sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Oletko koskaan

Pelastus tulee silloin kun sen aika on. Kirjoitin blogia mielessäni viime viikolla. Eilen tein sitä käytännössä, mutta jokin tökki pahasti vastaan. Niinpä kun näen Kristiinan Oletko koskaan -postauksen, huokaisen syvään ja rentoudun. Nytpä sitten katson, että olenko koskaan tehnyt mitään seuraavista:

Halunnut palata ajassa taaksepäin?

Olen monestikin halunnut siirtyä aikakapselilla menneisiin aikoihin. Käydä sadan vuoden takana elämässä villiä menoa Pariisissa taikka kulkea isoäitini matkassa Ameriikassa. Olisi ihanaa edetä Idän pikajunassa ykkösluokan vaunussa ihailemassa maisemia ja kanssaihmisiä, olla mukana tekemässä ensimmäisiä elokuvia tai juhlistamassa kuumailmapallon nousua. Haluaisin kulkea monen taiteilijan vieressä katsomassa miten he ovat työtään tehneet vuosituhansia tai vuosisatoja sitten. Ai että se olisi mahtavaa.

Miettinyt ulkomaille muuttamista?

Nuorena haikailin muutaman kuukauden asumisesta pienessä Kreikan saaressa. Tuo haave saattaa olla mielessäni vieläkin, mutten ole tehnyt asialle mitään, joten haave ei ole ollut tärkeintä elämässäni.

Eksynyt kauppakeskuksessa?

Kerran tein treffit ison kauppakeskuksen elokuvateatteriin, jossa en ollut koskaan käynyt. Koska minun ei tehnyt mieli etsiskellä leffateatteria, laitoin jo ulkona googlemapsin päälle. Huvittuneena navigoin sisätiloissa, eikä harhailuhuteja tullut eli hyvin olen selvinnyt.

Toisessa kauppakeskuksessa hukkasin kyllä puolikkaan kerroksen. Tiesimme tarkkaan mihin auto oli parkkeerattu, muttemme millään löytäneet oikeaa ovea, josta oli pääsy autolle. Pikkuisen ärsytyskynnys nousi, kun molemmat näimme automme aina puoli kerrosta liian ylhäällä taikka alhaalla. No nyt sekin tilanne jo naurattaa :D

Halunnut palata matkalta kotiin aiemmin kuin olit suunnitellut?

2019 kävelimme Espanjan halki idästä länteen. Olimme tulleet viiden viikon jälkeen perille Santiago de Compostelaan ja vielä oli viikko aikaa reissata Espanjassa ennen paluulentoa. Rauhallisen kävelyn vaihtaminen turismielämään ei houkutellut yhtään, niinpä ideamme nousivat vain Finnairin siiville. En muista toista kertaa, jolloin olisin aikaistanut kotiintuloa. Eli aikansa kaikkea :)

Aloittanut laihdutuskuurin tai muuten terveellisemmän elämän?

Aloitankohan terveellisemmän elämän joka viikko? Mietin, että pitäisi tehdä yhtä jos toista. Usein huutelen siipalle: Huomenna tehdään hengitysharjoituksia! Totean myös itselleni, että meditoi enemmän ja istu vähemmän! Tietysti myös: Rentoudu nainen! 

Ehkä minä eniten yritän siirtyä toimintaan. Pyrin pienillä jutuilla tuomaan piristystä elooni. 

Tällaiseen kuuluu esimerkiksi kitaransoitto, joka hieroo aivonystyröitäni,  aamujooga mikä herättelee nikamani, jalkojen rasvaaminen (aivan tajuttoman ihanaa omata pehmeät kantapäät). 

Eli enemmän konkreettisempia asioita, ja samalla rajatummin aikaa virtuaalisuudelle ja digitaalisille näytöille :)

Miettinyt miten elämäsi olisi muuttunut, jos olisit ollut ahkerampi koulussa?

Ehkä ennemminkin kysyisin itseltäni, että jos olisin ollut kunnianhimoisempi. Tällöin olisin varmasti eri paikassa, mutta toisaalta olen hyvinkin tyytyväinen elämääni nyt. 

Laulanut karaokessa?

Laulaisin karaokessa vain jos ääneni olisi kuin Behmillä, Janis Joplinilla, Donna Summerilla, Adelella taikka Etta Jamesilla. 

Tänä vuonna on muuten karaoken maailmanmestaruuskilpailut Turussa! Että jos asia kiinnostaa, niin suuntaa sinne lokakuun alkupuolella. Karsinnat on jo tehty, joten laulamaan et lavalle enää pääse :D

Ajanut autolla kolarin?

No en onneksi. Mutta kerran suhasin hiekkatiellä mutkassa ihan ok vauhtia, kaveri vieressä huusi yhtäkkiä "Jarruta!", minä sitten jarrutin, auto lähti hiekan päällä luisuun ja mutkan jälkeen olimme ojassa. Ystävän isä oli tosi ihana, kun ei suuttunut minulle. Autoonkaan ei tullut jälkeä, kun ojassa oli sopivasti pajukkoa pehmentävänä patjana.

Tehnyt huonon ostoksen?

Hah! Että olenko tehnyt, todellakin olen. Olen tehnyt monia, monia huonoja ostoksia. Konmarituksessa vuonna 2015 löysin kaapistani liian suuren määrän vaatteita, jotka olivat killuneet siellä käyttämättöminä hintalaput tiukasti kiinni. Nyt mietin ostoksia tehdessäni tarkkaan tuotteen tarpeellisuutta ja varsinkin onko se täydellinen minulle. Mieluummin odotan tarpeellista ja juuri oikeaa, kuin ostan shittiä, joka kaduttaa myöhemmin.

