sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Kummalliset värähtelytaajuudet

Liian lähellä
Poistun lomamökiltä jo toisena päivänä kymmeniä kilometrejä länteen. Siellä seison keikkalavan edessä innostuneiden filippiiniläisten kyljessä. Seuraan ensimmäisestä biisistä alkaen hämmentyneenä Alanis Morissetten keikkaa. En tiedä mitä oikein tapahtuu, mutta koen erilailla kuin nuoret vieressäni. Ensimmäistä kertaa ikinä mietin, että pitäisi ottaa etäisyyttä ja poistua kauemmas eturivistä mistä näkee kaiken. Mutten lähde. Katselen koko kehollaan esiintyvän naisen menoa ja mietin miksi se näyttää minulle rankalta ja raskaalta. Siirtyykö hänen tunteensa minuun, vai luenko kehonkieltä aivan väärin. Nainen hymyilee aidosti yleisölle kiittäessään kappaleen jälkeen, mutta toisinaan hän taipuu kaksin kerroin ja näyttää jyrän alle jääneeltä. Ehkä olen väärällä taajuudella, ehkä olen väärässä moodissa. Yöllä paluumatkalla namit sujahtavat suuhun kimpoilevien sanojen väliin. Ulkona eivät onneksi hirvet kimpoile tielle, mutta valkoinen vanha volvo ohittaa meidät talla pohjassa renkaat kirskuen. Jossain kaukana auton perävalot katoavat yllättäen vasemmalle sivutielle. Ruuponperä. Siellä asuu yön kiitäjiä.

Takavasemmalle
On ensimmäinen kerta etten mene mökkilomalla saunaan. Kroppani pitää kesän lämmöstä ja saunastakin, mutta nyt kun ystävät laittavat lähes päivittäin tulen pesään minä katoan paikalta. Sisällä talon keittiössä on ruuanlaiton jälkeen reilut +50 astetta, muualla talossa ehkä +40. Ulkoilma on +30 asteinen ja järvivesikin +28 ja yhdet lämmittävät saunaa. Musta on tullut nössö näiden saunasissien keskellä :D

Luopiot
Mennään pesäpallomatsiin. Niitä on kiva käydä katsomassa maaseutumatkoilla. Istahtaa puupenkille, juoda kahvia ja syödä sen kanssa jäätelöä tai vastapaistettua pullaa. Samalla voi seurata paikallisten penkkiurheilijamiesten tiukkaa analyysia kentän tapahtumista. On hauskaa vertailla pitäjän selostajaa edelliseen kuulemaansa ja tietenkin valita oma suosikkijoukkue, jota kannustaa täysin rinnoin. Mikään sokerikuorrutettu munkki ei kuitenkaan helpota tänään teurastuksen katsomista. Kun peli on puolivälissä ja lukemat on 22 - 0 tuntuu, ettei meidän kannustus vierasjoukkueelle ole tarpeeksi tehokasta. Pettureina poistumme paikalta tässä vaiheessa. Sori.

Värisevä alahuuli
Ennen mökille menoa olin toivonut pääseväni maistamaan maailman parasta raparperipiirakkaa. Ilmoitin ainutkertaisesta mahdollisuudesta ajoissa ja mainitsin asiasta vielä auton startatessa pihalta. Lopulta käynti kuivui kokoon aikatauluongelmien (lue miesten pitkän lounaskahvittelun) vuoksi. Arvaa harmittiko.

Kotimatkalla kuljettaja muistaa hiljaisen naisen vieressään. Hän kääntyy Hämeenkyröön, jossa tie mutkittelee ohitse peltojen, ylittää sillan, kääntyy sinne ja tänne ja lopulta tulee perille Maisemakahvilaan. Puutalo on iso ja kaunis. Pihalla on taideteoksia, mutten malta jäädä ihailemaan niitä. Päästessäni tiskille näen vitriinissä ja pöydällä olevan tarjolla ainoastaan mustikkapiirakkaa. Aivoissani kiirii: No niin! Hetken järkytyksen jälkeen suustani pääsee vaimeasti: "Onkos teillä enää sitä kuuluisaa raparperipiirakkaa?" Rouva Pylsy taitaa nähdä sisäisen pikkutyttöni, sen jolta viikko sitten vietiin herkkulautanen nenän edestä. En tiedä mistä hän taikoo meille gluteiinitonta piirakkaa, mutta sellaista jostain sivuhuoneen tiskin alta löytyy. Pylsyn raparperipiirakka on taivaallisen hyvää. Paljon parempaa kuin minun tekemäni.

Ei tässä sitten muuta. Loppu hyvin. Kaikki hyvin :D

8 kommenttia:

  1. Voi ei, mä niiiin tunnistan tuon väpättävän alahuulen... Ihan kamalaa. koko päivä voi mennä tuollaisesta pilalle!

    Sauna on vaiennut meilläkin, vaikka muuten aina saunotaan joka toinen päivä. Nyt ei vaan pysty ja kämppä lämpiäis liikaa. Onhan tuolla ulkona saunaa kerrakseen!

    Ihanaa viikkoa,
    mä lähden kuuntelemaan suomalais-argentiinalaisia tangoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä munkin lämmönsietokyky on nyt ollut rajoilla. Yhtenä päivänä löysimme ystäväperheen koiran lämpimän saunan ylälauteilta. Aikamoisen kuumaa kamaa koko perhe. Minä mieluummin otin koiralta pusuja, nekin sentään viilensivät olotilaa :).

      Ai miten upealta kuullostaa suomalais-argentiinalainen tango. Toivottavasti siellä on joku, joka nappaa sut mukaan tanssiin.

      Ihanaa iltaa sinulle :D

      Poista
    2. Kiitos, tällaset ex tempore -tempaukset on kyllä ihan parhaita!

      Kuopuksen reaktio oli totaalisen vastakkainen kun se kuuli,että mennään kuuntelemaan suomalais-argentiinalaista tangoa: et kai sä tanssi?

      No en. Mä istun nätisti ja kuuntelen. Ja nautin!

      Poista
    3. Ihana kuopus, äiti tanssimassa voi olla tosi noloa ;-)

      Poista
  2. Arvaa alkoiko nyt tehdä mieli raparperipiirakkaa Birgitta;D Oikein ihanaa viikkoa sinulle ihanainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, jos sulla on raparperia siellä saatavilla, niin tässä on rouva Pylsyn mahtava resepti. Meinaan kokeilla tätä itsekin kesän aikana :)

      https://kotiliesi.fi/resepti/maisemakahvilan-raparperipiirakka/

      Oikein suloista viikkoa sinullekin :D

      Poista
  3. On kyllä ollut tänä kesänä tuo lämmönsietokyky tosiaan koetuksella:) Mummokin oli jo sitä mieltä ettei ole ihan varma pitääkö se "EI lämmin luita riko.." sittenkään paikkaansa:) Vaan onhan sinulla ollut suloinen kuski♥ ja onneksi löytyi vielä pala piirakkaa! Mukavaa alkanutta elokuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummoilla ja papoilla alkaa olla jo tiukilla kestäminen, kun öisin ei saa unta ja päivällä ei tahdo mikään maistua.

      Olen samaa mieltä, kuljettajani on superhyvä tyyppi :) Nyt kun olen saanut maistaa maailman parasta raparperipiirakkaa, niin voin alkaa opetella sen tekoa itse.

      Oikein ihanaa elokuun jatkoa sinullekin ♥

      Poista