sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Marraskuun selätys - näin se taas alkaa

Jiihaa. Se on täällä taas. SusuPetalin innoittamana jatkan tänäkin vuonna marraskuun selätyksiä. Kuukautta, jota ennen inhosin, mutta josta olen oppinut pitämään. Minä täällä siis kirjoittelen jotain pientä jokaisesta marraskuun päivästäni. Kiinnostipa se ketään tai ei ;-)

Marraskuun ensimmäinen

Etäopiskelupäivä. Istun yhteen asti tiiviisti koneella ja kuuntelen uutta tehtävänantoa. Keksin heti mistä kaupungista teen matkailujulisteen. Hyvä näin, sillä tehtävä on valtava. Maa- ja kaupunkitiekartta, infografiikat, kuvitukset ja tekstit tehdään kaikki itse koneella. 

Koska eilen oli paska sää, eli satoi ja tuuli koko päivän, en mennyt ulos lainkaan. Nyt kuitenkin ulkona näyttää olevan kaunis ilma ja lähden heti Teams-kokouksen jälkeen kävelylle. Sää on täydellinen, kirpeä ja aurinkoinen. Käyn ensin kirjastossa hakemassa varauksessa olevan kirjan ja sen jälkeen ulkoilen mahdollisimman pitkään, sillä tiedän, että palattuani kotiin minun täytyy taas palata tietokoneen äärelle etsimään uuteen tehtävään tausta-aineistoa. 

Marraskuun toinen

Aamulla satelee hiljalleen lunta. Päivän kirjoittelen hiusterällä ja musteella pienaakkosia. Saan fontin suunnitteluun tarvittavat alkutehtävät valmiiksi ja ajelen auringon paisteessa onnellisena kotiin. Kotona otan vielä valokuvat päivän tehtävistä ja palautan ne. Sitten (vihdoinkin) keitän päivän ensimmäiset kahvit ja jälkiruuaksi otan viidentoista minuutin tirsat. 

Illalla pienen kävelyn lopuksi mennään naapurikylän kauppaan. Kassajonossa seuraamme kuinka edellinen asiakas ja kaupan työntekijä kinaavat UPS-paketista. Tilanne äityy hikiseksi. Henkilökunta käyttäytyy asiattomasti ja asiakas sen jälkeen vielä asiattomammin. Mietin, että näiden marraskuu ei ole alkanut mukavasti ja päätän samantien, etten mene mukaan tähän soppaan.

Yöllä herään ajatukseen, että saatoin tehdä länkkärifonttiin vääränlaiset yläpäätteet. Samalla keksin minkälaisen oman nimilogon haluan tehdä itselleni. Aivot ovat käyneet koko opiskeluajan tällä tavalla. En saa hetken rauhaa itsestäni. 

Marraskuun kolmas

Kuuntelen aamulla luentoa ja teen samalla jäätelöpakkaussuunnittelua. Lopetan hommat kolmelta ja lepään hetken, jotta jaksan viedä päivän loppuun. 

Illalla kävellään kylmässä viimassa Helsingin Kaupunginteatteriin. Katselen ihmeissäni pääovien yllä olevan kyltin tekstiä "pieni merenneito" ja mietin ollaankohan me oikeassa paikassa. Narikassa kysytään Hiirenloukku-esityksestä ja saadaan vastaukseksi, että se menee Hämeentiellä. No onneksi matka on lyhyt  ja päästään ystävien kanssa katsomaan Agatha Christien kirjoittamaa Hiirenloukkua. Näytelmä on yllättävän viihdyttävä, nautin varsinkin ensimmäisestä näytöksestä, siinä on upea tunnelma ja sopivasti säpinää. Lavastus on todella hieno, suuri ikkuna taustalla lumisateineen on kuin unelma. Voisin jäädä tuohon taloon istumaan takkatulen ääreen vaikka kuinka lumi sulkisi kulkuyhteydet muuhun maailmaan. 

Väliajalla ystävä kysyy: No, kukas on murhaaja? Minä annan kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on kuin onkin oikea vastaus (en ole turhaan agathojani lueskellut :D) Murhaajaan paljastaminen näytännön loputtua ei ole sallittua, eli en spoilaa tämän enempää.

Kun teatteri on katsottu loppuun halaan siipan ja ystävät ja lähden pika pikaa työpaikan pikkujouluihin. Ravintola Sipuliin on kohtuullisen lyhyt matka, mutta siltikin olen paikalla vasta puoli kymmeneltä. On ihana nähdä ystäviä ja jutella heidän kanssaan, vaikka tuntuu, että minun pitäisi ratketa moneen suuntaan samanaikaisesti. Muut kyselevät kuulumisiani ja kerronhan minä, vaikkei minua yhtään kiinnosta omat tekemiset. Minä taas haluaisin kysellä heidän kuulumisiaan, mutta näin tämä ilta vaan kuluu. 

