaa. 

Kun tulemme 13 kilometrin kohdalla kylään, kaukana edessä näyttää Batman astelevan alas mäkeä. Hänellä on kokomusta asu, musta päähine ja viitta joka liehuu kävellessä. Lisäksi supersankarilla on valtava keppi kädessä. 

Käännymme samaan kahvilaan Batmanin jälkeen. Terassilla selviää, että mies onkin ihan tavallinen tyyppi, tai ei nyt ihan. Hän on vähän pidemmän matkan kulkija, joka on tehnyt pyhiinvaellusta viimeiset 15 vuotta. Mies vaikuttaa hiukan erikoiselta, enkä ihmettele lainkaan. Mitä nyt olen nähnyt näitä elämäntapavaeltajia, niin elinolosuhteet vaikuttaa paljon ja näkemykset voi erota isostikin. Tämä mies ei kuulema tee töitä, vaan elää muilta vaeltajilta saamillaan rahoilla. En tiedä miten se voi olla mahdollista, mutta tuskin mies meitä huijasi puheellaan. Ei-Batman kyllästyy meihin ja lähtee pohjoiseen, meitä jää sekalainen ryhmä juttelemaan. Skottipariskunta, italialainen vanhempi mies ja hänen kanssaan kulkeva nuorempi itävaltalaismies. 

Vielä on reilut 12 kilometriä matkaa. Reitti on taas pikkuteiden reunassa kävelyä ja välillä metsässä etenemistä. Eukalyptuspuiden (tehometsää pääosin) lomassa on kaunista lehtipuumetsää, jossa muratit peittävät puiden rungot. Ilokseni näen koivujakin. Pikkulinnut visertävät läpi päivän ja kissat metsästävät pelloilla. Parin aasinkin kanssa yritän jutella, mutta ne vaan tönöttää peräkkäin eivätkä virka mitään.

Jalkapohjat valittavat viimeisen 7 kilometrin kohdalla, mutta pakko on jaksaa edetä. Tänään tullaan isompaan lähiöön, vai mitenköhän tätä paikkaa kuvailisi. Ei enää pittoreskeja rakennuksia silmänruokana. Illallista syödään erinomaisessa ravintolassa. Paikkaa on kehuttu netissä ja huomaammekin sisällä olevan 9 caminolta tuttua tyyppiä. 

Matka Meson do Ventosta Siqueiroon reilu 25 km. Aamun sää +13 ja sumua, loppupäivä pilvistä ja noin +20 astetta. Kävelylle klo 7:30 ja perillä 15:45. 

sunnuntai 1. kesäkuuta 2025

Huis vaan, ja vesi katoaa

Kolmas päivä

Heräsin mukavasta sängystä. Kylkiä ei jomottamut kuten edellisten kahden yön jäljiltä :) Ihana sänky ja mukavan lämmin huone!

Kylä on hiljainen, kun lähdemme. Suunta on kapeaa tietä ylös ja tätä tietä riittääkin. Kuljemme kaksi kilometriä tiukkaa siksakkia kivuten. Paljoa ei jalkaa tarvitse nostaa, kun se jo osuu maahan, niin jyrkkä on ylämäki. Olen läpimärkä hiestä ylhäällä, mutta siellä voikin hengitellä hetken, kääntyä ja katsoa upeita näkymiä alas merelle ja Pontedeumeen. Matka jatkuu kauniin metsän suojassa, on ihanaa nauttia varjosta ja viileästä aamusta. 

Ohitamme pari omakotitaloa, katselen pellolla metsästävää kissaa ja mies taivaalla liihottavaa haarahaukkaa. Sitten huomaan kauempana edessäpäin  ison ajotien varressa pakettiauton, se on jotenkin oudosti pysähdyksissä. Auto kääntyy ja lähtee meitä kohti. Vieressäni kuljettaja avaa ikkunan ja sanoo, että olemme väärällä reitillä. ”Kävelkää takaisin ja menkää tuon keltaisen talon kohdalta vasemmalle.” Kiitämme miestä. Hän kääntyy takaisin minne ikinä olikin matkalla ja me palaamme keltaisen talon kohdalle ja huomaamme opastolpan ja pikkuruisen polun talojen välissä. Että, kiitos vaan sinä ihana espanjalaismies, joka neuvoit oikeaan suuntaan.

