keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Pelkkää herkuttelua

Lähdettiin Tampereelle. Muistelin, että viime kerralla kun kahdestaan oltiin täällä oli hyytävän kylmä ja niin on nytkin! Mietin yrittääkö kaupunki kertoa minulle jotain, mutta kuulema kotonakin puhaltaa jäätävä pohjoistuuli.

Jottei viima puistattaisi vain ulkosalla, käy hotellihuoneessakin ilmastointi niin että korvissa soi. Menen alas respaan kysymään voiko sitä säätää. "Ei voi, mutta pyydämme huoltomiestä käymään." Päätän luottaa ihmeeseen ja totean, että käymme sillä aikaa kaupungilla.

Pellas Café on täpösen täynnä, mutta ehkä juuri sen vuoksi lämmin. Pieni ikkunapöytä vapautuu sopivasti ja siinä on mukava katsella kuinka ratikat suihkivat oikealle ja vasemmalle (ehkä myös länteen ja itään). Joku kylmäverinen kävelee shortsit jalassa, mutta suurin osa on jo toppatakeissa ja huivit monta kierrosta kiedottuna korvia myöten. 

Ja kun usko sisäiseen lämpöön on palautunut lähdemme ulos kohti Tallipihaa. Alue näyttää mukavasti tulevalta kurpitsajuhlalta. Putiikkien edustoilla on kauniita asetelmia ja valonauhoja kieppuu siellä täällä. 

Ehkä oli järkevää käydä ensin kahvilla ja Brita-kakulla, sillä kun menemme Tallipihan suklaakauppaan meillä ei järki katoa heti ulko-ovella. Yllättäen mieli ei teekään suklaata. Sen sijaan näen yhden houkuttelevan salmiakkipussin. Ja siippakin ostaa vain kovia salmiakkikarkkeja. 

Pitäisiköhän olla huolissaan?

Illalla nälkä kuitenkin iskee. Tiedämme pari hyvää ruokapaikkaa ja menemme syömään erinomaiseksi todettuun Muusaan

Ah miten taivaallisen hyvää onkaan Kukkakaali Bang Bang! Niin, arvelen, että joku saattaa ihmetellä että "kukkakaalia?!?!" Mitä se nyt horisee? Mutta käypä kokeilemassa. Sitten tiedät, miksi niin kovasti haluaisin saada itselleni tuon reseptin. Paukuttelisin kotona aika monta kertaa talven aikana bang bang -henkseleitäni ja olisin onnellinen.

Masut täynnä päätämme vielä lähteä kävelylle rantaan. Katselemme kuinka Särkäniemen valot heijastuvat veden pintaan ja taustalla kuuluu kiljahteluja ja kirkaisuja.  

Ehkä melkein tekisi mieli mennä mukaan, mutta kylmyys ei houkuttele ollenkaan. Siksipä kävelemmekin Milavidan mäelle ja laskeudumme sieltä syksyn lehtiä kahisutellen alas. 

Aamulla huoneessa taas puhaltaa. Minunkin mieleni tekee vähän vinkua, mutta päätän mennä mieluummin aamiaiselle. Sen jälkeen lähdemme ulos. 

Koska Milavidassa on häänäyttely, annan siipalle armoa ja jätämme sen väliin ;-) 

Sen sijaan kävelemme Sara Hildénin taidemuseoon katsomaan Etelä-Korealaisen Lee Bulin näyttelyä. 

Lee Bul tekee kantaaottavia teoksia ja käsittelee niissä kauneutta, sen rappiota ja hajoamista. Hän kasvoi toisinajattelijoiden lapsena Korean poliittisten ja yhteiskunnallisten muutosten myrskyisinä vuosina ja tämä näkyy teoksissa. Olisi ollut kiva nähdä enemmän Bulin cybertaidetta, mutta näitä töitä näyttelyssä oli vähemmän.

Täytyy todeta, että ääniopastus pelasti näyttelykäyntini. En olisi saanut teoksista irti paljoakaan ilman lisäinfoa taiteilijasta tai mistä aiheista ja millä tavalla hän asioita käsittelee. 

Näsineula tönöttää aivan museon vieressä ja sinnehän on tietysti mentävä. Katselen alapuolelleni ja mietin, että on harmi, kun Sara Hildénin taidemuseon maat menevät huvipuiston käyttöön. Sitten nostan katseen ylemmäs, unohdan harmitukset ja jään ihailemaan maisemaa. Voi veljet, miten kaunis syksy täällä on. Vaikka on pilvistä ja kylmää, niin siltikin keltaiset ja vihreät puut näyttävät kuin paletin kirkkailta maaliläiskiltä. 