Jäänyt luokallesi koulussa?

En koskaan tuplannut luokkaa, vaikka minun aikanani se oli mahdollista ja luokalle jättämisiä tapahtui varsinkin alakoulussa.

Katunut syvästi jotain tekemääsi?

Syvästi on aika vahva sana. Muistan kuinka 15-vuotiaana sanoin kerran luokkakaverilleni todella rumasti. Minulla oli morkkis asiasta seuraavana päivänä, mutten kehdannut tai osannut pyytää anteeksi. 

Näimme aikuisena aina silloin tällöin Tomin kanssa ja kerran sanoin hänelle, että haluan pyytää jotain menneisyydessä tapahtunutta anteeksi. Kerroin mikä mieltäni oli 15-vuotiaana ja sen jälkeen painanut. Kaveri sanoi, ettei muistanut asiaa, ehkä ei tai ehkei halunnut sanoa toisin. Minun elämääni helpotti paljonkin, että sain vihdoin muistoistani yhden teon anteeksi. 

Edellisestä oppineena olenkin pyydellyt useamminkin anteeksi, jos itselleni tulee tunne, että olen tai olen saattanut sanoa jotain tyhmää.

* * *

Nyt syyskuu on lopuillaan. Koivu on tiputellut pihamaalle keltaisia lehtiä, vaahterakin alkaa värjäytyä. Kastanjapuun alla on vähän jännittävää kävellä ja illat ovat pimeitä. Pitkä videoeditointityö on vihdoin palautettu ja jännityksellä odotan kommentointia. Jotenkin tuntuu, että olisin vielä halunnut kesän jatkuvan, mutta ehkä on aika siirtyä syksyyn, sillä ylihuomenna on jo lokakuu :)

5 kommenttia:

  1. Kivat vastaukset, ja monesta voin olla samaa mieltä.

    Tuo Espanja-kävely kuulostaa toisaalta aika hurjalta ja toisaalta erittäin ikimuistoiselta kokemukselta. Eikö siinä olleet jalat ihan rakoilla? Mulla olisi varmaan polvet lahonneet. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, Espanjan halki kävelyt kuulostavat hurjalta, mutta todellisuudessa eivät ole sitä. Me ollaan kävelty aluksi lyhyempiä päivämatkoja ja mitä pidemmälle viikot etenevät, niin mieli tekee kävellä pidempiä matkoja. Välillä ollaan pidetty välipäiviä ja tutkailtu kaupunkeja tai kyliä. Jokainen reissu on tosiaankin ollut ikimuistoinen ja upeita matkakavereita on jäänyt caminoystäviksi pitkäksi aikaa.

      Mulla rakkoja on tullut vain silloin, jos jalat on kastuneet tai jos kengässä ei ole ollut tarpeeksi tilaa varpaille, mutta hyvällä hoidolla ne paranee nopeasti. Rakoilta välttyy parhaiten, kun kengät on 2 numeroa normaalia isommat, eli varpaille ja jalalle on tarpeeksi tilaa (15-35 km päiväkävely rinkan kanssa vaikuttaa tosi paljon jalkapohjaan ja varpaisiin. Kenkävalintakin tietysti vaikuttaa asiaan. Mä olen kulkenut kahden sukan tekniikalla, mutta viimekesänä jouduin leikkaamaan vaellussukasta varpaankärjet pois, kun sain rakot varpaisiin. Alla oli liner-sukat, jotka on tosi hyvät. Harmitti leikata 30 euron sukat rikki, mutta olihan ne sitten paremmat varpaille ja näky oli hassu :D Nyt olen miettinyt, että seuraavalla kerralla otan ehkä vain linerit ja polkujuoksukengät (vaelluskengät jäisi kotiin). Polvet ei mulla ole kipeytyneet, mutta lonkat kylläkin, molempiin auttaa, jos rinkassa on mahdollisimman vähän painoa. Suositus on 10% omasta kehonpainosta, no ensikerralla mä tähtään kyllä vielä vähempään määrään kuin tuo.

      Caminot on siitä ikäviä, että niihin tulee himo. Mutta toisaalta, se on aika kiva himo, jossa kunto nousee, näkee upeita tyyppejä ympäri maailmaa, saa syödä ja juoda hyvää ruokaa ja mieli kirkastuu.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus! Voisipa matkailla ajassa tarkkailemassa tapahtumia. Se olisi niin huikeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rva Kepponen, eikö olisikin. Ajatella mitä kaikkea sitä oppisikaan aikamatkaillessaan, näkisi erehdyksiä ja onnistumisia ja ymmärtäisi paremmin mistä itsestään olevat asiat ovat ehkä alkaneet :)

      Poista
  3. Sinun kirjoituksiasi on aina mukava lukea.
    Tuosta ajassa taaksepäin menemisessä minuakin on kiehtonut ajatus siitä että voisi vaikka vartiksi siirtyä vaikka sata vuotta taaksepäin katsomaan miltä tuttu kotikaupunki näytti silloin.
    Parkkihallista auton löytäminen on melkein kuin laivassa autokannella auton löytäminen.
    Oletpa vaativainen karaokeäänesi suhteen. Vaikka ei sen puoleen, välillä tuntuu kuin aika monet saisivat myös olla hiukan vaativampia kun sävelestä ei ole tietoakaan. Mutta hauskaa tuntuu kuitenkin olevan ja ehkä siinä piileekin karaoken suosion syy.
    Tuo taulu viimeisessä kuvassa on ihana!

    VastaaPoista