Taukopaikan jälkeen meidät ottaa kiinni neljä kreikkalaista kaveria ja rupattelemme hetken ennen Minon kylää. Miehillä on tiukka aikataulu, he kävelevät Camino Inglesen neljässä päivässä. Mutta he ovatkin nuoria :) ja meillä on lomaa ja aikaa.

Minonissa on upea pitkä hiekkaranta, johon paikalliset tulevat viettämään aikaa. Täällä pelataan rantapelejä, tehdään hiekkalinnoja, suplautaillaan, uidaan ja tietysti otetaan aurinkoa. Osa dyynistä on suojeltu, eikä rannalla ole kuin yksi kahvila.

Iltaruokapaikassa tarjoilija kysyy tuoko hän soodan tilaamani viinin lisäksi. Tuo toki, sanon ja ajattelen että hän tarkoitti kivennäisvettä. Tarjoilija ei kuitenkaan tuo kivennäisvedelle lasia, ja kun myöhemmin pyydän sellaisen, katsoo nuori nainen minuun kysyvästi, mutta tuo kuitenkin. Kun maistan kivennäisvettä se onkin makeaa sokeria. Vasta nyt tajuan, että se oli varmaankin tarkoitettu sekoitettavaksi punaviiniin. Kysyn asiasta ja näinhän se oli ;-) Testaan sekoitusta, mutta päätän pysytellä tulevaisuudessa vain viinissä :)

Kolmen ruokalajin illallinen punaviinipullolla ja soodalla maksaa 12,30 euroa. Ei huono, sanoisi Uotinen.

Päivämatka Pontedeumesta Minoon on vain 10 km. Päivä on hikinen, auringon paahdetta +28 astetta. Illalla rannalla sentään tuulee. Hyvä hotelli aivan rannassa maksaa vaatimattomat 46 euroa (sängyn leveys yli 2 metriä, että kyllä nyt mahtuu).

Neljäs päivä

Ihana pilvinen aamu ja pientä tihkua ilmassa. Kävelemme koko päivän asfalttitiellä, se kaartelee metsien tai harvaan asuttujen alueiden läpi, tie on onneksi hiljainen eikä autoja tarvitse kovin väistellä. 

Aika alkumatkalla näen vierelläni tiheän metsän ja siellä valtavan eukalyptuspuun. Pieni rautaportti kohdallamme on avoinna ja menemme katsomaan puuta lähempää. Sen rungon ympärille mahtuisi ehkä kuusi aikuista levittämään kätensä ja sormet hipoisivat juuri ja juuri toisiaan. 

Hetken päästä kuuntelen vähän järkyttyneenä ukkosen jyrinää, mutta kun jatkamme matkaa huomaan, että ääni tulee kolmenkymmenen metrin korkeudessa olevalta valtatieltä. Siellä isot autot tekevät ukkosen kaltaisia ääniä.

Vinasin kylässä tienvarsikahvilassa tarjoilija tuo meille tilattujen juomien lisäksi pikkuista suolapalaa. Tiskillä seisoo pari kaveria oluella ja huomaan kuinka toinen ottaa leivän jos toisenkin suolapalalautaselta ja mutustelee niitä hiljaa selkä tarjoilijaan päin. Luulen, että ruoka tulee miehelle tarpeeseen. Toinen kaveri juo vain oluttaan ja vaihtelee tukijalkaa kuin ”onks viljoo näkynyt” Heikki Kinnunen sketsissään. 

Myöhemmin näemme ja kuljemme saksalaisnaisen, Andrean, kanssa. Keskellä ei mitään on yhtäkkiä niitetty alue, jossa vanha pappa pitää taukopaikkaa. Vaeltajille on tarjolla lepotuoleja ja virvokkeita. Otamme banaanit ja niitä maksaessamme (oman tunnon mukaan) pappa kertoo vilkkaalla ja supernopealla espanjallaan kuinka hyvä eväs banaani on, kun siinä on magnesiumia ja mitä muuta kaikkea. Tajuan myös sen verran, että pelkkä vesi sellaisenaan ei ole hyväksi. Pappa näyttää kuinka vesi vain valuu ihmisen sisältä pois. Huis vaan, hän näyttää kädellään kuinka vesi katoaa. Kivennäisvettä juoman olla pitää. Tai vielä parempaa: Olutta! sanoo hän :)

Pappa antaa meille leiman pyhiinvaeltajapassiin ja haluaa ottaa meistä valokuvan caminopiirroksen vieressä. Vasta sitten olemme vapaita jatkamaan matkaa. 