Näsineulan hissin musa- ja valoshow aiheutti meissä hilpeyttä ylöstullessa ja alas matkatessa villiinnymme jo yökerhomaiseen menoon. Suosittelen käymään, vaikka disco kestää vain muutaman sekunnin :D

Päivän aikana käymme kahdesti syömässä. Ensin lounaalla kasvisravintola Gopalissa. Erinomaista ruokaa, joka maksetaan painon mukaan. Minun annokseni maksoi 8e, mutta isokokoinen mies maksaa ruuasta varmaan enemmän kuin lounasedun verran. Tämän paikan laitan muistiin tulevia käyntejä varten. 

Illallisen syömme tutussa libanonilaisessa Zeytuun ravintolassa. Tännekin kannattaa varata pöytä, sillä paikka on pikkuruinen. Ruoka on maukasta ja ainakin minulle Meze-lautasen annos on tuhti kooltaan. Jos kaipaat ruuan kanssa viiniä, niin tämä paikka ei ole sinulle. 

Iltaviihteeksi menemme nauttimaan runoraadista Ravintola Kiveen. Muistatko sellaista tv-ohjelmaa kuin Runoraati? Vaikka tilaisuuden alkuun on vielä puoli tuntia, on talo niin täynnä, että saamme viimeiset kaksi tuolia itsellemme. En tiedä onko hyvä vai huono asia, että vakioraatilaiset ovat tänään poissa, mutta nopeasti totean, että sijaisena oleva filosofi Mikko Lahtinen on todella maino tyyppi. Jos ei muuta, niin yleissivistys laajenee häntä kuunnellessa :D

Mikäli runoraati kiinnostaa, niin niitä järjestetään kuukausittain Tampereella. Tilaisuudet on maksuttomia, eli astelet vain paikalle ja jos kurkkua kuivaa niin hae tiskiltä juotavaa. Saat kuunnella uusia ja vanhoja runoja, kertoa oman mielipiteesi niistä jos huvittaa ja jopa lopuksi jopa loistaa, jos tiedät kuka runon on kirjoittanut. Minä en tiennyt yhtään kuudesta runoilijasta, muttei se menoa haitannut. 

Päivällä kävinkin jo toteamassa hotellin respassa, että huoneessa on taas puhuri. Saimme toisen huoneen, jossa yö sujuu ilman ajatusta kaulaliinasta ja piposta ;-)

Seuraavana aamuna molemmat on kuitenkin tarpeen, sillä ulkona lämpötila on nollassa ja tuulee edelleen pohjoisesta. Eli kaikki vaatteet päälle ja ulos. 

Autotallissa suustani pääsee "Oooh!" Tuollainen karkki olisi varmasti kiva.

Mennään kuitenkin omaan autoon ja suhataan Pispalaan. On ihana kävellä mäkisiä katuja ylös ja alas, tällaista ei kotona ole lainkaan. Käymme kävelemässä myös Pispalan harjulla. 

Harjulla on paraatipaikalla kahvila, jonka erkkerissä on monelta vuodelta Paras Tamperelainen kahvila -tauluja. Katselen niitä miehen ollessa jonottamassa ja päätän kuitenkin maistaa munkkia, vaikken niistä pidäkään.

Munkissa on tarpeeksi sokeria päällä. Niin paljon, että kukaan ei olisi pystynyt syömään sitä nuolematta välillä huuliaan. Ei ollut rasvainen, eikä tunkkainen, ei liian painava, eikä liian mitään. Kertakaikkiaan mainio munkki, jonka voimalla jaksan mennä hissillä Pispalan torniin. Hissi notkahtelee kummasti ylösmennessä ja seinässä on kyltti: Hississä ei saa hyppiä. Hyppiminen pysäyttää hissin. Mietin, että kyltti aiheuttaa itsessäni ennemminkin ajatuksen pomppimiseen kuin sen välttämiseen. Päätän kuitenkin olla järkevä ja käyttäydyn asiallisesti.

Kyllä nyt tuli pitkä postaus, mutta sellaista se välillä on...