On yömyöhä kun olen kotona. Jalat on väsyneet ja pää sitäkin enemmän.

Marraskuun neljäs

Avaan silmät kello 8:30! En muista että olisin vuosiin nukkunut näin pitkään. Aamiainenkin venyy lähemmäs kymmentä. Tuntuu tosi erikoiselta ja kivalta. Siippa on kysellyt kuukausikaupalla lähtisinkö leffaan katsomaan Oppenheimeria. Tänään vihdoin lupaudun mukaan ja niin minä istun kolmisen tuntia elokuvateatterissa synkistelemässä maailman menoa. Elokuva on taitavasti tehty ja hyvin intensiivinen, mutta aihe on liian lähellä viimeaikojen tapahtumia ja uutisvirtoja, eli oloni on aika synkkä leffan jälkeen. Cillian Murphy on erinomainen Oppenheimerin roolissa ja arvelen, että tässä on yksi ensivuoden Oscar-ehdokkaista.

Marraskuun viides

Herään kuudelta ajatukseen miten ratkaisen jäätelöpakkaussuunnitelmassa pohtimaani ongelmaa. Menen koneelle ja sen ääreltä mies löytää minut parin tunnin kuluttua. Olen tyytyväinen aamun aikaansaannoksiin, ensimmäinen jäätelöpurkki on jo melkein valmis. Siihen pitää vain tehdä pieni kuva, hauska qr-koodi ja lopuksi vielä 5 eri makuversiota väreineen valmiiksi. 

Aamiaisella jutellaan eilisestä elokuvasta. Pohditaan kuinka teoreetikko osaa käsitellä vaikeaa aihetta usealta suunnalta ja kykenee erottamaan henkilökohtaisen mielipiteensä tietoa jakaessaan. Olisi hienoa osata olla yhtä rauhallinen, laskea todennäköisyyksiä ja jättää asia siihen. En kuitenkaan ymmärrä miten esimerkiksi Oppenheimer on aikoinaan saanut pidettyä päänsä koossa. No, onneksi minun todennäköisyyslaskelmani liittyvät useimmiten vain noppapeliin. Siinä on ihan tarpeeksi sykettä minun elämääni.

Päiväkävelyllä on taas kaunis sää. Näemme sattumalta miehen lintukaverin paikalla, jossa on nähty hiiripöllö. Samalla lintu lentääkin puun latvaan ja saan katsella sitä kaukoputkella. Pikkuinen pöllö on kaunis, se tuijottaa jonkin aikaa kohti ja kääntää sitten pyöreän päänsä muualle, sitä ei päiväkävelijät paljoa kiinnosta.

Tuntuu, että viikonloppu menee liian nopeasti. Sanon siipalle, että olisipa huominenkin päivä vapaa. En meinaa uskoa silmiäni kun parin tunnin päästä luen sähköpostiviestin, että huomenna on etäpäivä. Mahtavaa :D

Jatketaan ensi kerralla ;-)

16 kommenttia:

  1. Ihana postaus. Tällainen olisi kiva tehdä itsekin, mutta minulla on niin vähän tapahtumia etten taida sittenkään tätä tehdä. Voisin melkein vetää yhtäläisyysmerkit päivästä toiseen!
    Mukavaa etäpäivää sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kristiina, kiva kun pidit :) Itsekin mietin tuleeko tämän vuoden marraskuusta vain pelkkien yhtäläisyysmerkkien kirjoittamista, mutta ehkei niin käykään.
      Ihanaa viikonjatkoa sinulle <3

      Poista
  2. Tämä oli kiva postaus!

    Marraskuu ei ole minun kuukauteni lainkaan eikä oikeastaan edes joulukuukaan. Mies on vitsaillut jo pidempään, että minä käyn aurinkoenergialla ja se kyllä pitää paikkansa. Kohta hyytyy siis akkuni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rva Kepponen, totta, minäkin olen enemmän aurinkoihminen, eikä tämä pimeys tai tihkusade saa minulta kovin plussapisteitä. Vuosikausia halusin vain käydä talviunille näihin aikoihin, mutta sellaista lupaa en ole vielä keneltäkään saanut ;-)

      Toivottavasti saat ladattua akun piakkoin :D

      Poista
  3. Niinpä, ajattele, että marraskuuta on kohta selätetty jo viikko! Nopsaan tämä inha kuukausi menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susu, juuri noin :) ensimmäinen pätkä on mennyt todella nopeaan.
      Oikein mainiota viikonjatkoa sinulle :D

      Poista
  4. Jee, marraskuun selätys on back! Sinun opiskelusi kuulostavat kyllä tosi mielenkiintoisilta – joskin myös vaativilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu :D Opiskelut on mielenkiintoisia, mutta tehtäviä on aivan mahdottoman paljon. Mulla on aina ennen soinut taukoamatta jokin biisi mielessä, mutta tänä vuonna siihen ei ole ollut aivokapasiteettia, hahaa. Nyt päässä pyörii vain tehtävänannot ja niiden toteutukset.