Betanzos on kiva isompi kaupunki. Kauniita rakennuksia ja paljon paikallisia liikkeellä. Kivijalkakaupoissa on kaikkea kaunista, voisin ostaa upeita kesämekkoja, mutta … mutta ne painaisi repussa liikaa. 

Pikkuruisen kujan varrella on vielä pienempi ravintola. Näemme siellä kolmen espanjalaisvanhuksen syömässä ja päätämme kokeilla onnea. Saamme erinomaista sipuli-tomaattisalaattia sekä kalaa. Hyvä ruoka - parempi mieli :)

Minosta Betanzosiin on myös vain 10 km. Sää pilvinen ja noin 19 astetta. Täydellinen sää kävelyyn. Betanzosin jälkeen merellinen tunnelma jää taakse kun matkaamme enemmän sisämaahan.

***

Pyhiinvaeltajapassin kanssa voi majoittua edullisesti reitillä olevissa albergueissa. Kunnallisissa on usean hengen makuuhuoneet, mutta yksityisissä albergueissa on myös pienempiä kahden hengen huoneita. Passiin saa leimoja albergueista, kirkoista, kahviloista jne. Jos vaeltaja haluaa todistuksen vaelluksestaan, tulee hänen saada tietty määrä leimoja per päivä. Ennen se oli 2 leimaa/päivä viimeiseltä 120 km matkalta ennen Santiago de Compostelaa. Nyt säännöt leimojen määrästä on tainnut helpottua, mutten ole ottanut selvää, kun en tarvitse todistusta :)

Oluesta vielä, että täällä Inglesellä olut virtaa, sillä englantilaiset ovat kuulema tuoneet juoman mukanaan. Toisin on Camino Francesilla, siellä punaviini on kova sana. Pullo viiniä tuodaan aina vaeltajalle illallisen mukana. 

Ps Jos ja kun: kuvitelkaa kirjoitusvirheet korjatuiksi ;-)

torstai 29. toukokuuta 2025

Hyvää matkaa huusi mies ohi juostessaan

En ole koskaan postannut camino-reissuistani, mutta nyt ajattelin kokeilla. Voi olla että menee hermo kirjoitella kännykällä, mutta katsotaan miten käy :) Menen varmaankin samalla tyylillä kuin marraskuussa, eli lisään valokuvia vasta kotona.

Olen siis Espanjassa lyhyellä Camino Inglese-vaellusreitillä. Irlantilaiset ja englantilaiset tulivat aikoinaan laivalla meren yli tänne Ferroliin ja lähtivät kävellen kohti Santiago de Compostelaa. Hiljaisten vuosien jälkeen vaellusinto reitillä on kasvanut, vuonna 2000 Camino Inglesen vaeltajista 98 haki todistuksen reissusta ja vuonna 2023 hakijoita oli jo 24093. Eli vaikka reitti on Espanjan hiljaisimpia, niin täälläkin vaeltajia kulkee aina vaan enemmän. 

Tänne pääsy on hidasta ja hiukan tuskastuttavaa. Ensin lento Madridiin, yö siellä ja aamupäivällä lento Corunaan, josta kyydillä Ferroliin. Kestää puolitoista päivää saapua lähtöpisteeseen ja vielä odottaa yön yli, että pääsee kävelemään. Mutta tästä se kuitenkin lähtee:

Ensimmäinen päivä

Aamun kävely alkaa sataman viertä pitkin. Sotilasalueen juoksukentällä näen valkoisissa asuissa nuoria miehiä viipottamassa. Eikä kavereita juokse vain siellä, sillä kohta kapealla tiellä vastaan tulee iso ryhmä sotilaita. Ryhmän vetäjä nostaa käden ylös merkiksi ja miehet väistävät meitä. Joku myös toivottaa hyvää matkaa, Buen camino. 