19 kommenttia:

  1. Voi, kunpa Runoraati palaisi Ylelle. Oli paras ohjelma ikinä.

    Monenlaista olette saaneet mahtumaan reissuun. Pitääpä ottaa vinkeistä vaari seuraavalle Tampereen-reissulle. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululainen, olen samaa mieltä. Tuo ohjelma oli hauska, joten olisi kiva saada se takaisin telkkariin. Luulenpa, että Tallipiha on sellainen paikka, jossa viihdyt oikein mukavasti :D

      Poista
  2. Brrrhh, näillä selkosilla on ollut tosiaan kylmää eikä Tampere ole talvisaikaan mikään lämmin paikka. Vaikkei mikään suurkaupunki olekaan, niin kyllä korkeiden rakennusten muodostamat kanjonit takaavat sen, että siellä tuuli voimistuu ja se tuntuu luissa ja ytimissä-

    Lakin nosto siitä ettet ostanut suklaata, itse en voi vastustaa kiusausta ja siksipä suoklaapuoti kuuluu ns. pakollisiin kohteisiin kun käväisen
    Tampereella. En tietenkään käy siellä joka kerta mutta aina silloin tällöin ja sanotaanko pieni säkillinen suklaata lähtee aina mukaan.
    Kuulin tässä jo jokin aika sitten että Milavida olisi myynnissä enkä tällä hetkellä tiedä että onko se myyty mutta jos on, niin hinta on varmasti ollut huikea kun ottaa huomioon millä paikalla se on ja siihenhän tehtiin melko mittava remontti joku vuosi sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupungeissa tulee helposti tuulitunneleita, joissa voi taistella eteenpäin kulkiessa. Jotkut jopa tykkäävät näistä haastepaikoista :)

      Kyllä ihmetytti suklaapuodissa tehtyjen ostosten määrä, vaivaiset kaksi pussia salmiakkia. Pitää ensikerralla käydessä miettiä miten paljon syö ennen kauppaan menoa.

      Ahaa, mä vähän ihmettelinkin, miksi Milavidassa oli vuoden verran ollut sama näyttely. Myyntiaikeet varmaan vaikuttaa asiaan. Tekee mieli sanoa Plääh! Ei ole ensimmäinen paikka, jonka olen löytänyt ja kohta puolin joutunut sanomaan hyvästit. Porvoossa oli mm. upea Näsin kartano, jossa minua innostava pariskunta piti upeita taidenäyttelyitä. Nyt paikka on vuokrattavana...

      Poista
  3. https://www.soppa365.fi/reseptit/kasvis-arjen-nopeat-juhli-ja-nauti-alkuruuat-vegaaninen/bang-bang-kukkakaalit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana anonyymi lukijani :D, nyt on tulossa mukava talvi meidän perheelle.

      Oikein makoisaa syksyn jatkoa sinulle!

      Poista
  4. Voi, tuli ihan ikävä Tampereelle, vaikka siellä asuessani 80-luvun alussa, ei ollut varaa käydä kahviloissa tai museoissa. Onneksi Tillikan kaljaan riitti rahat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan käyneeni vain pari kertaa 80-luvulla Tampereella, joten ei olla törmätty silloin siellä ;-) Tillikka oli nytkin paikallaan ja Korvatillikan sisäänkäynti edelleen mielettömän kaunis.

      Ennen museokorttia tuli museoissa käynti hintavaksi. Hankin museokortin heti sen tultua myyntiin enkä enää luopuisi siitä.

      Poista
  5. Ihana kuvaus Tampereen vierailultanne. Mieheni työpaikka oli muutamia vuosia Tampereella ja silloin kävin itsekin hänen luonaan "vierailulla" usein, mutta muuten Tampere on minulle aika vieras. Toki Näsinneulassa on käyty silloin kun lapset olivat pieniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kristiina, kuulostaa hauskalta käydä "vierailulla" oman miehen luona toisessa kaupungissa :)

      Mullekin Tampere on tullut vasta viime vuosina tutummaksi, muttei tutuksi vielä kuitenkaan. Ehkä minun kannattaisi suunnata sinne kesäaikaan, että olisi mukavampi kierrellä ympäri kaupunkia. Nähtäväähän siellä riittää ja teatteritarjonta vaikuttaa olevan tosi laaja.

      Poista
  6. Olipas tapahtumantäyteiset pari päivää (tai niin olin ainakin laskevani :-D) ja niin ihana birgittamainen kuvaus matkasta. <3 Mäkin olen haaveillut pääseväni Tampereelle pian, sillä viime käynnistä on aivan liian kauan, ja Tampere on muistaakseni tosi kiva kaupunki, mutta saa nähdä, milloin tämä haave toteutuu. On vissiin liian lähellä, että tulisi lähdettyä sinne!

