perjantai 17. marraskuuta 2023

Marraskuun selätys - riisuttuja paitoja ja käsijarrun puutetta

Marraskuun yhdestoista

Herään kuudelta. Luulin eilen saaneeni jäätelöpakkaustehtävän kokonaan valmiiksi, mutta tajuan sängyssä, että siitähän puuttui valmistajatiedot. Eli kaikkiin kuuteen versioon pientä viilausta heti aamutuimaan ;-) 

Päivällä katsomme Risto Jarvan leffan Jäniksen vuosi. Huomaan opiskelun vaikuttaneen minuun pysyvästi, sillä tuijottelen innostuneena alkutekstien kirjasintyylejä. Leffa on upean nostalginen, vanhaa Helsinkiä liikkeineen ja vaatteineen. Mietin kuinka viatonta 70-luvulla olikaan, vaikka jo silloin herra Vatasella puristi päätä markkinatalouden huuma ja aikataulupaineet. Nykyään Vatanen huutaisi suoraa huutoa pihamaalla, kun oma itsenäisyys olisi levällään somessa.

Käyn sadesäässä ulkona ja salaa ostamassa huomiseksi kortin ja pienen lahjaherkun. Päivällä syödään miehen tekemää poropizzaa ja illalla siivoan puhelimesta satoja kuvia pois. Siirrän aina kaikki kuvat tietokoneelle ja jätän mukavia muistokuvia kännykkään. Siellä on kuitenkin edelleen yli 5000 kuvaa, joten siivousta pitää jatkaa ;-)

Marraskuun kahdestoista

On sunnuntai aamu ja mies nukkuu pitkään. Minä taitan parvekkeen kukkivia pelargonioita maljakkoon, laitan kortin ja herkkupaketin pöydälle odottamaan siippaa.

Päivällä pakkaan kesävaatteet pois vaatekaapistani ja otan tilalle pari lämpimämpää vaatetta. 

Tänäänkin sataa koko päivän. Kävelylle on kuitenkin lähdettävä, jottei ranka jäykisty kokonaan. 

Marraskuun kolmastoista

Kamala päivä. En jaksa edes kertoa.

Marraskuun neljästoista

Eilen illalla tuli ilmoitus, että tänään onkin itsenäinen opiskelupäivä. Menen siis heti aamusta rokotukseen.

Olen paikalla 30 minuuttia ennen rokotusten alkua. Minua ennen jonossa on pirteä rouvashenkilö. Hän nyökkää minulle ja kertoo olleensa tässä palvelutalossa pari vuotta sitten oikein ratkiriemukkaassa tilaisuudessa. Kysyn mikä tilaisuus oli ja rouva kertoo silmät vilkkuen: 

Täällä oli esiintymässä Hunksit! 

Hän nauraa ja jatkaa: "Koko talo oli täynnä väkeä, henkilökunta seisoi rivissä tuolla (näyttää sormella kohti keittiötä), asukkaat istuivat tässä ja meitä ulkopuolisiakin oli paljon (minä olin nähnyt mainoksen jossain). Se oli hieno esitys. Oikein viihdyttävä. Kaikki paidat riisuttiin pois ja niin edelleen. Eikä kukaan ollut nenä nyrpällään. Kun esitys loppui minä ihan säikähdin, kun takanani istuva 80-vuotias nainen huusi kovaan ääneen: Housut pois!" 

Siinä me sitten hihiteltiin yhdessä.

Marraskuun viidestoista

Olen salaa alkanut ajatella kynällä piirtämistä. Että ihan paperille piirtäisin :) No ei ole ihme, että tuollainen tunne tulee, kun tietokone on vienyt kaiken aikani tänä vuonna. Aika usein jätän huomiotta nämä tunteet tai sisäisen Birgittani äänen, mutta tänään menen hakemaan luonnosvihon ja lyijykynän. Istun sohvan nurkkaan, tyhjennän täysin pääni, annan kynän kulkea paperilla ilman ajatuksen tynkääkään. Siinä se kulkee ja pyörii itsekseen. Käännän sivua ja piirustelen. Tulee erikoisia kuvia, sellaisia mitä ei ole koskaan ennen syntynyt. 

Yöllä herään pamahdukseen. En ole utelias ihminen, mutta jostain syystä nousen nyt ylös ja menen ikkunaan. Näen auton omituisessa asennossa ulko-ovemme edessä. Kuskin ovi on auki ja kuulen puhetta rappukäytävässä. Päättelen, että paukuttelivat auton ovia ja hipsin takaisin sänkyyn ja työnnän korvatulpat syvemmälle korviin. 

Marraskuun kuudestoista

Aamulla näyttää olevan uskomattoman hieno ja kirkas sää. On pakkasasteita ja lähdemme pienelle aamukävelylle ennen Teams-luentoa. Tajuan ala-ovella, että se viimeöinen ääni olikin auton yritys tulla rappuun sisään. Kävi kai aika huonosti, sillä jykevä metalli-ikkuna-systeemi on täysin mutkalla. Rautaosat ovat irronneet irti alaosista ja ikkunaosat on suojattu pleksilevyillä ja suojamuoveilla. 

Päivällä kuulemme ystävämme menneen pihalle metelin kuultuaan. Naapuriyhtiön ylärinteellä olevan talon edustalle autonsa parkkiin jättänyt kuski oli käynyt viemässä jotain rappuun. Sillä aikaa auto oli lähtenyt omille teilleen, liukui jyrkkää nurmikkomäkeä alas, ohitti ison koivun ja rämähti meidän alaoveen. Että noinkin voi käydä ihmiselle, vai pitäisikö sanoa autolle.