Vaellusreitin tunnistaa selkeistä nuolimerkeistä ja täällä meitä ohjaillaan tavallisen kävelytien kupeeseen omalle kulkuväylälle. Huvittaa tai ei, niin välillä teemme oudolta tuntuvia lisäkoukkauksia. Ylimääräisiä lenkkejä tehdessämme näemme hienon hiekkarannan ja siellä koiriaan ulkoiluttavia paikallisia. Kahvilaankin kierrämme takakautta, mutta eikös tänne kävelemään ole tultukin ;-) Tähän tienvarsikahvilaan valuu paikallisia tasaiseen tahtiin. Terassilla tupakka tupruaa ja kahvia kuluu. Me ostamme tortillat (perunamunakas) ja tuorepuristetut appelsiinimehut. Tortilla maksaa 2,5e ja mehu 2e. 

Koska kävelymatka on tänään lyhyt ja majapaikkaan pääsee sisälle vasta 15:30 vetelehdimme kahvilassa pitkään, sen jälkeen istuskelemme kolmessa puistossa ja vielä yhdessä kahvilassa.

Perillä Naronissa näemme Galician ja ehkä koko Espanjan suurimman magnolian, sen ympärysmitta on 6m. Mahtavan kokoinen ja upea puu.

Jostain syystä täältä ei saa illalla ruokaa mistään. Onneksi ehdimme illalla juuri ennen kaupan sulkeutumista sisälle ostamaan evästä. Syömme ne leikkikentän penkillä ja tilanne jo vähän naurattaa. Toivottavasti huomenna ruokahuolto on parempi.

Hytisen illalla majapaikassa. Pistän bambukerraston päälle ja kiitän itseäni, kun otin sen mukaan. Huone on pirun kylmä. En tiedä miten selviän ensi yöstä, hrrr.

Kävelyä Ferrolista Naroniin noin 16 km, sää aurinkoista noin +20 astetta. Naron ei ole mikään mieltä ylentävä paikka, mutta ei pahinta mitä caminoilla on tullut vastaan. Magnolia oli parasta antia :D

Toinen päivä

Mies toteaa aamulla, että olen melkein tuupannut sen yli sängynlaidan etsiessäni yöllä lämpöä. Onneksi en tönäissyt kaveria lattialle. Olisi ollut aika tylyä. 

Aamiaistarjoilu on kuivakkaa. Paahdettu leipäpala, ruokalusikallinen tomaattisosetta ja vaihtarina siipalta marmeladia. Lisäksi kahvi. 

Onneksi kävelyreitti on kiva. Kuljetaan kapeita asfalttiteitä omakotitaloalueiden läpi. Joissain pihoilla ruohoa pureskelee hevonen, toisaalla haukahtelee laiskasti koira kyljellä maaten. Välillä ylitetään iso valtatie ja sukelletaan eukalyptuspuiden alle. Olen iloinen, että haistan niiden tuoksun. 

Fenessä syömme välipalaa, jotta jaksamme jatkaa matkaa seuraavat 5 km ylös, ylös ja aina vaan ylös. Välillä kiivetään kiemuraista ajotien viertä ja sitten mukavaa metsäreittiä. (Yhteensä tänään noustaan 810 m ylös.) Ja kun ollaan perillä, niin laskeudutaan saman verran takaisin, jotta päädytään Pontedeumen kylään. Matkalla alas tapaamme saksalaisnaisen, joka tuli tänne ryhmämatkalla, mutta huomatessaan, että reitti on hyvin merkitty hän päättikin kävellä päivämatkat yksin. Nainen haluaa tulla ensivuonna juhlistamaan 60-vuotissynttäreitään Suomeen. Tilauksessa olisi toive nähdä revontulet. Toivottavasti sellainen onni osuu kohdalle :)

Pontedeume on kiva paikka. Vanhan kaupungin talot ovat kauniita, niissä on kapeat parvekkeet ihanine pikku ikkunoineen. Aukiolla paikalliset istuvat iltaa ja lapset leikkivät vieressä. Iltaruokaa tarjoillaan vaeltajalle hiukan liian myöhään, mutta tänään sentään saamme sellaista :)

Kävelyä Naronista Ponteneumeen noin 15 km. Lämpötila noin +24 ja aurinko porottaa.