      Poista
  5. miten olinkaan unohtanut marraskuun selätyksen! Ehdottomasti IN!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika, ihanaa että olet mukana. Tulen lukemaan :D

      Poista
  6. Ooh - hauskaa... jo parissa blogissa törmännyt marraskuun selätykseen...
    Tästäkin olisi voinut ottaa kopin, mutta ennätin jo toisella tapaa pyrkiä ellen selättelemään, niin ainakin selviämään marraskuusta... tämä toinen viikko tuntuu helpommalta mukavan viikonlopun jälkeen...
    vaikkakin näin tiistaiaamuna ajattelen, että miten ihmeessä tätä viikkoa on ollut vasta YKSI päivä... onko nämä marraskuun päivät pidempiä?
    Oli ihanaa lukea niin positiivista ja lennokkaasti etenevää harmaimman kuukauden alkua....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Repolainen, marraskuun päivät on pidempiä kuin muiden kuukausien, varsinkin alkuviikon päivät on venytettyjä :D
      En suinkaan ole aina positiivinen, mutta pienillä hyvillä asioilla saa joskus huononkin päivän tuntumaan siedettävältä ;-)

      Poista
  7. Koska jostain syystä olen löytänyt tänne vasta viimeaikoina (mikä harmittaa, koska näen, että olen jäänyt monista kivoista teksteistä paitsi) en ole kärryillä siitä, mitä tarkkaan ottaen opiskelet. Liittynee lukemani perusteella mainosalaan tai graafiseen suunnitteluun tai jotain tai molempia, mutta ja kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja samalla hitsin haastavalta. Itseltäni ei ainakaan jäätelöpurkkien kylkeen syntyisi mitään järin luovaa. Saati jos pitäisi keksiä jätskille joku kiva nimi.

    Marraskuu on sinällään aika vitsikäs kuukausi. Tai itsenäni ainakin huvittaa se, kun kävelee kumpparit jalassa kello viiden pimeässä lenkkiä heijastinhanskat kädessä ja vesi- tai räntäsade piiskaa pitkin kasvoja. Omanlaistaan kidutusta, mutta samalla virkistävää.

    Myös sulla näyttää kuukausi sujuvan sukkelasti, kun on kaikenlaista tekemistä ja hyvä asenne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annukka, löytyminen on molemminpuolista :)
      Opiskelen graafista suunnittelua, tai uudempi nimitys taitaa tulla olemaan visuaalinen viestintä. Opiskelua on vielä reilu vuosi ja sitten pitäisi pystyä tekemään melkein mitä vaan. Tämä on ollut mitä hienointa aikaa aikuiselämässäni, mutta samalla pitää sanoa, etten usko enää mihinkään mitä näen.

      Ai että sun ulkoilukuvaus tuntuu tutulta :D Mikään ei ole niin ihanaa kun palata kotiin tuollaiselta lenkiltä. On saanut raikasta happirikasta ilmaa kokon kehon täyteen ja vielä kasvomikroharjauksen samalla kertaa.

      Iloista viikkonjatkoa sinulle :D

      Poista
  8. Multa lienee mennyt pahasti ohi mutta saanko olla utelias ja kysyä mitä sä opiskelet? Mainontaa vai jotain siihen liittyvää, graafista suunnittelua?
    Pakko on kummiskin ihailla ihmistä joka jaksaa opiskella, se ei mene koskaan hukalle ja on pääomaa jota ei kukaan voi ottaa pois. Joskus on tullut mieleeni että voisi opiskella jotain omaan alaan liittyvää mutta sitten olen tuuminut että olen liian vanha eikä se kannata enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saint Peppone, toki saat kysyä. Opiskelen parisen vuotta nyt graafista suunnittelua, eli kaikkea mitä media-alalla ja kuvallisen ilmaisun alalla tehdään: videon ja animaation tekoa, mainoksia, pakkaussuunnittelua, painotuotteita, julkaisuja, ihan mitä vaan maan ja taivaan väliltä löytyy. Sentään pelimaailmaan asti ei sukelleta, onneksi ;-)

      Mä olen sitä mieltä, että kaikki opiskelu on hyväksi ja totta, omaa pääomaa ei kukaan voi ottaa pois. Sen voin sanoa, ettei ikä ole este opiskelulle, mutta nopeus ei enää ole samaa tasoa kuin nuorena. Että jos oikeasti sua kiinnostaa opiskella jotain, niin tartu ihmeessä mahdollisuuteen :D

      Poista