Käyn kolmesti ulkona. On aivan mahtava sää, -6 astetta pakkasta ja kirkas taivas. Olispa tällaisia päiviä enemmän.

16 kommenttia:

  1. Voihan Hunksit! Olis kyllä aika kamala, jos auto lähtisi karkuun..
    Kivalta kuulostaa opiskeluhommatkin. Ja sinä, aina!
    Helmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi; olis ollut kiva olla mukana tuolla Hunks-keikalla :D
      Opiskelu on kivaa, mutta tosi vaativaa. Onneksi sekin kestää vain aikansa.
      Iloista marraskuun jatkoa sinulle!

      Poista
  2. Hih, hunksit palvelutalossa :)

    Minä olin kerran viemässä poikaa leirille ja kääntöpaikalla joku rouva pysäytti autonsa todella loivaan ylämäkeen ja lähti saattelemaan nuortaan. Auto alkoi hitaasti valua minun autoani kohti. Aika kova ääni lähtee meikäläisestä kun asiasta ilmoitin ja lähdin juoksemaan kohti valuvaa autoa. Autolla tullut rouva oli ehkä entinen pikamatkojen harrastaja, niin nopeasti hän ehti autolle ja vetäisi käsijarrun päälle.

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rva Kepponen; kylläpä oli törmäys lähellä. Onneksi naisella oli nopeat refleksit ja pikajuoksijan nopeus :)

      Oikein kivaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Hunksit!!!

    Onneksi loppuviikosta aurinko näyttäytyi jälleen parin päivän ajan, ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susu; olipa täydellinen viikonloppu. Minäkin nautin täysillä näistä päivistä.
      Ihanaa viikkoa sinulle!

      Poista
  4. Olipas siinä actionia yhdelle viikolla. :-D Hunksit ja sisään pyrkinyt auto!

    Pientä siivousta kaipaisin minunkin kännykkäni, sillä katsoin juuri pari päivää sitten, että kännyyn on kertynyt melkein 25 000 kuvaa ja yli 600 videota. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu; välillä sattuu ja tapahtuu ;-)
      Apua, sulla onkin ihan eri mittakaavassa kännykän kuvamäärät. Toisaalta en yhtään ihmettele, sillä sulla valokuvaaminen on varmasti harrastuskin. Siinä väkisinkin määrät kasvaa.

      Oikein mukavaa viikonjatkoa sinulle!

      Poista
  5. No jollei noilla tapahtumilla marraskuu seläty - niin sit ei millään!!
    Alkukuusta marraskuu meinasi oikeasti selättää mun... mutta nyt tuntuu olevan jo valoa tunnelin päässä ja luntakin maassa... tästä selvitään ehkä siksikin, että kolme työaamua...
    ja sit LOMA-LOMA-LOMAAA!

    Käsijarruihin liittyy monia muistoja.... omat murtuneet sormet ja kunnon mustelma pakarassa.... luulin olevani niin vahva, että pysäytän asuntoauton... Ukkokultani oli fiksumpi ja huusi sisällä pomppiville lapsille, että vetäkää käsijarru... kumisaapas myös jäi auton alle, mutta jalkani sentään ei... kun... ja nuorimmaisemmekin romattinen ilta tyttöystävän kanssa päättyi soittoon iskälle, että tuutko hinaan ojasta... hih.... elämä on... tunteita herättäneitä muistoja nostatit pintaan... taas ajattelen, että muistot on parasta elämässäni.. niissä on eniten sitä elämää, vaikka muistoje tekohetkellä ei aina ole fiksuin ollutkaan, hih... Muistorikkaita marraskuun päiviä sinulle jatkoon....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Repolainen; ihanaa että sinulla alkoi nyt loma, minä odottelen sellaista kieli pitkällä.

      Olipas hurja muisto asuntoauton pysäytyksestä. Mutta kuten sanoit, onneksi meillä on muistot. Ne pehmentävät joskus hyvinkin rosoiset tapahtumat jopa hauskoiksi sattumuksiksi :D

      Mainiota lomaa sinulle!

      Poista
  6. Toivoisin että alkaisit piirtämään ja laittaisit töitäsi tänne esille. En tiedä että oletko perfektionisti vai ujo mutta mutta musta tuntuu että sulla on joitain töitä jo valmiina, joku vaan ehkäisee sua laittamasta niitä tänne.
    Voi olla että olen väärässä mutta toivon etten ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saint Peppone; Jaa-a, mietin olenko kumpaakaan, vaiko molempia :)

      Nyt on käynyt niin, että siitä on reilusti yli vuosi, kun olen piirtänyt yhtään mitään valmista. Olen kyllä joutunut tekemään harakanvarvasluonnoksia videoiden storyboardeihin, mutta sellaisia ei huvita julkaista missään ;-D
      Luulen, että kun ensi kesä tulee tai viimeistään vuosi on mennyt tästä hetkestä, niin sitten minulla on aikaa piirtää ja tehdä jotain omaa. Tuntuu aika ikävältä todeta, että nyt kaikki aika menee pyöritellessä tehtäviä ja kuvioita päässä taikka tietokoneella touhutessa.

      Poista
  7. voihan vinkeä Hunksi-mummo!
    Aika tiiviin oloista ja täyttävää tuo opiskelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hunks-mummo oli ihana :D
      Kyllä on tiivistä opiskelua. En voinut kuvitellakaan miten paljon on koko ajan tehtäviä. Reilun kolmen viikon kuluttua on onneksi loma ja sitten voin vähän huilata :)

      Iloista viikonloppua sinulle!

      Poista
  8. Thanks for fostering a space that encourages continuous learning and personal growth.

    VastaaPoista