***

Seuraavat kaksi päivää ovat vielä lyhyempiä reittejä, sillä annamme kehon tottua rinkan kanssa matkaamiseen ja kuumaan säähän. 

Rinkka muuten painaa 4,5 kg + vesipullo + hedelmäeväs. Mutta siltikin kroppa huutelee välillä tuskissaan :D

sunnuntai 11. toukokuuta 2025

Toukokuu - paras kevätkuukausi

Jos alkuvuosi onkin tuntunut oudolta, niin nyt on ollut hehkeää sekä sisällä että ulkona.

Ensimmäinen päivä. 

Siis vappu. Mahtavaa, kun Ullanlinnanmäellä ei olekaan hyhmäistä ja kylmää. Ei, täällä aurinko paistaa, ilma on lempeä ja ihmisiä on hurjan paljon. Retuperän WBK puhaltaa tähtitornin edustalla letkeitä töräytyksiä, paukuttaa rumpuja ja huudahtelee reteästi kappaleiden jälkeen. Minä haistelen kevättä. Se tuoksuu iloiselta. 

Istumme kalliolle. Siippa avaa pikkuisen kuohuvan ja tarjoan donitsia kaveriksi. Se hotkaisee omansa alta aikayksikön ja on kaivamassa toista pikku repusta, kunnes tajuaa, etten ole pakannut kuin kaksi donitsia mukaan. Samalla minäkin tajuan, että parempi on puraista omasta pikku haukkaus ja antaa loput miehelle. Kaverille tulee taas hymy sokeriseen suupieleen. Tilanne on pelastettu!

Neljäntenä päivänä näen rakkaat ja läheiset livenä ja miten hyvältä se tuntuukaan. Tästä ja parista omasta mietteestä on kasvanut tarve halailla enemmän. Ehkä lähes jatkuvasti :D

Saman päivän iltana, ja hyvään tunnelmaan päästyäni, päätän ottaa itseäni niskasta kiinni. Ilmottaudun viimeisellä hetkellä kurssille, jonka pitäisi saada oma projekti etenemään valmiiksi kesän aikana. Idea tuntuu ainakin aluksi hyvältä. Mutta ei siitä enempää, jotta hyvät fiilikset jaksavat kantaa postauksen loppuun asti ;-)

Kahdeksantena toukokuuta, eli torstaina, istun esihenkilön ja valmentajan kanssa keskustelemassa siitä miten muut kokevat minut työntekijänä. Opettelen istuessani, jutellessani ja kuunnellessani olemaan rento ja varsinkin herättämättä nukkuvaa karhua, joka tavallisesti nostaa puolustusmekanismit päälle positiivista palautetta saadessa. On se omituista, että ihmisen täytyy sellaistakin tehdä (siis rakentaa kiinanmuuria hyvän palautteen eteen). Samalla tajuan kuulevani tai kenties sisäistäväni ensimmäistä kertaa muiden sanat, että "voisit ottaa vähän rennommin ja olemaan armollisempi itsellesi". Että voisinko? Kenties se tekisi todella hyvää minulle :)

Kymmenentenä onkin jo viikonloppu ja lähden lintuihmisen mukaan luontoretkelle. Paras veto tällä viikolla, totean noustessani autosta ja astuessani polulle. 

Pienet vihreät lehdet ympärilläni puskevat esille. Maailma on todella kaunis. Pelkkää heleän vihreää ja kuitenkin läpinäkyvää. Ja ehkä hiukan kirpakkaa, mutta ei se mitään, olen pukeutunut kuin naparetkeilijä (sillä lintuihmisten kanssa kävely etenee t o d e l l a hitaasti). Olen siis oppinut lintuihmisten tavoille, vaikken tirpoista mitään tiedäkään ;-)

Reittimme kulkee pienillä metsäteillä ja pitkospuilla, välillä sukelletaan meitä korkeampien ruokojen sisään ja kiemurrellaan mutkittelevalla polulla. Lintutornissa katselen kuinka kiikarit nousevat silmille ja intoutuneet tyypit kääntävät takaraivonsa minulle ja saan jäädä rauhassa olemaan oma itseni, hiljaisena tuijotella kaikkea samanaikaisesti. En mieti itseäni, en töitä, en maailman menoa. Nautin vain tästä kaikesta mikä ympärillä on.