    Ääniopastus on usein varmasti silmiä ihan uudella tavalla avaava apu näyttelyihin. Harmillista, että mä en vain kerta kaikkiaan jaksa kuunnella niitä sepustuksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, niinhän se on, että jotkut asiat on liian lähellä ja sen vuoksi ne jää usein tekemättä :D

      Mä kuuntelen myös harvemmin ääniopastuksia. Yleensä jos on taidetta tai taiteilija, josta mulla ei ole mitään käsitystä. Lee Bulin näyttelyn työt oli niin monipuolisia, että palasin infoon kysymään ääniopastusta. Tällä kertaa homma toimi tosi hyvin. Informaatio olikin niin mielenkiintoista, että kuuntelin kaikki :)

      Poista
  7. No kylläpä olikin kaunis ruska Näsineulasta kuvattuna...
    Kiitos kun jaoit - itse ollut niin pettynyt tämän syksyn ruskean-ruttuiseen-ruskaan! Ja nyt jo alastomaan...
    Olette ottaneet upeasti Tampereesta irti vaikka ja mitä.. Parin viikon kuluttua sinne Apuvälinemessuille... ja muutenkin tyttären perheen tykö kyläilemään. Käymme siellä usein - mutta jotenkin niin "tuttuna kaupunkina", ettei esim. tule missään käytyä syömässä... Pyynikin harjut on kyllä koluttu lenkkeillen ja fillaroidenkin. Torniin kavuttu ja alas tultu köyttä pisin laskeutuen... Olisi upeampaa varmaan varhain keväällä tai syksyllä - kun ei niin lehdessä puut... taisi olla helteinen heinäkuu!! Harjuista seutua - Kangasalan harjut myös upeita!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Repolainen, ihmettelin itsekin kuinka kaunis ruska oli Tampereella. Ai hurja miten jännittäviä kiipeilyjuttuja sä olet siellä tehnyt. Mä olen enemmän käynyt Kangasalalla ja sekin on tosi kiva paikka. Toivottavasti ensi kesänä taas pääsen sinnekin käymään :)

      Iloista loppuviikkoa sinulle!

      Poista
    2. Hih - no niin minäkin, paljon enemmän käynyt Kangasalalla ja taasen loppuviikosta sinne menossa, tytär perheineen asuu siellä!

      Poista
  8. Oi miten mukava postaus Tampereesta ja kivat ravintolavinkit. En olekaan ollut Tampereella yötä pitkään aikaan. Olisipa kiva lähteä käymään siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rva Kepponen, kiva kun tykkäsit. Jos joskus käyt testaamassa noita ravintolavinkkejäni, niin kerro ihmeessä mitä mieltä olit :)

      Ihanaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  9. Ihan mahtavan soljuva kuvaus lempparikaupungistani (olen käynyt siellä myös syntymässä jokunen vuosi sitten).
    Teksti oli ihan kuin joku hyvä kirja, jota olisi lukenut pidempäänkin. Ja nauratti erityisesti nuo bang bang-henkseleiden paukutukset ja se, että "minunkin tekee mieleni vähän vinkua" :D.

    Harmittaa olla niin korkeanpaikankammoinen vellihousu, etten ole vieläkään uskaltautunut Näsinneulan hissiin. Paitsi ehkä joskus sata vuotta sitten luokkaretkellä, mutta sitä ei lasketa.
    Myös Moro Sky Bar on samaisesta syystä katsastamatta ja pysyneekin sellaisena.

    Pitäisikin taas poiketa viikonloppuilemassa Tampereella. Siellä vaan on usein jotain sellaista häppeningiä, joka nostaa hotellihuoneiden hinnat pilviin. Välillä jopa älyttömyyksiin asti, mutta onneksi joskus tärppää kohtuuhinnallakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annukka, kivaa, että lempikaupunkiteksti tuntui soljuvalta. Mä tykkään kirjoitella, mutta nyt on ollut niin haipakkaa opiskelujen vuoksi, että kaikki hyvät kirjoitusajatukset on jääneet tehtävien jalkoihin.

      Jos on korkeanpaikankammo, niin on varmaan parempi pysyäkin poissa Näsineulasta ja vastaavista. Mutta jos oikein kovasti haluat joskus kokeilla, niin suosittelen testaamaan hypnoterapiaa :) (Kokeillut onnistuneesti)

      Tampereen hotellihinnat on tosiaankin välillä toisessa ulottuvuudessa. Käytiin siellä Hassisen Koneen keikalla ja vaikka oltiin kuinka etukenossa majoituksen etsimisessä, niin maksettiin välttävästä hotellihuoneesta sellaiset rahat, että ihan hiki nousi otsalle.

      Iloista loppuviikkoa sinulle :D

      Poista