Yhdentenätoista päivänä onkin äitienpäivä. Pikkuruiset valkovuokot maljakossa, halauksia, naurua ja yhdessäoloa. Hetkiä, joita ei kannata ohittaa, kun olemme täällä vielä yhdessä. Skool meille ♥♥

Tämä on ollut sosiaalinen toukokuu. Olen valmennuspäivän jälkeen huomannut kehuvani vieraan ihmisen upeita silmälaseja, jutellut kassamyyjän kanssa niitä näitä ja ollut hyväntuulisempi. Jos toukokuu jatkuisikin tällaisten fiilisten saattelemana. Ah, miten ihanaa se olisikaan!

sunnuntai 27. huhtikuuta 2025

Pitäisi

Pitäisi

soittaa kitaraa
käydä kävelyllä
varata lääkäriaika
olla parempi ystävä
käydä pilatestunnilla
tiputtaa vähän painoa
kasvattaa lihasmassaa
olla esimerkillinen puoliso
sopeutua takaisin työelämään
saada oma projekti tuotantoon
olla miettimättä mitä kukin ajattelee

tehdä mikä omasta mielestä on oikein
kehittää paremmat ajattelumallit
hyväksyä vastoinkäymiset
olla armollisempi itselle
kuunnella omaa kehoa
käydä kävelyllä
soittaa kitaraa

tai edes
tanssia

maanantai 14. huhtikuuta 2025

Huhtikuussa voi himoita tulevia matkoja ja viilettää korvat heiluen

Kevät etenee vauhdilla. Kengät ovat kevyemmät ja olo sitä myöten. Ensin päivät lämpenee +15 asteisiksi ja kesken ulkoilun on riisuttava takki päältä. Tätä olen odottanut :) Sitten tulee napakka yö ja pakkanen herää. Eikä siinä mitään, tykkään minä pakkasestakin, mutta tuo tuuli, joka vihmoo pohjoisesta on ollut todella kipakka. Olen kapinoinut sisäisesti tuulta vastaan ja miettinyt tulevia aikoja.

Kävi nimittäin niin, että yhtenä viikonloppuna tämän vuoden puolella mies kysyi kesken iltalenkin, että lähdettäiskö ensi kesänä kävelemään Espanjaan. Ei mennyt sekuntiakaan, kun lupauduin matkakaveriksi. Ja tästä vastauksestahan seuraa monia asioita.

Korjausliike

Olin ehtinyt jo suunnitella kollegojen kanssa kesälomat ja nyt niitä piti rukata. Onneksi säädin lomiani omituiseen suuntaan ja vapautin heille heinäkuun kokonaan, joten mutinoita ei tullut. Oikeastaan tuntuu tosi hyvältä olla töissä parhaimpana kesäkuukautena. Salaa nimittäin toivon, että se on hiljainen jakso :)

Ensihuolista huolettomuuteen

Mutta tämä tuleva reissu on mietityttänyt. Olen tuijotellut kahden vuoden takaisia muistiinpanojani ja miettinyt laskukaavojani. Miten on mahdollista, että jokaisella caminolla olen yrittänyt jättää pois turhia asioita, mutta silti rinkka on aina painanut liian paljon (6,4 kg, 7,6 kg ja 6,9 kg).

Jostain kumman syystä olen päätynyt toissa vuonna lopputulokseen, että jos vielä reissulle lähden, niin haluan rinkan painavan maksimissaan 4,5 kg. Hahaa :D Siinäpä sitä onkin miettimistä. Ensinnäkään en tajua mistä tuo luku on tullut. Se tarkoittaisi sitä, että vanhaan rinkkaan mahtuisi mukaan enää 3 maitopurkkia. Mutta hitto vie, että ajatus on houkutteleva. Haluaisin todella kävellä näin kevyellä varustuksella.

Lääkkeet ja hygieniatuotteet on jo hiottu minimiin. Voin siis vain ostaa kevyempää varustetta taikka jättää asioita kotiin. 

Kevyempien varusteiden listalleni siirtyy: rinkka, vapaa-ajan sandaalit, vapaa-ajan housut ja pyyhe. Lisäksi on ostettava uudet kengät. (Olen tappanut jokaikisellä vaelluksella kenkäni. En tajua miten se on mahdollista). 

Hersyvää tunnetilaa kohti

Eilen laitoin vihdoin rinkan tilaukseen. Uusi painaa enää 990g (vanha 1500g), jippii. Lisäksi kovan työn tuloksena löysin Salomonilta erinomaiset vapaa-ajan housut, ne on tylsästi mustat (haluaisin mieluummin vaikka kirkuvan punaiset, mutta kaikkea ei saa). Täydellistä kuitenkin on, että housut painaa vain 165g (vanhat 330g). Aivan mahtavaa. Lisäksi ostin pyyhkeen kokoa 60x120 cm ja painoa on vain 67g (vanha 260g). Siis mitä ihmettä!!

Sitten syttyy idea.

Jos emme yövy albergueissa ja jätämme silkki/puuvilla- ja makuupussit pois kantamuksistamme, säästämme painossa hurjasti (945g). 

Koska viimeksi kävelin auringonpaisteen vuoksi vain pitkähihaisella paidalla, niin listaltani poistuu vaellus t-paita. Samoin vaellushame jää pois ja tilalla on vain pitkälahkeiset. Ja koska nyt vaellusmatka on nyt lyhyempi kuin aiemmin (eri reitti), niin nipistän sukkien määrän viidestä parista kolmeen. 

Lisäksi jätän kotiin nilkkasuojat, vaikka niitä ehkä kaipaan, jos sataa kovasti eikä mulla ole enää varsinaisia vaelluskenkiä matkassa vaan kevyemmät polkujuoksukengät. 

Edellä olevilla muutoksilla putoaa painoa 2100g. Eli tämän hetken rinkkani painaisi 4,8 kg. Vielä olisi vähän puserrettavaa :D

Sandaalit on ainoa asia, josta voisin vielä saada painoa hyvin pois, mutta koska inhoan eniten kenkien ostamista ja varsinkin tällaista painon takia ostamista, niin ehkä käytän vanhoja. Tässä taistelee nyt sisäinen ristiriitani kulutuksen ja tarkoituksen välillä. Sillä tiedän, että kun haluan kantaa oman rinkkani läpi matkan, niin mitä kevyempi se on, sitä paremmin ja terveemmin voin. Kaikista ikävintä olisi taas saada noidannuoli tai että lantioni sanoisi itsensä irti kesken matkan. Muita kipujahan on jokatapauksessa ;-)

Menojalkaa vipattaa jo kovasti ja sisälläni on mukavan hersyviä tuntemuksia. Mutta ennenkuin jään laakereilleni odottelemaan lähtöpäivää ja raskaita alkutaivalluksia, niin mun pitää ostaa kengät ja kävellä ne sisään. Olen auttamattomasti myöhässä asian kanssa. Tähänkin pitää sopeutua, sillä olen edelleen ollut hitaanlainen tässä kuussa sekä ajatusteni että kehoni suhteen. 

Päätän kuitenkin luottaa siihen, että vaikka etenen kaikkialla nyt todella hitaasti, niin lopputulos on kuitenkin hyvä.

* * * 

Tässä postauksessa matkahimon lisäksi osallistun myös Repolaisen huhtikuun Bingo-haasteeseen ja siellä oleviin vaakarivin sanoihin Hiljainen, Huoleton, Hersyvä. Lisäksi haluan vielä napata yhden sanan: Hännällinen.

Vauhdin hurmaa

Yhtenä päivänä kävelen leveitä rappusia alas ajotielle. Näkymä ympäristöön on hyvä ja mies vieressäni huudahtaa: Katso tuota koiraa!

Näen pyöräilijän, joka viilettää eteenpäin. Miehen selässä on putkimallinen kassi kuin reppuna. Kassin yläosasta, pää rohkeasti pystyssä, katselee ohikiitäviä maisemia tyytyväisen näköisen Welshin Gorgi (ehkä). 

Olen varma, että se nautti matkasta korvakarvat hulmuten, vaikka hännänheilutusta ei repun sisältä voi nähdä :D